Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Με στόχο την τρομοκράτηση των δικαστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο την τρομοκράτηση των δικαστών

Ένα σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια μια πολυεθνική του φαρμάκου. Μια εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση. Απειλές, εμπόδια, επιθέσεις, ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται, κατά της δικαστικού, αλλά και των προστατευόμενων μαρτύρων. Μια προαναγγελθείσα δίωξη εναντίον της, αλλά και εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Μια Προανακριτική Επιτροπή φιάσκο, που συστήνεται και λειτουργεί ως όργανο πολιτικής εκδίκησης με στόχο να μετατρέψει τους κατηγόρους σε κατηγορούμενους, τους θύτες σε θύματα. Μια διάρρηξη στο -φρουρούμενο(;)- διαμέρισμα της εισαγγελέως κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, με λεία έναν σκληρό δίσκο και USB. Προσπάθεια από δεκάδες μίντια, αλλά και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υποβαθμίσουν το γεγονός ως μια απλή διάρρηξη.

Οσμή παρακράτους και τρομοκράτησης δικαστικών

Όλοι έχουμε δει ταινίες και σειρές, μυθοπλασία ή πραγματικές ιστορίες, που κινούνται σε ένα τέτοιο μοτίβο. Δεν πρόκειται όμως για σενάριο, αλλά για την πραγματικότητα στην Αθήνα το 2020. Η διάρρηξη στο διαμέρισμα της Ελένης Τουλουπάκη, ιδίως η μέθοδος και ο χρόνος, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.  Ένα περιστατικό με έντονη οσμή παρακράτους και επιχείρησης εκφοβισμού της ίδιας, αλλά και όσων εισαγγελέων τολμούν να ερευνήσουν υποθέσεις όπως το σκάνδαλο Novartis.

Μια περίεργη διάρρηξη

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το πρωί της Κυριακής, στο σπίτι της Ελ. Τουλουπάκη, στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, η οικιακή βοηθός ανοίγει την πόρτα του διαμερίσματος που θα καθάριζε, καθώς η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς θα επέστρεφε από τις καλοκαιρινές διακοπές της. Ανοίγοντας την πόρτα η γυναίκα κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού τα πάντα μέσα στο σπίτι ήταν πεταμένα. Μια εικόνα καταστροφής. Σε κατάσταση σοκ, τηλεφώνησε στην Ελ. Τουλουπάκη ενημερώνοντάς την πως δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.

Έψαξαν ακόμη και στο πιάνο

Η εικόνα που αντίκρισε και η ίδια η εισαγγελέας δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι οι άγνωστοι δεν μπήκαν στο σπίτι για να κλέψουν. Κανένα αντικείμενο αξίας -κοσμήματα και ένα ρολόι ήταν μάλιστα σε πολύ εμφανές σημείο- δεν είχε κλαπεί. Αντιθέτως ήταν ξεκάθαρο πως οι διαρρήκτες έψαχναν με μανία για έγγραφα και προσωπικά αρχεία. Όπως η ίδια ανέφερε στο μπλογκ "Δικογραφίες", έψαξαν ακόμη και μέσα στο πιάνο. Τόσος ζήλος!

Πήραν σκληρό δίσκο, USB, αναζήτησαν ιατρικούς φακέλους

Τελικά οι άγνωστοι έφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή και δύο USB στα οποία η εισαγγελέας είχε αποθηκευμένα έγγραφα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πάνω στο κρεβάτι βρέθηκαν ανοιγμένοι οι ιατρικοί φάκελοι της εισαγγελέα, αλλά και προσωπικές φωτογραφίες της. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πόρτα του διαμερίσματος δεν είχε παραβιαστεί.

"Έχω γίνει ο υπ' αριθμόν ένα στόχος. Το επόμενο θα είναι να με σκοτώσουν" δήλωσε στο μπλογκ "Δικογραφίες". Μάλιστα αναμένεται σήμερα να προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις καταθέτοντας έγκληση στη Δικαιοσύνη για τη διάρρηξη, ενώ θα προχωρήσει και σε δήλωση.

Ο γείτονας - συνεργάτης του Κεγκέρογλου

Όπως προκύπτει, πριν από το σπίτι της Ελ. Τουλουπάκη οι άγνωστοι είχαν "ανοίξει" το διαμέρισμα του κάτω ορόφου, στο οποίο μένει ο επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο Βασίλη Κεγκέρογλου. Πληροφορία που διακινήθηκε από τις πρώτες ώρες και επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Διαβάσαμε μάλιστα στο iefimerida.gr ότι από το σπίτι του συνεργάτη του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. "τα 'σήκωσαν' σχεδόν όλα".

Υπήρχε ή όχι αστυνομική φύλαξη;

Το πρώτο αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει είναι και η πρώτη λογική σκέψη που έρχεται στο μυαλό: Δεν υπήρχε αστυνομική φύλαξη; "Η πολυκατοικία φυλάσσεται, σύμφωνα με την επιθυμία της εισαγγελέως, και έχει επαρκή φύλαξη πριν από τη δική μου παρουσία στο υπουργείο" δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε η  Όλγα Γεροβασίλη.

Τι συνέβη λοιπόν και με τόση άνεση άγνωστοι άνοιξαν και έκαναν λίμπα το διαμέρισμα της Ελ. Τουλουπάκη, αλλά και του συνεργάτη του Β. Κεγκέρογλου;

Όπως πληροφορούμαστε, η εισαγγελέας μετά τη στοχοποίησή της είχε απευθυνθεί κατ' επανάληψη στους αρμόδιους ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση που είχε εγκριθεί, σχεδόν έναν χρόνο πριν, για τη φύλαξή της. Το αίτημά της εισακούστηκε και της διατέθηκε αστυνομικός για τις βραδινές ώρες, όχι για όλο το εικοσιτετράωρο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, με υπομνήματά της προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είχε διαμαρτυρηθεί για ανεπαρκή φύλαξη.

Αυτό έρχονται να ενισχύσουν μαρτυρίες περιοίκων και γειτόνων, που αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες που η Ελ. Τουλουπάκη έλειπε για διακοπές ήταν σπάνιες οι εμφανίσεις του αστυνομικού. Υπήρχε, λοιπόν, αστυνομική παρουσία ενώ οι άγνωστοι έκαναν φύλλο και φτερό το διαμέρισμα ανενόχλητοι; Και άραγε πόσο χρόνο έμειναν σε αυτό;

Καμιά απάντηση για την ταμπακέρα από τον Χρυσοχοΐδη

Η  Όλγα Γεροβασίλη έθεσε το αυτονόητο ερώτημα: "Πώς έγινε διάρρηξη σε κατοικία που φυλάσσεται;" και "πώς είναι δυνατόν να μην προστατεύονται οι εισαγγελείς;". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να απαντήσει επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δραματοποιεί την κατάσταση, σπέρνει φόβο και ότι "βγάζει από τη μύγα ξίγκι".

Όπως ανέφερε, διεξάγεται έρευνα "με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη και θα ενημερωθεί η Βουλή" τόνισε και πρόσθεσε: "Μην προκαλείτε φόβο με εύκολα σενάρια και κρίσεις του ποδαριού".

Το σίγουρο είναι ότι από τις απαντήσεις του υπουργού δεν γίναμε σοφότεροι για το εάν υπήρχε ή όχι αστυνομική φύλαξη της οικίας τις προηγούμενες ημέρες ούτε για το, εάν κι εφόσον υπήρχε, πως οι δράστες έδρασαν ανενόχλητοι.

Το "άγχος" του υπουργού

"Μην σπέρνετε φόβο στη Δικαιοσύνη, μην διαμορφώνετε κλίμα προσπαθώντας να βγάλετε από τη μύγα ξίγκι, μην εργαλειοποιείτε τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς, μην δίνετε συνέχεια σε φόβους" επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μια αποστροφή που μοιάζει με απόπειρα, διά της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, να... "καθησυχάσει" δικαστικούς και εισαγγελείς και να προλάβει τυχόν αντιδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αγωνιώδης προσπάθεια του ίδιου, αλλά και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, να "χαμηλώσουν" το θέμα, παρουσιάζοντάς το ως μία απλή διάρρηξη μεταξύ άλλων που έγιναν στην περιοχή.

Και ο Γ. Καμίνης "αποκαθιστά την αλήθεια"

Ιδιαίτερο ζήλο να "αποκαταστήσει την αλήθεια", όπως είπε ο ίδιος, έδειξε και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Καμίνης. Παίρνοντας τον λόγο μετά τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων είπε: "Δεν είναι η μοναδική (σ.σ.: διάρρηξη) που έγινε στο κτήριο αυτό το συγκεκριμένο βράδυ.  Έγινε διάρρηξη και στο διαμέρισμα του στενού συνεργάτη του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής και μένει ακριβώς κάτω από την κ. Τουλουπάκη".

Τι εννοεί ο έμπειρος νομικός Γ. Καμίνης με τη φράση "προς αποκατάσταση της αλήθειας"; Εκτός αν έχει προχωρήσει ο ίδιος σε έρευνα ή έχει στοιχεία που στοιχειοθετούν πως πράγματι ήταν απλώς μια διάρρηξη μέσα σε άλλες.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην μετατραπεί η χώρα σε ξέφραγο αμπέλι παρακρατικών μηχανισμών

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε τις αρχές να πράξουν το καθήκον τους ώστε να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της διάρρηξης.

"Είναι γνωστό πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να έρθει στο φως η αλήθεια. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στοχοποίησαν την εισαγγελέα και επιχείρησαν την ποινική δίωξή της. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που επιχείρησαν να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα" τονίζει με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και προσθέτει: "Ελπίζουμε να μην τους επιτραπεί να μετατρέψουν και τη χώρα ολόκληρη από κράτος δικαίου σε ξέφραγο αμπέλι παρακρατικών μηχανισμών".

Λάππας - Ραγκούσης: Από ποιους, με εντολή και για λογαριασμό ποιων έγινε η διάρρηξη

Για ακόμα ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου κάνουν λόγο οι τομεάρχες Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας και Γ. Ραγκούσης, που με κοινή ανακοίνωσή τους θέτουν καίρια ερωτήματα. "Μετά την ποινική δίωξή της (σ.σ.: της Ελ. Τουλουπάκη) γιατί ερευνούσε μανδαρίνους του ‘λευκού κολάρου’, μετά την απόπειρα να διωχθούν δημοσιογράφοι και εκδότες και μετά τις απειλές και τις μηνύσεις των προστατευομένων μαρτύρων, τώρα έχουμε διάρρηξη και αφαίρεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή της εισαγγελέα, όπου προφανώς είχε καταχωρίσει όλες τις έρευνες και τα αποτελέσματα των ερευνών της για πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως της Novartis, και πολλές άλλες" υπογραμμίζουν.

"Καθημερινά αποδεικνύεται ότι μόνο ασφάλεια δεν μπορεί να προσφέρει, ακόμα και για πρόσωπα που επιτηρούν, υποτίθεται, λόγω της υπηρεσιακής τους ιδιότητας" υπογραμμίζουν, τονίζοντας πως αναμένουν άμεσες και συντονισμένες ενέργειες "για να αποκαλυφθούν από ποιους, με εντολή και για λογαριασμό ποιων έγινε αυτή η ανήκουστη για κράτος δικαίου και ευνομούμενη πολιτεία διάρρηξη και, κυρίως, για ποιες υποθέσεις έγινε".

Κρίσιμα ερωτήματα

Οι δυο τομεάρχες θέτουν και τα μεγάλα ερωτήματα που ανακύπτουν:

* Ποιοι και για ποιες υποθέσεις είχαν συμφέρον από τη διάρρηξη;

* Γιατί δεν κατέστη δυνατή η αποτροπή της από τα αστυνομικά όργανα που επιτηρούσαν, υποτίθεται, την οικία της εισαγγελέα Διαφθοράς;

* Γιατί επέλεξαν να αφαιρέσουν αποκλειστικά και μόνο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου βρισκόταν το σύνολο των αρχείων των ερευνών και των αποτελεσμάτων τους;

Δημιουργούν φόβο και ανησυχία στους εισαγγελικούς λειτουργούς

Εξαπολύοντας βολές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα όργανά του, κάνουν λόγο για αδυναμία να προσφέρουν στοιχειώδη προστασία στην εισαγγελέα Διαφθοράς.

"Ποια προστασία μπορούν να προσφέρουν στον απλό πολίτη; Μάλλον καμία" αναφέρουν χαρακτηριστικά κατηγορώντας τους αρμόδιους υπουργούς πως μιλούν για ασφάλεια "όταν αδυνατούν να αποτρέψουν 'ριφιφί' στις οικίες των εισαγγελικών λειτουργών και δημιουργούν σ' αυτούς αισθήματα φόβου και ανησυχίας, ώστε να μην μπορούν απερίσπαστοι, με ελεύθερο φρόνημα και ανεξαρτησία, να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον που είναι η έρευνα και η δίωξη παράνομων πράξεων;".

Η λίστα Πέτσα έβγαλε πόρισμα: Καμία στοχοποίηση Τουλουπάκη

"Η αστυνομία εξετάζει εάν έγινε διάρρηξη στο σπίτι της Ελ. Τουλουπάκη". Με αυτόν τον τίτλο την Κυριακή αναπαρήγαγαν την είδηση μια σειρά μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, τα γνωστά πλέον ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο ο τίτλος όσο και το ρεπορτάζ προήλθαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρούσε κανείς κοινά στοιχεία στα ρεπορτάζ και στα κείμενα των σάιτ. Συνεκτικός κρίκος η διάρρηξη στο διαμέρισμα του συνεργάτη του Β. Κεγκέρογλου και το συμπέρασμα πως δεν επρόκειτο για στοχευμένη παραβίαση του σπιτιού της Ελ. Τουλουπάκη.

"Στο κενό οι φήμες που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ"

"Αποκάλυψη: Διέρρηξαν και άλλα διαμερίσματα στην πολυκατοικία της Τουλουπάκη - Ανάμεσά τους και συνεργάτη του Κεγκέρογλου" ήταν ο τίτλος στο iefimerida.gr σε κείμενο που καταλήγει: "Έτσι πέφτουν στο κενό οι φήμες που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε και σχετική ανακοίνωση, περί στοχοποίησης της κ. Τουλουπάκη".

"Μαϊμού η διάρρηξη"

Την ίδια περίπου ώρα διαβάζαμε στο thetoc.gr: «‘Μαϊμού’ η διάρρηξη στο διαμέρισμα της Τουλουπάκη - Διαρρήκτες μπήκαν σε όλα τα σπίτια της πολυκατοικίας. Δεν υφίστανται οι φήμες που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ περί στοχοποίησης της κ. Τουλουπάκη".

Προέκυψε μάλιστα και το πόρισμα της έρευνας: "Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν είχε -όπως φαίνεται- η διάρρηξη στο διαμέρισμα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, καθώς οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάρρηξη όλων των σπιτιών της πολυκατοικίας στην περιοχή Μακρυγιάννη". Αναφέρεται δε ότι "από το σπίτι της εισαγγελέως δεν απέσπασαν συσκευές ή κάποιο άλλο αντικείμενο αξίας, παρά μόνο έκαναν άνω - κάτω το γραφείο της και τα ντουλάπια που βρίσκονται στον χώρο".

"Στο κενό οι φήμες του ΣΥΡΙΖΑ" (ξανά)

Σε άλλο ρεπορτάζ, στο dailypost.gr, με τίτλο "Οι διαρρήκτες δεν μπήκαν μόνο στο σπίτι της Τουλουπάκη - 'Ξάφρισαν' κι άλλα διαμερίσματα", διαβάζουμε ξανά για την περίπτωση του συνεργάτη του Β. Κεγκέρογλου, με το ρεπορτάζ να αναφέρει πως "πέφτουν στο κενό οι φήμες που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε και σχετική ανακοίνωση περί στοχοποίησης της κ. Τουλουπάκη".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL