Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Ο Β. Πισσίας επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Β. Πισσίας επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων

Ο Βαγγέλης Πισσίας θα είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, καθώς στο δημοψήφισμα που διεξήγαγε το κόμμα, στο οποίο είχαν δικαίωμα συμμετοχής και πρόσωπα που δεν είναι μέλη του κατετάγη πρώτος. Δεύτερος στη λίστα προτίμησης κατετάγη ο νυν ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος δεν παρέστη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία έγινε η παρουσίαση των επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, ενώ αμέσως μετά εξέφρασε με δήλωση τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα, κάνοντας λίγο για δύο διακριτές ομάδες εντός του κόμματος. Η διαδικασία εκλογής διήρκεσε από τις 8 έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων επικεφαλής ήταν ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, με δεύτερη τη Μαρία Βασιλάκου, νυν αντιδήμαρχο Βιέννης με τους Πράσινους της Αυστρίας. Ο Ν. Χρυσόγελος ήταν τρίτος στη λίστα. Σημειώνεται ότι το κόμμα των Οικολόγων τηρεί την εναλλαγή θητείας για το Ευρωκοινοβούλιο. Για τη φετινή διαδικασία ο Μ. Τρεμόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, κατετάγη τέταρτος, πίσω από την Κωνσταντίνα Κοσμίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Τρεμόπουλος δεν αποκλείεται να προβεί σε ένσταση σε σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, ο Β. Πισσίας συγκέντρωσε 251 ψήφους και ποσοστό 42%, ο Ν. Χρυσόγελος 215 (36,5%), η Κ. Κοσμίδου 178 (30,2%) και ο Μ. Τρεμόπουλος 176 (29,9%). Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Β. Πισσίας, η Κ. Κοσμίδου, ο Ηλίας Γιαννίρης και ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής του κόμματος. Τη συζήτηση συντόνισε η συνεκπρόσωπος τύπου Μάγκυ Δούση.

Βαγγέλης Πισσίας: Δεν είμαστε απλώς περιβαλλοντιστές

"Δεν θέλουμε μόνο να πέσει μια κυβέρνηση και να ρθει μια άλλη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε μόνο να πέσει το Μνημόνιο που κάποιοι υπέγραψαν για να μας επιβληθεί ή για να οδηγηθούμε μόνοι μας σε ένα άγραφο Μνημόνιο. Η κρίση σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική, αξιακή, ηθική. Είναι κρίση που δημιουργεί ανθρώπινες κοινωνικές πληγές αλλά και κρίση που οδηγεί στην καταστροφή της εκπληκτικής φύσης που μας δόθηκε" τόνισε ο Β. Πισσίας.

Επιπλέον σημείωσε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μόνο περιβαλλοντιστες, συμπληρώνοντας πως οι Οικλόγοι έχουν μια ολιστική αντίληψη που δεν είναι απλώς ένα κομμάτι που χωρά στο πρόγραμμα κάποιου άλλου κόμματος.

Αναφερόμενος στη σοσιαλδημοκρατία, τόνισε πως πρόκειται για έναν πολιτικό χώρο που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν του, ενώ επεσήμανε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με τα υλικά του παρελθόντος.

Νίκος Χρυσόγελος: Η κομματική νομενκλατούρα του κόμματος είναι αποκομμένη από την κοινωνία

Σε δήλωση που έκανε μετά τη λήξη της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για δύο διακριτές ομάδες εντός του κόμματος: αυτούς που εκπροσωπούν τον χώρο στους θεσμούς κι αυτούς που "αναλώνονται στην εσωστρέφεια".

"Στους Οικολόγους Πράσινους υπάρχουν δυο διαφορετικές πραγματικότητες: αυτοί και αυτές που είναι δραστήριοι σε κοινωνικό, περιφερειακό κι αυτοδιοικητικό επίπεδο αγωνιζόμενοι για το δημόσιο συμφέρον, και αυτοί που αναλώνουν όλη την προσπάθεια τους σε εσωστρέφεια και διαδικασιολογίες" τόνισε ο Ν. Χρυσόγελος. Και πρόσθεσε: "Δυστυχώς, αυτή η κομματική νομενκλατούρα έχει διαμορφώσει ιδιαίτερα συμφέροντα, άσχετα με τις ανάγκες της κοινωνίας και κινείται με πρώτο κριτήριο τη διασφάλισή της, μέσα από συμμαχίες χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα".

Επιπλέον διεκδίκησε την αποκλειστικότητα στην εκφραση της πράσινης ταυτότητας, λέγοντας πως "οι πράσινες αξίες και πολιτικές είναι για μένα, όπως για και για πολλούς άλλους στους Οικολόγους Πράσινους και γενικότερα στην κοινωνία, επιλογή ζωής κι όχι σημαία ευκαιρίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL