Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Προτείνει μεταβατική περίοδο αναστολής των πλειστηριασμών για έξι μήνες / Πολιτική στήριξη λόγω εκλογών δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτείνει μεταβατική περίοδο αναστολής των πλειστηριασμών για έξι μήνες / Πολιτική στήριξη λόγω εκλογών δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Προεκλογική πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση προσφέρει η τρόικα προτείνοντάς της μεταβατική περίοδο έξι μηνών για να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η Αθήνα επιμένει σε μεταβατική περίοδο τριών ετών με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ν' αντέξει πολιτικά την εφαρμογή ενός τόσο αντιλαϊκού μέτρου. Διαφωνίες υπάρχουν και ως προς το κόστος προστασίας των αδύναμων οικονομικά ατόμων και νοικοκυριών, το οποίο, κατά την τρόικα, θα πρέπει να μετακυλισθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνει τις τράπεζες.

Καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για όλα τα ανοικτά και υπό διαπραγμάτευση ζητήματα πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, και θεωρούν βέβαιη νέα, έκτακτη συνεδρίασή του πριν από τα τέλη του έτους.

Τα σημεία τριβής της κυβέρνησης με την τρόικα είναι πολλά, με πιο σημαντικά:

* Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, που έχει προσδιορισθεί στο 1,8 δισ. ευρώ, και από το 1,2 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών μέτρων για την κάλυψή του που έχει προτείνει η κυβέρνηση, η τρόικα έχει εγκρίνει μόλις τα 600 περίπου εκατ. ευρώ.

* Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 δεν υπάρχει ακόμη κανένα διαθέσιμο στοιχείο ως προς το προϋπολογιζόμενο ύψος του και, κατ' επέκταση, ως προς τα μέτρα που θα θελήσει να επιβάλει η τρόικα για την κάλυψή του.

* Σοβαρό πρόβλημα θεωρείται, επίσης, η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, στην οποία επιμένει η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται και εδώ το πολιτικό κόστος που θα έχει προκειμένου να στηρίξει την άρνησή της.

* Ως προς την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η τρόικα αποδέχεται να δώσει παράταση για το δεύτερο κύμα της, που αφορά 12.500 υπαλλήλους, αλλά επιμένει στην ανάγκη ο αρμόδιος υπουργός να της υποβάλλει μηνιαίες αναφορές για την εξέλιξή της.

* Να δεσμευθεί η κυβέρνηση, ζητάει η τρόικα, ότι, αν το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ δεν τα οδηγήσει, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε κερδοφορία, θα προχωρήσει στο κλείσιμό τους.

* Η εκτίμηση της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι ότι αυτό θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται, όμως, κατά την άποψή της, για εικονικό πλεόνασμα, αφού αυτό θα οφείλεται κυρίως στον δραστικό περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στη χώρα.

Τέλος, η τρόικα προβλέπει ότι θα υπάρξει από τις αρχές του επόμενου έτους (2014) ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προγραμματίσει από τώρα την έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων μέσα στον Ιανουάριο, εκφράζοντας η ίδια την ελπίδα ότι η έκδοση αυτή θα υποστηριχθεί και από ξένους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL