Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Σε τροχιά κομματικής συγκρότησης η "Κοινωνία Πρώτα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε τροχιά κομματικής συγκρότησης η "Κοινωνία Πρώτα"

Σειρά προτάσεων για το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση έκαναν με τις εισηγήσεις τους τα στελέχης της οργάνωσης Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Θεόδωρος Παραστατίδης, καθώς και τα μέλη του Συντονιστικού Στέλιος Στυλιανίδης και Στέφανος Κατσάρας.

Στην πορεία προς τη συγκρότηση κόμματος βρίσκεται η οργάνωση Η Κοινωνία Πρώτα, η οποία, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης πανελλαδικής της συνδιάσκεψης, στις 25 Ιανουαρίου 2014, όπου και θα αποφασιστεί οριστικά το παραπάνω βήμα. Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε πως η οργάνωση κινείται πολιτικά και ιδεολογικά στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και βλέπει θετικά μια μορφή συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από το Μνημόνιο.

Η οργάνωση, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Θόδωρος Παραστατίδης, προχώρησε στην κατάθεση του προγράμματός της, ενώ κατέθεσε σειρά προτάσεων για το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι τρεις βουλευτές αλλά και οι Στέλιος Στυλιανίδης και Στέφανος Κατσάρας, μέλη του συντονιστικού της κίνησης. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Δημητροπούλου.

Οδυσσέας Βουδούρης: Συμμαχία των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων

Η Κοινωνία Πρώτα αντιτάσσεται στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και επιδιώκει μια ευρύτατη συμμαχία προοδευτικών αριστερών δυνάμεων, φιλοδοξώντας να παίξει τον ρόλο του καταλύτη, τόνισε ο Οδ. Βουδούρης. Αναφερόμενος στις προτάσεις της οργάνωσης, σημείωσε πως το πολιτικό σύστημα χρειάζεται τομές, με σκοπό να επαναλειτουργήσουν οι θεσμοί, οι οποίοι στην περίοδο του Μνημονίου έχουν παρακαμφθεί από τις κυβερνήσεις. Έκανε λόγο για θέσπιση ορίου στις συνεχιζόμενες θητείες των βουλευτών, με σκοπό την αποφυγή της συγκρότησης μιας κλειστής πολιτικής τάξης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Οδ. Βουδούρης σημείωσε πως χρειάζεται ένας ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, ενώ τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να διέπεται από κανόνες που να ευνοούν την ανταγωνιστικότητα, η οποία, όπως είναι το σύστημα καταστρατηγείται λόγω της διαπλοκής.

Πάρις Μουτσινάς: Το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος

"Οφείλουμε να εστιάσουμε στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα", υπογράμμισε ο Π. Μουτσινάς, συμπληρώνοντας πως η διαχείριση του χρέους της χώρας πρέπει να γίνει με κοινωνικό πρόσωπο. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί με κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, επισήμανε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της αντιμετώπισης ανεργίας των νέων, αλλά και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως εργαλεία ανάπτυξης. Ακόμα, τόνισε πως χρειάζεται πλήρης έλεγχος των οικονομικών όλων των κομμάτων.

Συμπληρωματική στην Κεντροδεξιά η κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά

Ο κύριος αντίπαλος των 58 είναι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Οδ. Βουδούρης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. "Είναι προφανές ότι θέλουν να πάνε με τον Σαμαρά πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Π. Μουτσινάς χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως "εφεδρεία του συστήματος", ενώ ο Θ. Παραστατίδης υπογράμμισε πως η κίνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει ένα κομμάτι κόσμου και να το κατευθύνει προς την Κεντροδεξιά. Τέλος, σημείωσε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει στόχο την αναπλήρωση του ΠΑΣΟΚ, με υλικά όμως που προέρχονται από αυτό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL