Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ταυτότητα είναι οι αγώνες μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταυτότητα είναι οι αγώνες μας

φωτό: Εύη Φυλακτού

"Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς" είναι το κεντρικό σύνθημα της 1ης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε χθες Πέμπτη στο Σινέ Κεραμεικός και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου με την ψήφιση της εισήγησης και την εκλογή του κεντρικού συμβουλίου. Έχοντας ως όραμα να συγκροτήσει μια σύγχρονη οργάνωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στις μάχες για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, το σώμα της συνδιάσκεψης αποτελείται από 522 αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τις 128 οργανώσεις των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα οργανωτικά δεδομένα της Συνδιάσκεψης παρουσιάστηκαν από την Έφη Καραγιάννη.

Η χθεσινή πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης, η οποία διεξήχθη σε ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, περιελάμβανε την παρουσίαση του εισηγητικού κειμένου της Συνδιάσκεψης, το οποίο έχει εγκριθεί από το Συντονιστικό των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε από τον Αλέξανδρο Ζαχιώτη. Επιπλέον παρουσιάστηκε η εναλλακτική εισήγηση που έχει κατατεθεί απο το Αριστερό Ρεύμα Νεολαίας, το οποίο εισηγήθηκε ο Δημήτρης Ταλαίπωρος, η συμβολή με τίτλο "Να τολμήσουμε να ζήσουμε αλλιώς", η οποία παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Καραμάνη, η συμβολή των Νέων της ΑΝΑΣΑΣ, με τίτλο "Γενικά μέσα, αλλά να τη δούμε κι αλλιώς", η οποία παρουσιάστηκε από τον Κωστή Μπέννινγκ, και τέλος η συμβολή των νέων του Κόκκινου Δικτύου, η οποία παρουσιάστηκε από την Ελένη Κοτρώνη. Οι παραπάνω εισηγήσεις και συμβολές συγκροτούν το μπουκέτο των ιδεολογικών αποχρώσεων που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της υπό ίδρυση οργάνωσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Βίτσας και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, Ερμίνα Κυπριανίδου, Στάθης Λεωτσάκος, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος παρευρέθηκαν ο γραμματέας της Νίκος Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής και οι βουλευτές Απόστολος Αλεξόπουλος, Λίτσα Αμμανατίδου, Νάντια Βαλαβάνη, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Δημήτρης Στρατούλης και Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Πρόεδρος του τιμητικού προεδρείου της πρώτης μέρας της Συνδιάσκεψης ήταν η Αλίκη Κοσυφολόγου.

Αλέξανδρος Ζαχιώτης: Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή εκμεταλλευτικής σχέσης και ανισότητας

Στα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ιδεολογική ταυτότητα των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Αλ. Ζαχιώτης. Αναφερόμενος σε αυτά έκανε μια σύντομη αναδρομή σε κομβικά γεγονότα, υπογραμμίζοντας πως "καθόλη την τελευταία δεκαετία η νεολαία όχι μόνο ήταν παρούσα, αλλά πρωτοστάτησε και δόμησε τα μεγάλα κινηματικά γεγονότα του καιρού μας". Και πρόσθεσε: "Από το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και τα παγκόσμια / ευρωπαϊκά φόρα, μέχρι τον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τις καταλήψεις των πλατειών το 2011 και όλες τις μεγάλες και μικρές απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτά τα γεγονότα έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη νεολαία σήμερα και δεν μπορούν παρά να είναι και στοιχεία ταυτότητας μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής νεολαίας".

"Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τον ίδιο στρατηγικό στόχο με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα", τόνισε ο Αλ. Ζαχιώτης. Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε πως "η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται πλήρως με το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορεί και δεν θέλει επ' ουδενί να είναι μια επανάληψη των κυβερνήσεων που γνωρίσαμε".

Αναφερόμενος στα πεδία πάλης που εμπλέκεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, τον αντιφασιστικό και τον αντιρατσιστικό αγώνα, τον πολιτισμό, ως μέσο και σκοπό, το φεμινιστικό κίνημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την οικολογία, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, τον αθλητισμό, την κοινωνική οικονομία και βεβαίως την εκπαίδευση.

Δημήτρης Ταλαίπωρος: Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση

"Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή του Μάαστριχτ και την κατάρρευση του 'υπαρκτού σοσιαλισμού' στην Ανατολική Ευρώπη, φαίνονται πλέον ξεκάθαρα και τα δομικά όρια του καπιταλισμού" τόνισε ο Δ. Ταλαίπωρος. Σε σχέση με τα ιδεολογικά στοιχεία των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως χρειάζεται "μία αριστερή νεολαιίστικη οργάνωση - σχολείο για τα μέλη της και την νεολαία, που αξιοποιώντας τα κλασσικά μαρξιστικά εργαλεία θα παράγει νέα θεωρία, σύγχρονες θέσεις, νέα αποτελεσματική πρακτική ικανή να απαντά στην άρνηση της νέας γενιάς να δεχτεί πολιτική και ιδεολογική καθοδήγηση από εκπροσώπους παλαιότερων γενεών τους οποίους έχει συλλήβδην απαξιώσει, σταματώντας έτσι και τη ροή νέων ανθρώπων προς τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή".

Μιλώντας για την κυβέρνηση της Αριστεράς έκανε λόγο για συνεργασία "με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ριζοσπαστική Οικολογία, και όχι όρων 'κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας'". Επιπλέον σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει "να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και εκτός ευρωσυστήματος ή Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Δημήτρης Καραμάνης: Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι το μέτρο που θα κρίνει την επιτυχία της οργάνωσης

"Η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά ταξική μάχη ιστορικών διαστάσεων. Βασικό ερώτημά της είναι το ποια κοινωνικά συμφέροντα, ποιες κοινωνικές ανάγκες μπαίνουν μπροστά", υπογράμμισε ο Δημήτρης Καραμάνης. Και πρόσθεσε: "Το ζήτημα της ανεργίας των νέων θα αποτελέσει ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Για την ακρίβεια θα αποτελέσει ένα από τα ζητήματα με βάση τα οποία θα κριθεί το αν η κυβέρνηση αυτή θα καταφέρει να είναι κυβέρνηση της Αριστεράς. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια σειρά από μάχες πάνω στο συγκεκριμένο διακύβευμα".

Μιλώντας για τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβει η οργάνωση την επόμενη περίοδο, αναφέρθηκε σε "ένα σχέδιο οικοδόμησης οργανώσεων σε χώρους δουλειάς της νεολαίας, με βάση την ολόθερμη στήριξη 'από μέσα και από έξω' των συνδικάτων βάσης, με μέριμνα για τη δημιουργία τους, με τη βοήθεια και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αυτά δεν υπάρχουν". Και κατέληξε "Η δουλειά μας στα Jumbo, στην στήριξη πρωτοβάθμιων και κλαδικών απεργιών (βλ. ACS, ΕΘΝΟDATA, ICAP, κ.λπ.) και των μελών μας στα voucher έχουν ήδη δώσει τα πρώτα συμπεράσματα πάνω στον προσανατολισμό που πρέπει να ακολουθήσουμε".

Κωστής Μπέννινγκ: Να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν

"Η νεολαία, ως στρώμα διαταξικό, δεν διέπεται μόνο από τις συνθήκες καταπίεσης που συγκροτεί το δίπολο κεφάλαιο - εργασία, αλλά κι από τις ιδιαίτερες συνθήκες που αναπαράγει το κυρίαρχο σύστημα και στοχεύουν κυρίως στους νέους/ες" υπογράμμισε ο Κ. Μπέννινγκ. Και πρόσθεσε: "Ο προβληματισμός και η μέριμνα για όλους όσοι υπόκεινται στην καταπίεση της κυρίαρχης εξουσίας και του κυρίαρχου status quo: (ανήλικοι) κρατούμενοι, τοξικομανείς κι οροθετικοί/ές, μετανάστες και lgbtqi άτομα, βρίσκονται πολύ ψηλά στο πρόγραμμα της νεολαίας την οποία θέλουμε και για την οποία παλεύουμε, τόσο στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους όσο και στον αγώνα για την ενεργοποίησή τους με στόχο την κοινή μας χειραφέτηση από την καταπίεση και την εκμετάλλευση".

Μιλώντας για τις δομές της οργάνωσης, τόνισε πως αυτή "δεν μπορεί παρά να είναι δημοκρατική, με ενδιάμεσα όργανα, ώστε να συλλογικοποιείται η παραγωγή πολιτικής, να σέβεται τις μειοψηφίες, δίνοντας δικαίωμα στις τάσεις και στα ρεύματα στο εσωτερικό της, να ενισχύει την συμμετοχή όσων δεν έχουν φωνή".

Ελένη Κοτρώνη: Το εργατικό κίνημα είναι η βασική μας αναφορά

"Είναι η νεολαία ένα αυτόνομο κοινωνικό υποκείμενο; Η προφανής απάντηση -από μαρξιστική σκοπιά- είναι σαφώς όχι. Κοινωνικό υποκείμενο συγκροτείται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων και όχι σε ηλικιακή βάση ούτε από 'κοινωνικές κατηγορίες σε μετάβαση', όπως είναι η νεολαία" τόνισε η Ελ. Κοτρώνη. Σημειώνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η οργάνωση, τόνισε πως "στα πανεπιστήμια οφείλουμε να ανασυγκροτήσουμε τις συλλογικές δομές του φοιτητικού κινήματος με μια πολιτική περισσότερο ταξική και λιγότερο φοιτητική, που θα μπορεί συνολικά να αγκαλιάζει τα προβλήματα της νεολαίας".

Δημήτρης Βίτσας: Η θέση σας είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ωριμότητα αλλά και τον ενθουσιασμό που χρειάζεται για να ανοίξουν τον δρόμο τους. Να κατακτήσουν τη δική τους θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας και να παίξουν τον δικό τους αυτόνομο ρόλο στην υπόθεση της μεγάλης ανατροπής", υπογράμμισε ο Δ. Βίτσας. Και κατέληξε: "Και να είναι επίσης παρόντες και παρούσες την επόμενη ημέρα, όταν το εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα μπει σε εφαρμογή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL