Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ξεκάθαρη η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκάθαρη η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ

Την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, όπου μάλιστα έχει σημειωθεί και ανατροπή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, αλλά και στην παράσταση νίκης, όσο και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αναδεικνύει η τετραμηνιαία δημοσκόπηση που διεξάγει το φόρουμ της εταιρείας Μetron Analysis. O ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πλέον της Ν.Δ. με ποσοστό 21,2% έναντι 20%, ενώ στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 6 μονάδες, προσεγγίζοντας το 42%, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 36%. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο τετράμηνο, η Ν.Δ. προηγείτο με 0,1% του ΣΥΡΙΖΑ (19,4%-19,3%).

Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: Χρυσή Αυγή 7,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, ΚΚΕ 3,8%, ΔΗΜ.ΑΡ. 2,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος προσεγγίζει το 29,8%.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως στη μέτρηση της κομματικής συμπάθειας - ταύτισης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24%, το οποίο προσεγγίζει την εκλογική του επιρροή και δείχνει ανοδική τάση. Η Ν.Δ. παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας, καταγράφοντας ποσοστό 18%. Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει το 40%, έχοντας αυξήσει κατά 5 μονάδες την επιρροή του σε σχέση με τον Ιούνιο. Το στοιχείο αυτό δείχνει πως κατά την προσεχή περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διευρύνει σημαντικά την επιρροή του, καθώς το επόμενο διάστημα επίκειται η περαιτέρω ανάδειξη των προγραμματικών στοιχείων του κόμματος. Η Ν.Δ. ακολουθεί με ποσοστό 31%.

Σαφές προβάδισμα Τσίπρα στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Οκτώ μονάδες (8%) μπροστά βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, με ποσοστό 37%, ενώ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 29%. Στη μέτρηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας έχει μειώσει την απόσταση από τον Αντ. Σαμαρά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, με τον δεύτερο να προηγείται με 23% έναντι 19% του Αλ. Τσίπρα (προηγούμενη μέτρηση: Σαμαράς 22%, Τσίπρας 17%).

Εντυπωσιακή η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά

Η ηλικιακή κατηγορία από τα 18 έως τα 24 έτη είναι αυτή στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του, φτάνοντας το 29,4% (Ν.Δ. 12,5%). Η μόνη ηλικιακή κατηγορία στην οποία η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των 65 ετών και άνω, όπου η πρώτη συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 35,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 14,9%. Το ίδιο ισχύει για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό σημειώνεται στην ηλικιακή κατηγορία ανώ των 65 ετών (9%).

Η Κεντροαριστερά δεν εμπνέει

"Οι '58' αναζητούν ένα νέο πολιτικό μόρφωμα σε κοινό τόπο που απλώς δεν διαθέτει κοινωνικές δεξαμενές", τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, στο σχόλιό του επί των αποτελεσμάτων της έρευνας, επισημαίνοντας τα ισχνά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Αναφερόμενος στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, υπογραμμίζει ότι "οι μεν βασικές διαρροές του ΠΑΣΟΚ κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., οι δε της ΔΗΜ.ΑΡ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ", στοιχείο που αναδεικνύει τόσο την πόλωση όσο και τη μειωμένη δυναμική του χώρου της Κεντροαριστεράς.

"Στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο αυτοτοποθετείται σήμερα περίπου το 42% του εκλογικού σώματος", σημειώνει ο Στ. Φαναράς. Ωστόσο, καταλήγει λέγοντας πως "αυτός ο μονοσήμαντος προσδιορισμός πάνω στην κλίμακα Αριστεράς - Δεξιάς, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να συγκροτηθεί ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, αν δεν απαντά στα μείζονα πολιτικά προβλήματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL