Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Στην Αθήνα οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Αθήνα οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα...

Παράλληλα με τις διεθνείς δηλώσεις κατακραυγής ή απλής αποδοκιμασίας προς τον Ρ.Τ. Ερντογάν, οι αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας κορυφώνονταν χθες και στην Ελλάδα, την ώρα που στην Αγία Σοφία πραγματοποιούνταν η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια.

Το ειλικρινές θρησκευτικό συναίσθημα και πηγαίο λαϊκό αίσθημα δοκιμάστηκαν έντονα. Οι πένθιμες κωδωνοκρουσίες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και σε ενορίες των ΗΠΑ, οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες, η τέλεση της Ακολουθίας του Ακάθιστου  Ύμνου από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Μητρόπολη ήταν ένας τρόπος εκ μέρους της Εκκλησίας να αντιδράσει στο ιστορικό βάρος αυτής της εξέλιξης και να απαντήσει στην «παράσταση» που σκηνοθετούσε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εκκωφαντικός Ερντογάν, αδρανής Μητσοτάκης

Όμως ο ήχος τους, αν και αρκεί ίσως για να συνταχθεί με το θυμικό των πιστών, δεν μπορεί να καλύψει τον εκκωφαντικό διπλωματικό και πολιτικό θόρυβο της απόφασης του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Ή την αδράνεια στην απόκρουση αυτής της προαναγγελθείσας προκλητικής ενέργειας της γειτονικής χώρας. Ιδιαίτερα δε όταν λαμβάνεται υπόψη ότι πέρα από την «παράσταση» που έδινε ο Ρ.Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η απειλή τού τουρκικού στόλου δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα από τα νερά του Αιγαίου.

Έτσι, η ηγεσία ορθά συμπαρίσταται στη λαϊκή οδύνη, όμως οι διπλωματικές απαιτήσεις είναι ισχυρότερες και δυσκολότερες από την ευκολία της πολιτικής αξιοποίησης μιας τέτοιας συγκυρίας για δηλώσεις περισσότερο εγχώριας στόχευσης, με σκοπό να ακουμπήσουν το συναίσθημα και να καλύψουν εθνικές αδυναμίες. Γιατί αυτή η πολυπαραμετρική κίνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν να κλείσει τις παρτίδες με τον κεμαλισμό, μαζί με όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που συνθέτουν μια (ήδη προαναγγελθείσα) επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις διεθνείς ισορροπίες και φυσικά τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Τα αντανακλαστικά της Αθήνας δοκιμάστηκαν, δοκιμάζονται και η αξιολόγησή τους απαιτεί πολύ ικανότερη, ενεργητικότερη και συνολική εξωτερική πολιτική. Μια εθνική γραμμή. Αυτό απαιτεί διαφορετικό χειρισμό και διαφορετική σχέση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Αλλά και τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής  Ένωσης δεν μπορούν να αξιολογηθούν υψηλότερα.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ταραχοποιός»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό» που απειλεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, «αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος». Είπε ότι «τα όσα συμβαίνουν αυτή την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας» και «δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς» και «απαιτούν καταδίκη οικουμενική». Πρόσθεσε ότι «ειδικά για εμάς τους  Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους, η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Με στίχους από τη «Φλογέρα του Βασιλιά» του Κωστή Παλαμά σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «...μια πίστη και γλώσσα μια, και ιδέα μια, και μια ψυχή, ένα γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής  Άγγ. Συρίγος δήλωνε ότι η απόφαση Ερντογάν «σαφώς επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ηθικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό» και «βαραίνει πολύ στις συνειδήσεις των Ελλήνων». Ο βουλευτής επρόκειτο να απευθύνει χαιρετισμό στην πλατεία Κολοκοτρώνη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας «Πρωτοβουλίας Πολιτών», με συνομιλητές τους Σ. Καλεντερίδη, Γ. Καραμπελιά, Β. Κωνσταντινόπουλο και την Αφρ. Μάνου. Με το «κάλεσμα» να θυμίζει πως «το χέρι του Κολοκοτρώνη δείχνει την Αγιά Σοφιά καλώντας μας σε εγρήγορση»...

Φ. Γεννηματά: «Θλιβερή οπισθοδρόμηση»

«Δυστυχώς, η σημερινή μέρα στιγματίζεται από τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Μια θλιβερή οπισθοδρόμηση για τον παγκόσμιο πολιτισμό, τη συναδέλφωση των λαών» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ - Κ.Κ. Τουρκίας

Με κοινή ανακοίνωσή τους, το ΚΚΕ και το Κ.Κ. Τουρκίας σημείωσαν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για τον φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL