Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ιδρύθηκε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδρύθηκε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Έπειτα από τέσσερις μέρες πλούσιου όσο και έντονου πολιτικού διαλόγου, η ίδρυση της Οργάνωσης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής ψηφίστηκε ομόφωνα το σχέδιο αρχών λειτουργίας της οργάνωσης και κατά πλειοψηφία η Πολιτική Διακήρυξη της Οργάνωσης, η οποία ήταν εγκεκριμένη από το Συντονιστικό της. Η διαδικασία της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης, που άρχισε την περασμένη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την ψηφοφορία των συνέδρων για το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης, το οποίο θα απαρτίζεται από 71 μέλη (67 εκλεγμένα και 4 αριστίνδην). Η πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης θα διεξαχθεί στις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκλεγεί ο γραμματέας της.

Μετά την ψηφοφορία 504 συνέδρων της Συνδιάσκεψης, τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης, στις οποίες μετείχαν 4 λίστες υποψηφίων, έχουν ως εξής: Πρώτη κατετάγη η Ιδρυτική Διακήρυξη - Ανασύνθεση με 231 ψήφους και 32 μέλη στο Κεντρικό Συμβούλιο (Κ.Σ.). Το ποσοστό της επί των μελών στο Κ.Σ. ανέρχεται στο 47,43%. Δεύτερη κατετάγη η Αριστερή Κίνηση με 171 ψήφους και 24 μέλη στο Κ.Σ. Το ποσοστό της επί των μελών του Κ.Σ. ανέρχεται στο 35,11%. Ακολούθησε η Αριστερή Πλατφόρμα Νεολαίας, με 74 ψήφους και 10 μέλη στο Κ.Σ. (15,2%). Τέλος, η Κομμουνιστική
Πλατφόρμα, με 11 ψήφους και 1 μέλος στο Κ.Σ. (2,26%). Στην κάλπη βρέθηκαν και 16 λευκά (χωρίς σταυρό προτίμησης σε κάποια λίστα δηλαδή) και ένα άκυρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πολιτικός διάλογος κορυφώθηκε το πρωί Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ψήφισης των κειμένων και των τροπολογιών επί του εισηγητικού κειμένου για την πολιτική διακήρυξη. Κατά τη διαδικασία, λοιπόν, η Ιδρυτική Διακήρυξη υπερψηφίστηκε από την Ιδρυτική Διακήρυξη - Ανασύνθεση, η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε κατά, ενώ λευκό ψήφισε η Αριστερή Κίνηση. Η Αριστερή Λίστα υποστηριξε πως το εισηγητικό κείμενο δεν δίνει σαφή κατεύθυνση για την οργάνωση της παρέμβασης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και εισηγήθηκε τροπολογία με τίτλο "Χάρτα Δικαιωμάτων για τη Νεολαία", η οποία απορρίφτηκε κατόπιν ψηφοφορίας του σώματος. Από την πλευρά της, η Αριστερή Πλατφόρμα υποστήριξε πως το κείμενο δεν διαθέτει σαφές πολιτικό στίγμα, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πρέπει να δεχτεί κανέναν συμβιβασμό με τους δανειστές. Η Ιδρυτική Διακήρυξη - Ανασύνθεση τόνισε πως το κείμενο αναλύει τη συγκυρία της κρίσης αναφορικά με τα προβλήματα που βιώνουν οι νέες και οι νέοι και προσδιορίζει τους στόχους και τα μέτωπα πάλης σε επίπεδο νεολαίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα του Σαββάτου, ο οποίος υπογράμμισε πως η συγκρότηση μιας ισχυρής οργάνωσης με πλούσιο προβληματισμό συνιστά βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα του Συνεδρίου τη διαδικασία είχε χαιρετίσει εκ μέρους του κόμματος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής. Την Παρασκευή χαιρετισμό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ηλίας Χρονόπουλος: Ταυτότητά μας οι αγώνες μας

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική δεν θα πρέπει να ορίζεται ως η "τέχνη του εφικτού", αλλά η τέχνη του πώς να μετατρέπεις το "ανέφικτο" σε εφικτό. Να γίνουμε οι Γαλάτες της εποχής μας, οι οποίοι θα συγκρουστούν με τον σύγχρονο Καίσαρα, δηλαδή την εξουσία του κεφαλαίου. Εμείς δεν χρειαζόμαστε μαγικό φίλτρο, έχουμε ως όπλο τη συλλογικότητα. Δεν χρειαζόμαστε επίσης ήρωες σαν τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, είμαστε όλοι ήρωες, εφόσον δίνουμε καθημερινά μάχες.

Την ταυτότητα του Γαλατικού χωριού τη σφυρηλατήσαμε στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στις πλατείες, όταν δίπλα στις ελληνικές σημαίες υψώσαμε τις σημαίες των χωρών των PIGS, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο σαφές το διεθνιστικό μας μήνυμα.

Όλοι οι αγώνες που έδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα αποτελούν κομμάτι της ταυτότητάς μας: και η καμπάνια "V for Voucher-άδες" και η κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου στο βιβλιοπωλείο "Ευριπίδης" και τα συνεταιριστικά εκδοτικά εγχειρήματα, και το κίνημα στα πανεπιστήμια.

Χρειαζόμαστε μια οργάνωση που δεν θα λειτουργεί ως ιμάντας μεταβίβασης της κομματικής γραμμής, ούτε και ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Μια οργάνωση που θα συζητά συντροφικά και θα έχει τάσεις που δεν θα λειτουργούν ως παράλληλα όργανα.

Δημήτρης Καραμάνης: Να γίνουμε η Αριστερά της πράξης

Είμαστε οι ίδιες φάτσες στα τρία τελευταία συνέδρια. Το δίπολο "νεολαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης" / "νεολαία ριζοσπαστικής Αριστεράς" είναι σαθρό. Χρειαζόμαστε μια ζωντανή οργάνωση, όχι ένα αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ της Βαλτετσίου. Το συντονιστικό θυμίζε τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και μας πήγε πίσω. Η άποψη για Συνδιάσκεψη με μικρό αριθμό αντιπροσώπων, που θα μπορεί να διαβουλευτεί, οδήγησε σε μια κλειστή διαδικασία.

Είναι κομβική η μάχη για τα εργασιακά. Το βάρος πρέπει να πεσει στα πρωτοβάθμια σωματεία, όχι στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Ως προς το πολιτικό επίπεδο, ο βασικός έχθρος μας είναι ο ελληνικός καπιταλισμός. Αυτόν θα έχει να αντιμετωπίσει πρωτίστως η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ούτε έναν πλειστηριασμό. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε στέκια σε κάθε γειτονιά. Θα πρέπει η σπουδάζουσα να πάρει ριζικά μέτρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της στέγασης των φοιτητών, ακόμα και να καταλάβει εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία. Η ανασύνθεση πρέπει να γίνει στη βάση της δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL