Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι δύο "απειλές" του Αλέξη Τσίπρα στον Όλι Ρεν

Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στον Όλι Ρεν ότι, αν ανοίξει θέμα πλειστηριασμών, ο λαός θα του πει "καλό κουράγιο, Όλι", πέρα από ένα επικοινωνιακό εύρημα, έχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και δύο ουσιώδεις παραμέτρους...

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στον Όλι Ρεν ότι, αν ανοίξει θέμα πλειστηριασμών, ο λαός θα του πει "καλό κουράγιο, Όλι", πέρα από ένα επικοινωνιακό εύρημα, έχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και δύο ουσιώδεις παραμέτρους:

1. Η κοινωνική ένταση που θα προκληθεί θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές. Οι πλειστηριασμοί θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις μνημονιακές δυνάμεις (που υποτίθεται ότι στηρίζει η απερχόμενη ηγεσία της Ε.Ε.), ενώ θα τροφοδοτηθεί και η ελληνική Ακροδεξιά εις βάρος της φιλομνημονιακής Δεξιάς.

2. Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και συνολικά στην οικονομία της χώρας και των πολιτών, θα είναι τεράστιες και θα πλήξουν και την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι πλειστηριασμοί θα είναι η αρχή ενός ντόμινο: υποτίμηση των αξιών των ακινήτων που έχουν υποθηκεύσει οι τράπεζες, υποτίμηση της αξίας των τραπεζών, ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, καθώς θα εγγραφεί σε αυτό η ανακεφαλαιοποίηση.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος υπογραμμίζεται ότι α) στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 θα πρέπει να υπάρξει νέο καθεστώς ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων, β) μόνο τα στεγαστικά δάνεια είναι σχεδόν 80 δισ. ευρώ και γ) σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη της BlackRock τα "κόκκινα" (στεγαστικά) δάνεια είναι στο 28%.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ένας άνθρωπος με αντίληψη, κατάλαβε πολύ καλά τι εννοούσε ο Αλ. Τσίπρας όταν έλεγε πως, αν ανοίξει θέμα πλειστηριασμών, τότε τη φράση "καλό κουράγιο Έλληνες", που ο Ό. Ρεν είχε πει στην ελληνική Βουλή, θα έρθει η ώρα που θα την ανταποδώσει ο ελληνικός λαός και τότε πράγματι θα χρειαστεί κουράγιο για όλους στην Ε.Ε. Και γι' αυτό ο Ό. Ρεν δεν σχολίασε, αλλά χαμογέλασε.

Το χρέος και η διαγραφή του

Ο επίτροπος με αυτά που είπε στη συνάντηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα με το χρέος. Όμως εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει απόφαση, και λόγω των ευρωεκλογών. Δεν δείχνει να απορρίπτει την ιδέα μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά δεν θέλει να κάνει κουβέντα για διαγραφή χρέους, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθούν τα σενάρια χρεωκοπίας.

"Τζαρτζαρίσματα"

Η ημίωρη συνάντηση Τσίπρα - Ρεν (από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ακόμη ο ευρωβουλευτής του Νίκος Χουντής και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Νίκος Παππάς) ξεκίνησε με αμοιβαία "τζαρτζαρίσματα", ενδεχομένως αναγνωριστικού χαρακτήρα. Ωστόσο αντικειμενικά δείχνει τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού στις διεθνείς συναντήσεις του και συντελεί στη διαμόρφωση της "πρωθυπουργικής εικόνας" του Αλ. Τσίπρα. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές: Από τη μία ο Αλ. Τσίπρας επιτακτικά βάζει θέματα στους δανειστές (πλειστηριασμοί, φόροι ακινήτων, λιτότητα, διαγραφή χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση) και από την άλλη η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ψάχνει να βρει πώς θα ανακοινώσει ότι συμφωνεί μαζί τους…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε τον επίτροπο όταν του έδωσε, παρουσία των τηλεοπτικών καμερών, τη "Μαύρη Βίβλο" με τα τραγικά αποτελέσματα του Μνημονίου.

Η "απάντηση" του Όλι Ρεν ήρθε όταν ξεκίνησε τη συζήτηση ζητώντας από τον Αλ. Τσίπρα να του δηλώσει αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον διέκοψε και υπενθύμισε στον επίτροπο πως γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. "Καλό είναι να μην συνεχίσετε αυτή την κουβέντα, γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία" επεσήμανε.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ήπιους τόνους, αλλά με σαφείς πολιτικές θέσεις, όπως την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "μακροοικονομικό σουρεαλισμό" το ότι θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2030, της τάξης του 4%, αφαιρουμένης της αποπληρωμής των τόκων.

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να μάθει πώς θα αντιμετωπιστεί η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και ποιο είναι το σχέδιο της Επιτροπής για την ανάπτυξη της χώρας. Απάντηση δεν πήρε, και αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνεται ότι το σχέδιο για την Ελλάδα είναι η αέναη λιτότητα.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ- ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις