Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ζ. Κωνσταντοπούλου – Δ. Στρατούλης: Επίθεση κατά της δημοκρατίας η επίθεση εναντίον των μαθητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζ. Κωνσταντοπούλου – Δ. Στρατούλης: Επίθεση κατά της δημοκρατίας η επίθεση εναντίον των μαθητών

"Επίθεση σε βάρος της δημοκρατίας" χαρακτήρισα την "ανεγκέφαλη" και "αυταρχική" αστυνομική επίθεση σε βάρος της μαθητικής διαδήλωσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Στρατούλης, σε κοινή τους δήλωση.

Παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση:

"Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήσαμε διάβημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το ζήτημα των προσαγωγών 27 μαθητών, που συμμετείχαν στην πρωινή μαθητική συγκέντρωση στα προπύλαια, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ζητήσαμε να δούμε τον διοικητή της ΓΑΔΑ, ο οποίος αρνήθηκε να μας συναντήσει και αφού μας κράτησαν όρθιους στην είσοδο επί μισή ώρα, μας παρέπεμψαν στον διοικητή ασφαλείας και στον αρμόδιο για τις ανακρίσεις αστυνομικό. Οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν ότι έχουν προσαχθεί 26-27 ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές, από τους οποίους θεωρούνται ότι έχουν συλληφθεί δέκα, που θα προσαχθούν μέχρι το βράδυ στον εισαγγελέα.

Ζητήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, γιατί με βάση ενημέρωση που είχαμε από δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, ήταν συλλήψεις παιδιών που συμμετείχαν ειρηνικά σε μαθητική πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πριν πέντε χρόνια. Επισημάναμε στους αρμόδιους ότι τις θεωρούμε συλλήψεις πολιτικής σκοπιμότητας, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» ενόψει της βραδινής διαδήλωσης κοινωνικών και πολιτικών φορέων για το ίδιο θέμα.

Επίσης ζητήσαμε και είδαμε τους συλληφθέντες, όπου διαπιστώσαμε ότι είναι ανήλικοι μαθητές μεταξύ των οποίων 14χρονα και 15χρονα παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν χτυπημένα από τα ΜΑΤ και για αυτό απαιτήσαμε να τα δει ιατροδικαστής. Επίσης απαιτήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με τους γονείς και δικηγόρους τους, γιατί τους είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα.

Όμως το πιο ακραίο, το πιο εξωφρενικό και το πιο παράλογο είναι ότι μεταξύ των συλληφθέντων διαπιστώσαμε ότι είναι και γερμανός τουρίστας 21 ετών, που δεν μιλάει καθόλου ελληνικά και μας είπε στα αγγλικά ότι δεν ξέρει πού τον έχουν και για ποιο λόγο, ενώ μας ανέφερε ότι τον συνέλαβαν ενώ περπατούσε στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των τυποποιημένων καταθέσεων των ανδρών των ΜΑΤ, με βάση τις οποίες κάποιες προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η σημερινή αστυνομική επίθεση εναντίον της μαθητικής διαδήλωσης, των προσαχθέντων και συλληφθέντων ανηλίκων μαθητών αποτελεί μία νέα και ανεγκέφαλη αυταρχική ενέργεια σε βάρος της δημοκρατίας. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και ο αρχηγός της αστυνομίας έχουν την αποκλειστική πολιτική ευθύνη. Ο λαός και η νεολαία με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες, θα βάλουν ένα τέλος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου".

Ν. Δένδιας: Να καταδικάσει τις δηλώσεις των βουλευτών του ο ΣΥΡΙΖΑ

Να αναλάβει τις θεσμικές ευθύνες και να καταδικάσει τις "εκτός λογικής" δηλώσεις των βουλευτών του καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωση του. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, σχολιάζοντας περαιτέρω την κοινή δήλωση της Ζ. Κωνσταντοπούλου και του Δημ. Στρατούλη, τόνισε ότι καθήκον της Αστυνομίας είναι "να περιφρουρεί τη δημοκρατική νομιμότητα".

Ολόκληρη η δήλωση του Ν. Δένδια έχει ως εξής;

"Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τις δηλώσεις των δύο Βουλευτών του, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «αυταρχική ενέργεια» τις συλλήψεις όσων επιτέθηκαν σήμερα στις αστυνομικές δυνάμεις!

Οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα συνεχίσει να εκτελεί το Συνταγματικό του καθήκον και να περιφρουρεί τη δημοκρατική νομιμότητα, υλοποιώντας τη σαφή εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πέσουν οι κουκούλες.

Είναι προφανές ταυτόχρονα ότι η αλλαγή τακτικής της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Ιούνιο του 2012, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περιφρούρηση του δημόσιου χώρου της πρωτεύουσας και την προστασία της περιουσίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών, δεν αρέσει σε ορισμένους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει όμως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει: Είναι υπέρ της νομιμότητας ή υπέρ των επίδοξων καταστροφέων; Είναι υπέρ της ειρηνικής διαμαρτυρίας ή υπέρ της λεηλασίας; Για ποιο λόγο η επιβολή του Νόμου εις βάρος όσων πετούν πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις θεωρείται συλλήβδην αυταρχική ενέργεια; Είναι ώρα να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αναλαμβάνει τις θεσμικές ευθύνες του, απομονώνοντας και καταδικάζοντας τις εκτός λογικής κραυγές βουλευτών του".


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL