Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Επιστράτευση Τσακλόγλου για την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστράτευση Τσακλόγλου για την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης

Έντονο άρωμα νεοφιλελευθερισμού αποπνέουν οι "λειτουργικές βελτιώσεις” στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ φέρουν ταυτόχρονα και τη "σαμαρική σφραγίδα”. Οι περιορισμένες αλλαγές ωστόσο στα υπουργικά χαρτοφυλάκια συνιστούν βαθύ... κούρεμα στις αρμοδιότητες κορυφαίων υπουργών.

Κεντρικός άξονας των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων θεωρείται η έκθεση Πισσαρίδη, που προτάσσει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, ενώ δεν εμπεριέχει καμία πρόταση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο φίλος του Γ. Στουρνάρας

Υπ’ αυτό το πρίσμα η τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής των "σοφών” της ελληνικής οικονομίας Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ εγείρει εύλογες ανησυχίες.

Ο κ. Τσακλόγλου -σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010 - 2011) και Λ. Παπαδήμου (2011 - 2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής- έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Τον Νοέμβριο δε του 2012 είχε πρωτοστατήσει στο θέμα της κατάργησης του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά, καθώς, επικαλούμενος τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα, επισήμανε ότι "οι πολύτεκνοι οι οποίοι είναι φτωχοί θα λάβουν και τώρα επιδόματα, και μάλιστα πολύ υψηλά, οι πολύτεκνοι όμως, οι οποίοι βρίσκονται στο πιο πάνω μέρος της κατανομής, πράγματι, αυτοί δεν θα ωφεληθούν. Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν, και μάλιστα πάρα πολύ, είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα, που βρίσκονται στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής".

Η ένταξη ωστόσο του κ. Τσακλόγλου στο κυβερνητικό σχήμα αφαιρεί από τον Γιάννη Βρούτση τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι μετοχές του υπουργού Εργασίας στο Μαξίμου είχαν σημειώσει νέο limit down (μετά την υπόθεση των vouchers) όταν η "Αυγή” είχε αποκαλύψει στις 20 Μαΐου τα σοβαρότατα λάθη στη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων επειδή ο κ. Βρούτσης ήθελε να "τρέξει" την περίφημη ψηφιακή σύνταξη από τον επόμενο μήνα!

Από την Ντόρα, στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης

Επιπλέον δεν προκάλεσε έκπληξη στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ η αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Ο πρώην πρόεδρος της "Δράσης” -από τους πιο... συνεπείς εκπροσώπους του εγχώριου νεοφιλελευθερισμού- είναι επικεφαλής της δομής που θα διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ επενδύει στους πολυετείς στενούς δεσμούς του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Το 2012 συμμετείχε δε στη "Δημοκρατική Συμμαχία”, το βραχύβιο κομματικό εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί τη βάση της εκπόνησης του νέου "αναπτυξιακού σχεδίου” που θα αποτελέσει το όχημα εκταμίευσης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Με την ιδιότητα του υφυπουργού επί των δημοσιονομικών θεμάτων είχε δώσει... ξεκάθαρο στίγμα, καθώς στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε ισχυριστεί ότι "η Ελλάδα επιβίωσε ως έθνος γιατί δημιουργούσε πλούτο τα επιδόματα δεν δημιουργούν πλούτο. Είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για να αλλάξει η χώρα πορεία".

Ο Σταϊκούρας έμεινε με τον... προϋπολογισμό

Σε αυτό το φόντο, το χαρτοφυλάκιο του Χρήστου Σταϊκούρα δεν περιλαμβάνει ούτε... ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από το 2021 και μένει μόνο με τις αρμοδιότητες του προϋπολογισμού! Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι του κ. Σταϊκούρα, δήλωσε ότι "το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης”...

"Καπέλωμα" Γεωργιάδη

Στους "κερδισμένους” των αναιμικών αλλαγών στην κυβέρνηση συγκαταλέγεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, που αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά μία θεματική υποβάθμιση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε την κατάτμηση του υπουργείου του Άδωνι Γεωργιάδη, ωστόσο τότε το "σαμαρικό” μπλόκο στη διενέργεια του ανασχηματισμού απέτρεψε τη συγκεκριμένη δομική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά η "αποψίλωση” του υπουργού ήρθε από την... πίσω πόρτα.

Ο υπουργός επιχείρησε στο Twitter να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι δεν "έχουν διαβάσει ακόμα τα ΦΕΚ”, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του εμπιστεύτηκε "και το εμπόριο και τη βιομηχανία”...

Ταγαράς, Ράπτη: Νεύμα προς Αντώνη Σαμαρά

Ως νεύμα προς τον Αντώνη Σαμαρά ερμηνεύεται η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Ταγαρά, που θα αναλάβει τη θέση υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο κ. Ταγαράς διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη "σαμαρική” περίοδο διακυβέρνησης το 2014. Κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται πως ανήκει και η Ζωή Ράπτη, που θα ορκιστεί υφυπουργός Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας.

Προϋπηρεσία στην επιτροπή προμηθειών του Υγείας

Έχει ειδικό ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι την περίοδο 2013-14 η κ. Ράπτη ήταν μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του αρμόδιου υπουργείου. Η βουλευτής της Ν.Δ. -και πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη- αποτελεί τη μόνη γυναικεία προσθήκη στην κυβέρνηση παρά τις διαρροές του Μαξίμου για βελτιωμένη αναλογία μεταξύ ανδρών - γυναικών.

Χαρακτηρίζοντας "τιμητική" την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό της ανέφερε στο Twitter ότι "η επιλογή αυτή αποτελεί για την ίδια ‘εντολή και χρέος για σκληρή δουλειά με όραμα, συνέπεια και ευσυνειδησία’"...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL