Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γ. Μπαλάφας: Το διάγγελμα Μητσοτάκη δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η εθνική στρατηγική της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπαλάφας: Το διάγγελμα Μητσοτάκη δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η εθνική στρατηγική της χώρας

«Πρόκειται μια βασική διαφορά. Διότι αν ισχύει το πρώτο, δεν θα πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα βρούμε μπροστά μας με αρνητικό αντίκτυπο για εμάς», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm.

«Για παράδειγμα, υπογράψαμε μια μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, στην οποία συμφωνία κάναμε υποχωρήσεις προς την Αίγυπτο, καθώς όπως φαίνεται αποδεχτήκαμε μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και σε άλλα νησιά μας. Αν προχωρήσουμε με την πρώτη στρατηγική, δεν θα λειτουργήσει αυτό εις βάρος μας, επηρεάζοντας τις διμερείς συζητήσεις και την ενδεχόμενη κρίση του Δικαστηρίου της Χάγης;

Αν όμως η στρατηγική μας είναι η δεύτερη εναλλακτική, θα πρέπει κατ’ αρχάς να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να επιδείξει αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αποτρέποντας τις έρευνες του τουρκικού σκάφους “Oruc Reis”. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ισχυρίζεται ότι το τουρκικό σκάφος δεν διενεργεί στην πραγματικότητα έρευνες, αλλά απλώς προκαλεί.

Ακόμα και η ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, η «Καθημερινή», διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη σε χθεσινό άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό σκάφος “έχει ποντίσει εδώ και μέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διεξάγει έρευνες, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των Αθηνών”. Ο κ. Μητσοτάκης είτε ψεύδεται είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πραγματικότητα διαψεύδει τις κυβερνητικές δηλώσεις. Έχουμε ακούσει διάφορα: για ανέμους που παρασύρουν τουρκικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για άνευ σημασίας καταπάτηση ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατοχωροφύλακες στον Έβρο και διάφορα άλλα παρόμοια.», επισήμανε

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε «Είμαστε υπέρ του διαλόγου, της ψύχραιμης αντιμετώπισης, αλλά και της αποφασιστικής υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο. Στο διάλογο που προτείνουμε μοναδική διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης. Δεν είναι δυνατό να έχεις μέσα στα ελληνικά ύδατα ένα τουρκικό σκάφος και εσύ να προχωράς σε διερευνητικές συνομιλίες. Πρέπει πρώτα να εγκαταλειφθεί κάθε παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.

Ως προς την αποτροπή στην οποία αναφερόμαστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει θετικό προηγούμενο, όταν το 2018, σε μια αντίστοιχη ενέργεια με το τουρκικό “Barbaros”, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, απέτρεψαν κάθε τουρκική ενέργεια. Σήμερα έχουμε μια εικόνα πρωθυπουργού που, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, δεν συγκαλεί ούτε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ φτάνει να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ όταν τα τουρκικά σκάφη είχαν ήδη φτάσει σχεδόν στη Ρόδο. Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν είναι ειλικρινής, αλλά επιδεικνύει μια έντονη αλλεργία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού.»

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Οι συμφωνίες για τον καθορισμό των ΑΟΖ δεν είναι σύλληψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει επί των ημερών μας, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, επειδή είχαν προκύψει σημαντικές διαφωνίες για ζητήματα επήρειας νησιών μας, κλπ. δεν προχωρήσαμε στην ολοκλήρωσή τους. Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα θέματα που μας δημιουργεί προβληματισμό ως προς τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Αίγυπτο.»

Για να καταλήξει «Είναι εύκολο να κάνεις μια συμφωνία για τη συμφωνία. Αλλά ας δούμε τι έχει προκύψει. Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται διαρκώς ότι ο Ερντογάν είναι διεθνώς απομονωμένος. Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και εταίροι μας στην Ευρώπη κάνουν λόγο για “αμφισβητούμενη περιοχή”. Δεν συνιστά αυτό ένα σοβαρό πρόβλημα; Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, με την έλλειψη μιας ψύχραιμης και αποφασιστικής στάσης, με το έλλειμμα μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία, μόνο ως “τρικυμία εν κρανίω” μπορεί να χαρακτηριστεί, μια που μιλάμε για θάλασσα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL