Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να καπελώσει την πρωτοβουλία Μακρόν για ευρωμεσογειακή σύνοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να καπελώσει την πρωτοβουλία Μακρόν για ευρωμεσογειακή σύνοδο

Την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για σύγκληση της συνόδου των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου επιχειρεί να καπελώσει η κυβέρνηση, η οποία αναφέρει ότι έγινε «κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη». Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τονίζει ότι «έπρεπε να ανακοινώσει την ευρωμεσογειακή Σύνοδο ο κ. Μακρόν για να ασχοληθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τόσους μήνες δεν έχει κάνει ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη σύγκλησης της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις για την οικονομία και τα εθνικά μας ζητήματα. Γιατί άραγε ακόμα και ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μετείχε στην συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ των MED7, δεν κάνει καμία αναφορά σε «προετοιμασία της Συνόδου MED7», κάτι που δεν θα παρέλειπε να επισημάνει εφόσον ίσχυε;».

«Αφού λοιπόν», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για σύγκλησή της, μαθαίνουμε ξαφνικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι αυτό έγινε “κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη”».

«Δεν περίμενε κανείς να αναγνωρίσει η ΝΔ τη σημασία της καθιέρωσης της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου από τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Το δυστύχημα όμως για τη χώρα είναι ότι δεν περίμενε επίσης κανείς ο κ. Μητσοτάκης να έχει οποιοδήποτε ουσιαστικό, πολλώ δε μάλλον πρωταγωνιστικό, ρόλο στις ευρωπαϊκές ή περιφερειακές πρωτοβουλίες».

Η επιχείρηση καπελώματος από την κυβέρνηση

Με μεταμεσονύκτια ανακοίνωση η κυβέρνηση επιχείρησε να δείξει ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την σύγκληση της συνόδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στα κοινωνικά δίκτυα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πάλι δεύτερος και πιάνεται και αδιάβαστος».

Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, «η αλήθεια είναι ότι η “Σύνοδος των Χωρών του Νότου” (Med 7) είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου 2020 στην Κορσική. Η Ελλάδα μάλιστα, σε συνεννόηση με την Προεδρεύουσα για φέτος Γαλλία, είχε αναλάβει την προετοιμασία της Συνόδου, με προεδρεύοντα στη σχετική προπαρασκευαστική σύσκεψη των Υπουργών στις 4 Ιουνίου 2020, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Λόγω του κορονοϊού, η προγραμματισμένη Σύνοδος στην Κορσική, αναβλήθηκε».

Ο Στ. Πέτσας υποστηρίζει ότι «στη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αναβληθείσα Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία».

«Κατά τα λοιπά, ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο που χαιρετίζουν την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου η οποία ήρθε κατόπιν συνεννόησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για το (έστω όψιμο) ενδιαφέρον τους.

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για να προάγει τα εθνικά συμφέροντα και να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση θετικών πρωτοβουλιών» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL