Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ / Διεθνής Αμνηστία: Μόνιμο φαινόμενο οι παραβιάσεις από μέλη των σωμάτων ασφαλείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ / Διεθνής Αμνηστία: Μόνιμο φαινόμενο οι παραβιάσεις από μέλη των σωμάτων ασφαλείας

Με υψωμένες γροθιές και ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Όχι άλλη αστυνο-βία», το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εδώ στην Ελλάδα, πέρα από την περιστολή ατομικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων που βιώνουμε, οι κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν μόνιμο και οδυνηρό φαινόμενο» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, χωρίς να σχολιάσει τα παραπάνω, αναφέρει ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, όπως αυτά καταγράφονται ως οι θεμελιώδεις αξίες της ζωής, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η μνημονιακή διαφθορά ταφόπλακα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η μνημονιακή περίοδος σημαδεύεται από δύο αντίρροπα φαινόμενα: την κατακόρυφη εκτίναξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που βασιλεύουν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, και την κατακρήμνιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ενός πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που ισοπεδώνεται» αναφέρει η υπεύθυνη επί Θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Όπως σημειώνει, την ώρα που πολίτες στερούνται τα στοιχειώδη και βάλλονται στην ύπαρξή τους, τα «αρπακτικά κάνουν πάρτι με οικοδεσπότη την κυβέρνηση». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα για ανύπαρκτης ωφέλειας «έργα», διαμοιράζονται η δημόσια περιουσία και οι δημόσιες επιχειρήσεις, χαρίζονται δημόσια αγαθά όπως οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αμείβονται με χρυσές «αποζημιώσεις» οι πάσης φύσεως «σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων», χαρίζονται οι δημόσιες τράπεζες, ενώ εγκαταλείπονται και οδηγούνται μεθοδευμένα στην παραγραφή αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα η Ζ. Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για «καταστολή του υπουργείου Δένδια, που επιχορηγούμενο αφειδώς συλλαμβάνει στο κτήριο της ΕΡΤ και χτυπά ανήλικα παιδιά στην ημέρα μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

«Η ευθεία αντιστοίχηση της σκανδαλώδους απομύζησης του Δημοσίου από την κυβέρνηση και τους εκλεκτούς της με την επιβολή συνθηκών μεσαίωνα στον λαό μας, και η επικουρία της διαφθοράς από την καταστολή κάθε φωνής αμφισβήτησης και διεκδίκησης, επιβάλλουν έλεγχο και λογοδοσία και για τον σκοπό αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία» καταλήγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κουρουμπλής: Πολύ καλή για να είναι αληθινή η Παγκόσμια Ημέρα

«Πόσο ωραία ακούγεται για να είναι αληθινή, τη στιγμή που στην εποχή μας η φτώχεια παράγεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και ο νέος πλούτος συσσωρεύεται σε ολοένα και λιγότερους» αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσθέτοντας:

«Πόσο προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των πολιτών όταν οι πολιτικές που εφαρμόζονται παραβιάζουν το άρθρο 2 του Συντάγματος περί σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου. Πόσο υποκριτικό αλλά και προκλητικό είναι το γεγονός από τη μια πλευρά να υπάρχει πλούτος αφορολόγητος και από την άλλη να μιλάμε για ίσες υποχρεώσεις (άρθρο 4 Συντάγματος) και για αναλογικότητα των υποχρεώσεων και των ευθυνών (άρθρο 25 Συντάγματος). Κατά τον Αριστοτέλη, δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων».

Αθανασίου: 38% περισσότεροι κρατούμενοι

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε χθες ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, στις οποίες αναγνώρισε ότι βρίσκονται 38% περισσότεροι του προβλεπόμενου αριθμού τους, προσθέτοντας ότι στις αρχές του ερχόμενου έτους θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας.

Ο υπουργός παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο οι δικαστές πρέπει να αναπτύξουν αντανακλαστικά στα θέματα ρατσισμού. Επίσης ο Χ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι από το 1979 υπάρχει στην Ελλάδα αντιρατσιστικός νόμος, «παρά τα περί αντιθέτου που καταγγέλλει 'φίλος' Ευρωπαίος επίτροπος».

Αιχμές κατά της Χρυσής Αυγής άφησε ο Γ. Σούρλας τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι «μπορούν να εμπορεύονται τον πατριωτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ανάγοντας σε ιδεολογία τον ρατσισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL