Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Ευρωβουλή μελετά τη "Μαύρη Βίβλο" του Μνημονίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρωβουλή μελετά τη "Μαύρη Βίβλο" του Μνημονίου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Με τη "Μαύρη Βίβλο" του Μνημονίου υπό μάλης, ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να συναντήσει τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην "εξεταστική" επιτροπή για την τρόικα. Είχε μαζί του τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Χουντή, που συμμετέχει στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά.

Μετά τις τυπικές φιλοφρονήσεις και πριν την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκε από τη θέση του και πλησίασε στα έδρανα του Αυστριακού Ότμαρ Κάρας (Λαϊκό Κόμμα) και του Γάλλου Λίεμ Οάνγκ Νοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες). Τους έδωσε στα χέρια τη "Μαύρη Βίβλο". Οι δύο ευρωβουλευτές φυλλομέτρησαν τις 75 σελίδες της. Στάθηκαν στους πίνακες και στη βιβλιογραφία που καταλαμβάνει 4 σελίδες και τις έδειξαν στους συνεργάτες τους, οι οποίοι ζήτησαν αντίγραφα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους επεσήμανε ότι αυτές είναι οι επιπτώσεις του Μνημονίου στη χώρα μας και τους τόνισε ότι "πρέπει να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα".

Η Troika Inquiry Report

Διευκρινίζεται ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί δεν είναι εξεταστική με την έννοια που τη γνωρίζουμε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, εξ ου και ο τίτλος της είναι Troika Inquiry Report, και το καθήκον της περιορίζεται στη σύνταξη μίας έκθεσης αξιολόγησης για την τρόικα (που θα εισηγηθούν οι Κάρας και Νοκ). Σημειώνεται δε ότι στην Troika Inquiry Report από καμία ευρωομάδα δεν συμμετέχουν ως εισηγητές ευρωβουλευτές από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα λιτότητας...

Η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (δεξιά και σοσιαλδημοκράτες) ουσιαστικά υποχρεώθηκε να ψάξει τον ρόλο της τρόικας. Οι ευρωεκλογές, η πίεση της κοινής γνώμης ότι αφήνουν ανεξέλεγκτο ένα όργανο κατά τα 2/3 ευρωπαϊκό (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ είναι τα 2 από τα 3 μέλη της) την ώρα που δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά κυρίως η αποτυχία στην πολιτική που επιβάλλει, ανάγκασαν το Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να συστήσουν το Troika Inquiry Report.

Σε κάθε περίπτωση, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ευκαιρία αναδείξει θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες της Ελλάδας, να συμμετέχει σε μία συζήτηση που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση του αρνητικού και αναποτελεσματικού ρόλου της τρόικας, αλλά και να ελέγξει την ελληνική κυβέρνηση για τις απαντήσεις που θα δώσει στα ερωτήματα που της έχουν υποβληθεί - ήδη ο Ν. Χουντής έχει ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Διαβεβαιώσεις

Η στάση των ευρωβουλευτών του Troika Inquiry Report ήταν εξαιρετικά αμυντική - τόσο αμυντική που προκάλεσε αίσθηση. Έδωσαν διαβεβαιώσεις τόσο για την αντικειμενικότητά τους, όσο και για τους στόχους τους. Είπαν ότι θα καλέσουν το ΔΝΤ για την υπόθεση με τους λάθος πολλαπλασιαστές. "Δεν υπερασπιζόμαστε την τρόικα", είπαν και πρόσθεσαν ότι "χρησιμοποιούμε τη δημοκρατική μας νομιμοποίηση για να την ελέγξουμε". Και ως προς την ουσία δήλωσαν ότι "δεν θέλουμε ένα υπάρξει ένα ιδεολογικό report, αλλά ένα πολιτικό κείμενο" που θα αξιολογεί την τρόικα.

Ο Αλ. Τσίπρας τους τόνισε ότι πρέπει να εμβαθύνουν την έρευνά τους (δηλαδή να μην αρκεστούν στις γραπτές απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση), αλλά να μιλήσουν με περισσότερους φορείς και να επεκτείνουν τη θεματολογία τους. "Στις 7 και 8 Ιανουαρίου, που θα έρθουμε στην Αθήνα, θα θέλαμε να συναντηθούμε και με κοινωνικούς εταίρους", είπαν. "Να δείτε και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης" τους πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όταν το πρότεινε δεν γνώριζε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ψάχνει τρόπους να υποβαθμίσει το Troika Inquiry Report. Τόσο πολύ, που έσπευσε να διαρρεύσει ότι κανείς δεν θα την πάρει χαμπάρι όταν έρθει στην Ελλάδα, προκαλώντας εκνευρισμό στα μέλη της!

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ- ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL