Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής κυριάρχησε στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής κυριάρχησε στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της αναστολής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και το πώς τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ επ' αυτού απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης που διεξήχθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο αναλυτικά, η συζήτηση περιστράφηκε στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπερψηφίσει, όπως έχει ήδη δηλώσει, την τροπολογία αυτή, καθώς συμπεριλαμβάνεται και το άρθρο 187 Α (η ΧΑ διώκεται με το άρθρο 187, τον γνωστό και ως «τρομονόμο», για σύσταση εγκληματικής δράσης) στις περιπτώσεις εκείνες που ενεργοποιείται η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης Οι εργασίες του οργάνου ολοκληρώθηκαν με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης το βράδυ της Κυριακής, καθώς τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψηφίσαν «λευκό». Επιπλέον, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Στην ψηφοφορία αυτή σημειώθηκαν 2 «κατά» και 2 «λευκά», ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα δεν τοποθετήθηκε με ψήφο. Επιπλέον, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (μία ψήφος «κατά») τη νέα οικονομική επιτροπή του κόμματος, ενώ ενέκρινε και το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ κατά πλειοψηφία, καθώς σημειώθηκε μία αρνητική ψήφος ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Σ' ό,τι αφορά το θέμα της τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, στο κλείσιμο του ο γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Βίτσας, υπογράμμισε πως αυτό που συζητείται αυτές τις μέρες είναι το πώς θα διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση της ΧΑ, όχι το αν τα άρθρα 187 και 187 Α είναι αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά. Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόταση που θα τεθεί στην ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη είναι σε μεγάλο βαθμό διαμορφωμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ο ριζοσπαστισμός και η πρόθεση του κόμματος να ακυρώσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει το εναλλακτικό πρόγραμμα του είναι αδιαμφισβήτητα. Τέλος, σημείωσε πως είναι δεδομένη η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τον «τρομονόμο».

Από την άλλη μεριά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε πως το άρθρο 187 Α που συμπεριλήφθη στην τροπολογία διώκει την πρόθεση και, συνεπώς, το φρόνημα, κάτι που αντιβαίνει τις αρχές της Αριστεράς, η οποία άλλωστε το είχε καταψηφίσει τότε, καθώς είχε θεωρήσει πως μπορεί να στραφεί κατά των κοινωνικών αγώνων. Συνεπώς, τόνισε πως το «παρών» στη συγκεκριμένη ψηφοφορία θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL