Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη των νέων του ΣΥΡΙΖΑ

Εν όψει της 1ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στην εφημερίδα τέσσερα μέλη της υπό συγκρότηση οργάνωσης, απαντώντας σε δύο ερωτήσεις που καταγράφουν πλευρές από τους ποικίλους προβληματισμούς αναφορικά με πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία

Εν όψει της 1ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στην εφημερίδα τέσσερα μέλη της υπό συγκρότηση οργάνωσης, απαντώντας σε δύο ερωτήσεις που καταγράφουν πλευρές από τους ποικίλους προβληματισμούς αναφορικά με πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:

1. Σε ποια θέματα που απασχολούν τη νεολαία πρέπει να δώσουν έμφαση οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα; 2. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η οργάνωση ώστε να ενισχυθεί οργανωτικά;

 

Παναγιώτης Μωράκης, Νέοι ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας

Δουλειά με δικαιώματα ζωή με αξιοπρέπεια

1. Στην περίοδο μνημονιακής λεηλασίας που διαβιούμε, τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους νέους είναι η ανεργία και η επισφαλής εργασία. Η εναλλαγή των παραπάνω δύο στη ζωή του κάθε νέου οδηγεί στην απογοήτευση, τη μιζέρια, τον θυμό ή ακόμα και την αγκαλιά του φασισμού. Χρέος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού πολιτικού κινήματος νεολαίας που θα διεκδικεί «Δουλειά με δικαιώματα, Ζωή με αξιοπρέπεια», απεγκλωβίζοντας έτσι τους νέους από χρεωκοπημένες λογικές ατομισμού, προτείνοντας ταυτόχρονα τόσο λύσεις στο σήμερα αλλά και όραμα για μία εναλλακτική κοινωνία στην οποία η νέα γενιά θα είναι στο προσκήνιο. Αυτό το πολιτικό κίνημα θα αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις για την άρση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και τον δημόσιο χώρο.

2. Η οργανωτική ανάπτυξη δεν είναι απλά να γεμίσουμε τις λίστες μας με ονόματα. Το μέγεθος μιας οργάνωσης είναι πάντα ανάλογο της πολιτικής της επιρροής. Επομένως το πρόβλημα είναι η ισχνή πολιτική επιρροή που έχουν όλες οι νεολαιίστικες αριστερές οργανώσεις στη νέα γένια, της δικιάς μας συμπεριλαμβανομένης. Το επίδικο λοιπόν για εμάς είναι η γείωση μας σε κάθε κοινωνικό χώρο και η επιμονή μας σε ριζοσπαστικές λύσεις που θα αυξήσουν την πολιτική μας επιρροή και θα κάνουν κυρίαρχες τις ιδέες και αξίες τις Αριστεράς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την ουσιαστική μαζικοποίηση της νέας οργάνωσης και όχι απλά για τη δημιουργία ή αλλοίωση συσχετισμών σε εσωκομματικές διαδικασίες. Δεν χρειαζόμαστε μέλη που θα αντιστοιχούν απλά σε έναν αριθμό μητρώου. Χρειαζόμαστε μέλη που θα αντιλαμβάνονται πως η ένταξη σε αριστερή οργάνωση σημαίνει υποχρεώσεις και δικαιώματα, σημαίνει συνεχή πολιτική διαπαιδαγώγηση και αγώνα.

Νεφέλη Σαμιακού, Νέοι ΣΥΡΙΖΑ Γκύζη - Αμπελοκήπων

Το κρισιμότερο θέμα η ανεργία των νέων

1. Η ανεργία των νέων αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το κρισιμότερο πεδίο παρέμβασης όπου καλείται να αναμετρηθεί μια αριστερή οργάνωση νεολαίας. Επειδή η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, ανακύπτει ένα συνολικό ερώτημα για το πώς παρεμβαίνει αποτελεσματικά μια αριστερή οργάνωση νεολαίας στο εργασιακό πεδίο. Έχουμε παραδείγματα μορφών παρέμβασης που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα με απτά αποτελέσματα, που μπορούν να αποτελέσουν έναν οδηγό και που συνδυάζουν παλιές και νέες μορφές, όπως η συγκρότηση συλλογικοτήτων για τους εργαζόμενους σε voucher, η παρέμβαση στα Jumbo αλλά και η έμπρακτη βοήθεια σε δράσεις σωματείων νέων εργαζομένων όπως το ΣΕΤΤΕΑ, το ΣΥΔΑΠΤΤ (ενοικιαζόμενοι σε τράπεζες). Σε αυτή τη λογική, και με άξονα δράσης τις ανάγκες μας, μπορούμε να παραγάγουμε αποτελέσματα και να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι.

2. Ένα από βασικότερα ελλείμματα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη επαφής με τα πλειοψηφικά κομμάτια της νεολαίας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αποτελεί η συνέχεια και η επιμονή σε αυτές, προκειμένου να μην αποτελούν κινήσεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» αλλά να έχουν αποτελέσματα. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι εσωτερικές μας διαδικασίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της γενιάς μας. Αυτό σημαίνει ότι από τα ωράρια μέχρι το περιεχόμενό τους θα πρέπει να μην αναφέρονται σε «ειδικούς», αλλά να μπορούν να εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η αναβάθμιση της λειτουργίας των θεματικών επιτροπών, καθώς εκεί υπάρχει συγκεκριμένο πεδίο αναφοράς. Τέλος, θα πρέπει σε όλα τα όργανα να υπάρχουν συγκεκριμένες χρεώσεις που θα λειτουργούν στη βάση του τριπτύχου σχεδιασμός - υλοποίηση - απολογισμός.

Χρήστος Σταυρακάκης, Νέοι ΣΥΡΙΖΑ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Να φτιάξουμε σωματείο σε κάθε χώρο δουλειάς

1. Το πρώτο καθήκον για τη νέα μας οργάνωση, δεδομένου ότι ο μεγάλος «βραχνάς» της νεολαίας είναι η ανεργία και η επισφάλεια, θα είναι να μπορέσει όχι απλά να δώσει φωνή ή έκφραση σε αυτά τα κομμάτια, αλλά να μπορέσει να τα οργανώσει τόσο πολιτικά όσο και συνδικαλιστικά. Να καταφέρουμε να φτιάξουμε σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς όπου βρίσκεται η νεολαία (στους χώρους όπου βιώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η εκμετάλλευση και η καταπίεση) και να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση της νεολαίας (εργαζόμενης και μη) με την εργατική τάξη και το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Να καταφέρουμε να οργανώσουμε τους/ις άνεργους/ες, διεκδικώντας μέτρα όπως δωρεάν μεταφορές στα ΜΜΜ, μεγαλύτερα επιδόματα ανεργίας. Το δεύτερο, ζωτικής σημασίας, καθήκον είναι η οργάνωση της αντιφασιστικής πάλης. Να είμαστε αυτοί και αυτές που θα παίξουμε έναν πρωτόπορο ρόλο στη δημιουργία μαζικών ενωτικών αντιφασιστικών πρωτοβουλιών σε κάθε χώρο, βάζοντας απέναντί μας τους φασίστες αλλά και την καπιταλιστική εκμετάλλευση που γεννά τον φασισμό, ιεραρχώντας ψηλά την οργάνωση της συλλογικής αυτοάμυνας του κινήματος απέναντι στις φασιστικές και παρακρατικές επιθέσεις.

2. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Η οργανωτική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πραγματική κοινωνική και πολιτική μας παρέμβαση. Θα κριθούμε από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να οργανώσουμε τους αγώνες της νεολαίας εκεί όπου αυτή ζει, δουλεύει, σπουδάζει, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν την ίδια στιγμή κομμάτι ενός πλατιού αγωνιστικού ρεύματος που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και τις πολιτικές λιτότητας.

Τζίμης Αργυρός, Νέοι ΣΥΡΙΖΑ 3ου Διαμερίσματος Αθηνών

Κουλτούρα συλλογικότητας και αντίστασης

1. Το σχήμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά και την ουσιαστική συγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα γενιά, που βιώνει μια συνολική επίθεση σε κάθε ταυτοτικό - νεολαιίστικο στοιχείο της. Οι νέοι άνθρωποι μέσα στις συνθήκες της κρίσης δεν μπορούν να δουλέψουν, με αξιοπρεπείς όρους, δεν μπορούν να διασκεδάσουν, δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους, δεν μπορούν να μάθουν και τέλος δεν μπορούν να βρουν έναν τρόπο συλλογικής έκφρασης αυτών των αδιεξόδων και της ριζοσπαστικής διεξόδου από αυτά. Δύο σημεία, τα οποία νομίζω ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να βρει τον τρόπο να συνδράμει στην σύνδεση αντιστάσεων και συλλογικής έκφρασης, θέλω να βάλω.

Οι δομές αλληλεγγύης, που στήνονται γύρω από το ζήτημα της μάθησης, καταφέρνουν και κάνουν αυτό ακριβώς που δεν συμβαίνει στο κινηματικό επίπεδο, φέρνουν όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης κοντά. Το στήσιμο συνεταιρισμών, μια συλλογική απάντηση που δίνει μια διέξοδο και στην έλλειψη επαγγελματικής αποκατάστασης και στο κεφάλαιο γνώσεων και δημιουργικότητας, όπου όμως χρειάζεται μια συστηματική θεωρητική δουλειά για να είναι σε ριζοσπαστική κατεύθυνση.

2. Το βάθος της κρίσης, ο τρόπος που τη βιώνει η νεολαία και η απήχηση που έχει σε αυτήν, σε εκλογικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ (ταυτόχρονα με τα αυξημένα ποσοστά αποχής στη νεολαία, που καλό είναι να μην τα ξεχνάμε) δημιουργούν τις ευθύνες για τη δημιουργία μιας μαζικής οργάνωσης νέων. Το οργανωτικό μοντέλο που θα επιλέξουμε, ο τρόπος που θα στήσουμε τις οργανώσεις μας και, το πιο σημαντικό από όλα οι σχέσεις συντροφικότητας που θα δημιουργήσουμε μεταξύ μας είναι κρίσιμα στοιχεία στο στόχο της μαζικοποίησης. Το εγχείρημα του στησίματος οργάνωσης νεολαίας, νομίζω ότι περιλαμβάνει ακριβώς το χτίσιμο μιας συντροφικής κουλτούρας μέσα από το συνδυασμό χαλαρού αλλά πολιτικού τρόπου οργάνωσης.

Οι νέοι άνθρωποι που ψάχνουν τρόπο έκφρασης, θα βρουν το εγχείρημα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε κοινωνικό χώρο όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει και διασκεδάζει η νεολαία να τους προσφέρει μια κουλτούρα συλλογικότητας και αντίστασης που θα απαντά στις ανάγκες τους. Άρα θέλουμε μια οργάνωση που θα προσφέρει ευκαιρίες δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης στον κάθε νέο άνθρωπο που δεν έχει τα χρήματα ούτε να πάει σινεμά, πόσο μάλλον να δημιουργήσει. Μια οργάνωση που θα μπαίνει και θα συνδράμει σε κάθε αντίθεση, έτσι ώστε να γίνεται εστία αντίστασης. Μια οργάνωση που θα προσφέρει μια νέα κουλτούρα αγωνιστή σε κάθε άκρη της Ελλάδας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο