Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δ.Παπαδημούλης: Ο Κ.Μητσοτάκης να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την καταδίκη της Τουρκική παραβατικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Παπαδημούλης: Ο Κ.Μητσοτάκης να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την καταδίκη της Τουρκική παραβατικότητας

«Επί δύο συνεχόμενες ημέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις, με τη συνοδεία τουρκικού στολίσκου παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε μεγάλο βάθος. Αυτό είναι μια έμπρακτη προσπάθεια του Ερντογάν να γκριζάρει τις περιοχές ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο ίδιος αναφορικά με τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες από την Τουρκική ηγεσία στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ πρόσθεσε ότι «απέναντι στην προκλητική και μονομερή στάση της Τουρκίας το μεν ΝΑΤΟ κρατεί στάση Πόντιου Πιλάτου –ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον προκαλούντα, την Τουρκία, και τον προκαλούμενο, την Ελλάδα- η δε ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζεται μέχρι στιγμής σε δηλώσεις στήριξης πλατωνικού χαρακτήρα». 

«Δεν αρκεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει άμεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να ζητήσει κυρώσεις. Υπάρχει μια καταρχήν απόφαση για κυρώσεις από τον Ιούνιο του 2019 που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής με πρωθυπουργό της Ελλάδος τον Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή η λίστα των κυρώσεων πρέπει να ενισχυθεί», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. 

Παράλληλα σημεώισε ότι «συνεχίζοντας μια πολιτική δεκαετιών η Ελλάδα προφανώς θέλει διάλογο και ειρηνική, διπλωματική λύση για την επίλυση των διαφορών. Αλλά λύση στηριγμένη στη νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Αντίθετα αυτό που κάνει ο Ερντογάν είναι, υπό την απειλή βίας και της στρατιωτικής εμπλοκής, να επιβάλλει την δική του ατζέντα όρων και προϋποθέσεων διαλόγου. Ένα ‘’ανατολίτικο παζάρι’’ που να βάζει στην άκρη το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας, προκειμένου να γκριζάρει περιοχές που με βάση το Διεθνές Δίκαιο αποτελούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». 

«Δεν έχουμε μόνο μονομερείς ενέργειες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ. Για πρώτη φορά έχουμε ένα τουρκικό ερευνητικό με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών να επιχειρεί επί πολλές ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε βάθος πολλών μιλίων. Για τον μέσο έλληνα πολίτη δεν αρκούν επιχειρήματα, όπως ότι κάνουμε θόρυβο και εμποδίζουμε τις έρευνες του Τουρκικού σκάφους» τόνισε ο Δ.Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι: 

«Για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, πρέπει να υπάρξει ισχυρή αποτροπή της Τουρκικής επιθετικότητας και των προκλητικών, μονομερών ενεργειών της. Σε αυτό το θέμα η ευρωπαϊκή αντίδραση μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής. Για να ανοίξει ξανά ο δρόμος του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, η ΕΕ πρέπει να πει στον Ερντογάν: ‘’ως εδώ και μη παρέκει’’. Οι σύμμαχοί μας πρέπει να κάνουν περισσότερα στην πράξη και όχι στα λόγια». 

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «καλά τα τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ισχυρής ομοψυχίας, θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, ομοψυχία και συνέπεια.Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει αντιπολίτευση σαν κι αυτή που έκανε η ΝΔ με τις Πρέσπες και το Μακεδονικό».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL