Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Aνοίγουν παράθυρο για την κατάργηση του ΑΣΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Aνοίγουν παράθυρο για την κατάργηση του ΑΣΕΠ

Στο προαναγγελθέν και πολυπόθητο για τη δεξιά παράταξη της Ν.Δ. ξήλωμα του Νόμου Πεπονή, που εισήγαγε πιο αντικειμενικά κριτήρια στις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, προχωρά η κυβέρνηση μετά τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Στ. Θεοδωρικάκου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Με πρόσχημα το υπαρκτό ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, η κυβέρνηση βάζει τελικά χέρι στον Νόμο 2190/1994, ο οποίος είναι βασικός στόχος -σε βαθμό ιδεοληψίας-της δεξιάς παράταξης εδώ και χρόνια, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών είχε προαναγγείλει την «αναμόρφωσή» του εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Η αναμόρφωση αυτή, όμως, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα και του υπουργείου Εσωτερικών, είναι τουλάχιστον πρόχειρη, καθώς οι άξονες οι οποίοι ανακοινώθηκαν είναι θολοί και γενικοί, ενώ εισάγουν επικίνδυνες αλλαγές στα κριτήρια πρόσληψης, που επικεντρώνουν στην... προσωπικότητα του υποψηφίου υποβαθμίζοντας τα αντικειμενικά τυπικά προσόντα και εισάγοντας γραπτές εξετάσεις γενικών γνώσεων...

Για παράδειγμα εισάγεται η διεξαγωγή τεστ προσωπικότητας μέσω ενός ασαφούς και απροσδιόριστου επιστημονικού εργαλείου (πιθανώς θα περιλαμβάνει και τη συνέντευξη, αλλά δεν αναφέρεται ρητώς) για «τη διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψήφιων δημοσίων υπαλλήλων», ενώ τελείως ασαφώς, αλλά με σαφή ένδειξη υποβάθμισης των τυπικών προσόντων, εισάγεται η αόριστη αρχή «το σύστημα εξετάσεων να γίνει λειτουργικότερο ώστε τελικά να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», καθώς, όπως περιγράφει, «σήμερα η έμφαση δίδεται στα τυπικά προσόντα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:

1 Καθιέρωση στις διαδικασίες ΑΣΕΠ υποχρεωτικής γραπτής γνωστικής δοκιμασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη των απαραίτητων γενικών και ειδικών γνώσεων.

2 Το σύστημα εξετάσεων να γίνει λειτουργικότερο ώστε τελικά να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Σήμερα η έμφαση δίδεται στα τυπικά προσόντα.

3 Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία - εισροές» στις διαδικασίες ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου.

4 Μείωση διοικητικού βάρους του ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας, σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα, που ενθαρρύνει την κατά τρόπο αποσπασματικό έναρξη διαδικασιών πρόσληψης και την ως εκ τούτου μη στοχοθετημένη κατανομή των ανθρώπινων πόρων της ανεξάρτητης αρχής.

5 Ενίσχυση - ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχικό δυναμικό όσο και προς τουςσυμβούλους (αύξηση του αριθμού τους) προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου της αρχής, στο πλαίσιο του οράματος για επιτέλεση κομβικού ρόλου από το ΑΣΕΠ σε όλη τη
διάρκεια και τις εκφάνσεις του κύκλου ζωής ενός υπαλλήλου.

6 Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.

7 Ανάπτυξη ειδικά παραμετροποιημένου και προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης επιστημονικού εργαλείου για τη διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.

Διακηρυγμένος στόχος, σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, είναι να περιοριστούν οι επιμέρους προκηρύξεις υπουργείων και «κάθε χρόνο, και με βάση των καθορισμό των αναγκών που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου κάθε Μάιο και θα εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός όπου θα εξετάζονται:

1 Το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου.

2 Οι δεξιότητές του για να εξεταστεί η αναλυτική και επαγωγική ικανότητά τους.

3 Το προφίλ των υποψηφίων μέσα από τεστ προσωπικότητάς τους»...

Πλήρες άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα για την επιλογή διοικήσεων δημόσιων φορέων

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης εισηγήθηκε αλλαγές και στην επιλογή των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, στις οποίες δεν θα έχουν πλέον προτεραιότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα μπορούν εξίσου να τις διεκδικήσουν υποψήφιοι του ιδιωτικού τομέα (ο προηγούμενος νόμος έβαζε όριο στη συμμετοχή τους).

Όπως εισάγεται, καθιερώνονται «ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής, χωρίς να αναγνωρίζεται εκ των προτέρων προτεραιότητα σε υποψηφίους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως στους προερχόμενους από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL