Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χρυσόγονου / "Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των Μνημονίων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χρυσόγονου / "Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των Μνημονίων"

Το νέο βιβλίο του Κώστα Χρυσόγονου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο "Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των Μνημονίων", παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο εκδοτικός Λιβάνη, μια παρουσίαση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων από τον χώρο της πολιτικής και όχι μόνο.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο καθηγητής και βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Πέτρος Παραράς. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, οι βουλευτές του κόμματος Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Ιγγλέζη, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Αλέξης Μητρόπουλος και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Αντώνης Κοτσακάς, στέλεχος του κόμματος. Επίσης, παρευρέθησαν ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Κώστας Κατρούγκαλος και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Το βιβλίο του Κ. Χρυσόγονου είναι το μόνο βιβλίο από τα λεγόμενα αντιμνημονιακά που περιλαμβάνει όλες τις παραβιάσεις του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, τόνισε ο Γ. Κασιμάτης. Επιπλέον σημείωσε πως η επίθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει να κάνει με την ΑΟΖ, αλλά και με τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής. Επεσήμανε δε πως η πολιτική του ΔΝΤ δεν είναι κάτι διαφορετικό από την περίφημη "Συναίνεση της Ουάσιγκτον", η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ δηλαδή που είχε εφαρμοστεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, και υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ είχε πει στον τότε πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου να μην μπει υπό τον έλεγχο της τρόικας.

Η παγκοσμιοποίηση διαβρώνει και αποδομεί την έννοια του έθνους - κράτους, υπογράμμισε ο Γ. Πανούσης. Ακόμα επεσήμανε πως η σύγχρονη μορφή της πολιτικής δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία των πολιτών, αλλά για την εξυπηρέτηση των μεγάλων παικτών της οικονομίας, κι αυτό έχει αποτέλεσμα η ίδια η έννοια της πολιτικής να φθίνει, τη στιγμή που η οικονομία καθίσταται παντοδύναμη. Τέλος, τόνισε πως η παγκοσμιοποίηση έχει πλήξει το κράτος δικαίου.

"Με εκνευρίζει η ακινησία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας" τόνισε ο Π. Παραράς αναφερόμενος στην κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από πλευράς κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως ο θεσμικός του ρόλος είναι διακοσμητικός, οπότε χρειάζεται επανεξέταση ως προς τις αρμοδιότητες που κατέχει. Σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά η τήρησή του, η οποία καταπατείται από το Μνημόνιο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αντισυνταγματικότητα του "χαρατσιού".

Τέλος, επεσήμανε, πως το Μνημόνιο έχει αλλοιώσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος.

"Ο Κ. Χρυσόγονος δεν υπέκυψε στη λογική του ραγιαδισμού, όπως η συντριπτική πλειοψηφία του πνευματικού κόσμου" υπογράμμισε ο Π. Κουρουμπλής. Μαζί με τον Ν. Κοτζιά, τον Αλ. Μητρόπουλο και τον Ν. Μαριά, τόνισε, είχε το κουράγιο να αποδομήσει το εισαγόμενο δίκαιο του Μνημονίου. Αναφερόμενος στην περίοδο της ψήφισης του πρώτου Μνημονίου, τόνισε το έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα πριν το φέρει στη Βουλή, όπως είπε.

Το Μνημόνιο έχει καταστρατηγήσει το Σύνταγμα, τόνισε ο Κ. Χρυσόγονος στο κλείσιμο της εκδήλωσης, επισημαίνοντας πως αντιμετωπίζουμε μια ευθεία, νομότυπη, μεταβολή του πολιτεύματος από δημοκρατικό σε κλεπτοκρατικό και από 'κεί σε χρεοκρατικό. Τέλος, τόνισε πως και οι εκλογές έχουν πλέον τυπικό χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις έχουν μεταφερθεί σε ανεξέλεγκτα κέντρα εξουσίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL