Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Βίτσας στη Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ: Κατακτήστε την πρωτοπορία του αγώνα

Εύη Φυλακτού

"Το σημερινό στοίχημα, είναι η οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων, έτσι ώστε το Μνημόνιο να ηττηθεί πρώτα από όλα στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια" τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην Συνδιάσκεψη Νέων του ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω στα ερείπια των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους χτίζεται για τη νέα γενιά μια πραγματικότητα, βγαλμένη από τα τέλη του 19ου αιώνα, είπε ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Δημήτρης Βίτσας. "Μια γενιά που θα δουλεύει σε συνθήκες Ειδικής Οικονομικής Ζώνης χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς συντάξεις, χωρίς πρόσβαση σε δημόσια αγαθά. Αυτό είναι το μέλλον που έχουν στο μυαλό τους όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι οραματιστές, όταν μας καλούν να δούμε την κρίση ως ευκαιρία" σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι οι λογαριασμοί αυτοί γίνονται χωρίς την κοινωνία και ιδιαίτερα χωρίς τη νεολαία, "η οποία ακόμα και τις πιο δύσκολες, τις πιο σκληρές, τις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες ιστορικές στιγμές, βρέθηκε πάντοτε στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων. Το σημερινό στοίχημα, είναι η οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων, έτσι ώστε το Μνημόνιο να ηττηθεί πρώτα από όλα στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πολιτική ήττα του Μνημονίου". Ολόκληρη η ομιλία Βίτσα έχει ως εξής:

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι.

Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη των νέων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σημαντικό οργανωτικό και πολιτικό βήμα, την ώρα που έξω στην κοινωνία, η κρίση εκδηλώνεται με ολοένα και πιο οξυμμένο τρόπο.

Αυτή η κρίση, αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων, αφορά ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία βρίσκεται για τους νέους στο 60%. Πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη.

ΟΙ μισθοί έχουν καταρρεύσει, και οι μισθοί των νέων ακόμα περισσότερο. Τα περίφημα 700 ευρώ τα οποία χρησιμοποιούσαμε συμβολικά πριν μερικά χρόνια για να χαρακτηρίσουμε μια γενιά ανεπαρκώς αμειβομένων, σήμερα θεωρούνται μισθός αξιοπρεπέστατος και αξιοζήλευτος.

Η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση απαξιώνει το δημόσιο σχολείο και πολύ περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η παιδεία μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν, υψώνοντας φραγμούς στους οικονομικά ασθενέστερους.

Η οικονομική και παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας καθιστά χωρίς αντικείμενο και νόημα τις σπουδές και τα πτυχία. Η επιλογή των νέων ανθρώπων σήμερα είναι η μετανάστευση. Το επιστημονικό μας δυναμικό εγκαταλείπει οριστικά τη χώρα αναζητώντας αλλού αξιοπρεπή εργασία, ζωή και προοπτικές.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Γιατί στην πραγματικότητα πάνω στα σημερινά ερείπια των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους χτίζεται μια νέα πραγματικότητα. Στα δικά τους σχέδια η δική σας γενιά δεν είναι απλώς η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει σε έναν θαυμαστό καινούριο κόσμο βγαλμένο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Μια γενιά που θα δουλεύει σε συνθήκες Ειδικής Οικονομικής Ζώνης χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς συντάξεις, χωρίς πρόσβαση σε δημόσια αγαθά. Αυτό είναι το μέλλον που έχουν στο μυαλό τους όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι οραματιστές, όταν μας καλούν να δούμε την κρίση ως ευκαιρία.

Αυτοί οι λογαριασμοί όμως γίνονται χωρίς την κοινωνία. Και ιδιαίτερα χωρίς τη νεολαία, η οποία ακόμα και τις πιο δύσκολες, τις πιο σκληρές, τις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες ιστορικές στιγμές, βρέθηκε πάντοτε στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων. Το σημερινό στοίχημα, είναι η οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων, έτσι ώστε το Μνημόνιο να ηττηθεί πρώτα από όλα στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πολιτική ήττα του Μνημονίου. Και γι αυτό χρειάζεται η συσπείρωση της μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας γύρω από έναν εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Τελικός μας στόχος είναι η κατάληψη του μέλλοντος. Θα ζήσουμε στον κόσμο που θέλουμε εμείς. ¨Όχι στον κόσμο που θέλει για λογαριασμό μας μια χούφτα κερδοσκόπων ολιγαρχών.

Σε ένα τέτοιο κίνημα μεγάλης ανατροπής, η νεολαία έχει να παίξει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. Γιατί όσο σοβαρά και να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – όπως άλλωστε και κάθε διακριτή κοινωνική ομάδα- ο ορίζοντας των νέων ανθρώπων δεν σταματάει σε αυτά. Ανοίγεται πολύ μακρύτερα, διεκδικώντας αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματά. ΟΙ νέοι άνθρωποι ονειρεύονται να αλλάξουν τη ζωή τους αλλάζοντας ολόκληρο τον κόσμο. Πολεμούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, διεκδικούν δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα, απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη, υπερασπίζονται το περιβάλλον, και τα δημόσια αγαθά, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Σήμερα, όλοι αυτοί οι αγώνες συμπυκνώνονται σε ένα μέτωπο: την υπεράσπιση της κοινωνίας και την μάχη για μια μεγάλη ιστορική ανατροπή στην Ελλάδα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχτεί ως η πλέον μαχητική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, απέναντι στο καταστροφικό Μνημόνιο, και το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο που το στηρίζει. Το γεγονός αυτό μας φέρνει μπροστά σε πολύ σοβαρά πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα.

Το πολιτικό μας καθήκον είναι να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα ενός ολόκληρου λαού. Την ιστορική ανατροπή, που θα βάλει τέλος στην κυριαρχία του κεφαλαίου και των αγορών πάνω στις ζωές μας. Αυτή η ιστορική ανατροπή δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα. Δείχνει τον δρόμο στους λαούς, τους εργαζόμενους και την νεολαία ολόκληρης της Ευρώπης.

Για να ανταποκριθούμε, οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι. ΝΑ βάζουμε από μόνοι μας όλο και πιο ψηλά τον πήχη. Να αντιμετωπίζουμε και να υπερβαίνουμε διαρκώς τις αντιφάσεις μας. Να βαθαίνουμε τις πολιτικές μας επεξεργασίες. Να γινόμαστε συνεχώς πιο μαχητικοί, πιο αξιόπιστοι, πιο ριζοσπαστικοί, πιο αποτελεσματικοί, αλλά και ακόμα πιο απαιτητικοί από τον εαυτό μας.

Το οργανωτικό μας καθήκον συνδέεται άμεσα με το πολιτικό. Για να νικήσουν οι ιδέες θέλουν αγώνες. Για να νικήσουν οι αγώνες χρειάζονται οργάνωση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίχθηκε από συμμαχία αριστερών και ριζοσπαστικών κομμάτων και οργανώσεων, σε ενιαίο κόμμα. Το πρώτο μαζικό κόμμα της Αριστεράς, που εμφανίζεται με πρόταση και σχέδιο εξουσίας μετά από πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.

Η συγκρότηση μιας ενιαίας οργάνωσης νεολαίας είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Το ζητούμενο δεν είναι ένας κλειστός οργανωτικός μηχανισμός. Αλλά ένας πολιτικός χώρος ανοιχτός σε κάθε νέο άνθρωπο που συμμερίζεται τις αξίες της Αριστεράς. Ένας χώρος μέσα στον οποίο η πολιτική και οι ιδέες θα ζουν και θα αναπνέουν μέσα από ζωντανό, ελεύθερο και συντροφικό διάλογο.

Το πιο σημαντικό είναι αυτό που είπε κάποτε ο Έγκελς. Δύο τόνοι θεωρίας αξίζουν όσο ένα γραμμάριο δράσης. Το οργανωτικό εγχείρημα δικαιώνεται στην κοινωνία. Στα κινήματα κοινωνικής αντίστασης. Στους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Στις πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Στο μαζικό αντιφασιστικό μέτωπο. Εκεί είναι το σημείο συνάντησης με τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους και υποδείγματα αποτελεσματικής δράσης. Εκεί οικοδομείται η ενότητα, η πλατειά πολιτική και κοινωνική συμμαχία που αποτελεί στρατηγική μας επιλογή.

Ας θυμόμαστε ότι τον ρόλο της πρωτοπορίας ούτε θα μας τον χαρίσουν, ούτε θα μας τον απονείμουν. Οφείλουμε να τον κατακτήσουμε, διοχετεύοντας στην υπόθεση των κοινωνικών αγώνων όλη μας την ενεργητικότητα, την σκέψη, την εξυπνάδα, την αποφασιστικότητα.

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;

Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνω στην ιδρυτική πανελλαδική σας συνδιάσκεψη εκ μέρους ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ έναν θερμό συντροφικό χαιρετισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ωριμότητα αλλά και τον ενθουσιασμό που χρειάζεται για να ανοίξουν τον δρόμο τους. Να κατακτήσουν την δική τους θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας και να παίξουν τον δικό τους αυτόνομο ρόλο στην υπόθεση της μεγάλης ανατροπής. Και να είναι επίσης παρόντες και παρούσες την επόμενη ημέρα, όταν το εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα μπει σε εφαρμογή. Τότε που η στήριξη, η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας θα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να ανοίξουμε τους νέους δρόμους . Τότε που η γνώση και η έμπνευση θα βρίσκουν δρόμους δημιουργικότητας, τότε που τα σημερινά λόγια θ' αναζητούν το δρόμο της καθημερινής πράξης. Να θυμάστε πως μας κοιτούν μάτια απ' όλο τον κόσμο. Να αισθάνεστε πως οι καρδιές μας χτυπούν στον ίδιο ρυθμό από τα βουνά των Τσιάπας ως την Ισπανία την Κύπρο τη Νότια Αφρική και τη Συρία.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Να είστε όλες και όλοι καλά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις