Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
"Ήταν ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ήταν ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης"

Στημένα κατηγορητήρια με κακουργηματικές διώξεις και περιοριστικούς όρους που έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμα, σε ένα πλαίσιο ποινικοποίησης του δικαιώματος της συμμετοχής σε διαδήλωση, καταγγέλλουν οι δικηγόροι και οι συλληφθέντες της αντιφασιστικής συγκέντρωσης της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Βικτωρίας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

"Σκίστε τους, φάτε τους, διαλύστε τους" άκουγαν από τους ασυρμάτους της ομάδας "Δράση"

Όπως περιγράφει ο Θωμάς Λάλιος, μουσικός παραγωγός και ένας από τους τρεις συλληφθέντες, "η συγκέντρωση ήταν ειρηνική για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συμπλοκή που μπορεί να κατέληγε με μαχαιρώματα προσφύγων από ακροδεξιούς. Η αστυνομία είχε δύο κλούβες κάθετα στην 3η Σεπτεμβρίου, που χώριζε τους 500 αντιφασίστες και 40-50 φασίστες".

"Η αστυνομία έκλεισε την οδό Χέυδεν και οι ακροδεξιοί συγκεντρωμένοι ήταν μόνοι τους στην πλατεία Βικτωρίας και εμείς στη Χέυδεν συνεχίζαμε την ανταλλαγή συνθημάτων. Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε περιφρουρημένα και οργανωμένα για να διαλυθεί η διαδήλωση προς την οδό Πατησίων", από φόβο μήπως φασίστες επιτεθούν σε γυναικόπαιδα προσφύγων, όπως τονίζει.

"Ενώ είμαστε έτοιμοι να διαλυθούμε στο δεύτερο ρεύμα της Πατησίων, εμφανίζεται τρέχοντας διμοιρία ΜΑΤ και μηχανάκια της ομάδας 'Δράση', που ακούγαμε πρωτόγνωρα πράγματα από τους ασυρμάτους τους ('σκίστε τους, φάτε τους, διαλύστε τους') και μαρσάρανε, χτυπάγανε τα κλομπ στα πόδια τους σε ένα πλήθος που διαλυόταν. Όπως φαίνεται και στα βίντεο, στήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να προστατευθούν όσοι ήταν στο σημείο", διηγείται, λέγοντας ότι διαλύθηκαν με την επίθεση της ομάδας "Δράση". Για τις συνθήκες της σύλληψής του, παρέπεμψε στα βίντεο.

"Πήραμε την ακραία θέση ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι"

"Με τον Θωμά πήραμε την ακραία θέση ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι", είπε ο Αλέξανδρος Τικτκώβ, ο γνωστός κωμικός. "Η επίθεση δεν ήταν ότι ήθελαν οι αστυνομικοί να ξεδώσουν, ήταν ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης. Είδαμε δηλαδή τα ΜΑΤ να κλείνουν την Πατησίων για να ετοιμάζουν το πεδίο μάχης που θα ορμήξουν οι άνδρες της 'Δράση'", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "στην πράξη ποινικοποίησαν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις. Θα έρθει και άλλη μια οικονομική κρίση τώρα και θα ζήσουμε στιγμές 2011, έτσι όλες οι διαδηλώσεις θα είναι παράνομες, θα γίνονται απολύσεις και θα σου λένε: κάτσε σπίτι σου και μην παραπονιέσαι. Δες τον κόσμο να καταστρέφεται με τις πιτζάμες σου, που λέει και ένα τραγούδι", ανέφερε.

"Δεν είναι στην κρίση της Δικαιοσύνης το δικαίωμα να διαδηλώνουμε"

Η συνήγορος των δύο καλλιτεχνών, Αντωνία Λεγάκη ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το βίντεο της Ελ. Κουμάντου, για το οποίο στοχοποιήθηκε από τον Κ. Μπογδάνο, αλλά 4-5 ακόμα που έχουν κατατεθεί στον ανακριτή και τα οποία "αποτυπώνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες". Αναφερόμενη στη σκηνή σύλληψης και ξυλοδαρμού του Αλ. Τιτκώβ είπε:"Τον στριμώχνουν σε μια γωνία, τον πατάνε κάτω 6-7 από αυτούς, σε σημείο που κινδυνεύει να πεθάνει. Θα μπορούσε να ήταν ο Αλέξανδρος Τιτκώβ στη θέση του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Θωμάς Λάλος, γυρνώντας από την οδό Δωδεκανήσου και βλέποντας την επίθεση στον Αλέξανδρο, απλώνει αρχικά το χέρι του και βάζει το σώμα του για να μη σκοτώσουν τον Αλέξανδρο". Υπογράμμισε ότι αυτό που είδαμε στα βίντεο είναι βασανιστήρια και ότι πρέπει να ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη γι' αυτό εναντίον των αστυνομικών.

"Αυτό που είδε όλη η Ελλάδα δεν το είδε η Δικαιοσύνη, γιατί είναι τυφλή. Αλλά η Δικαιοσύνη δεν είναι κουφή, αποφάσισε και εκτέλεσε την ίδια εντολή που δόθηκε στην ομάδα 'Δράση' και μάλιστα με δύο απόλυτα παράνομους όρους. Δεν είναι στην κρίση της Δικαιοσύνης το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε. Κερδήθηκε στον δρόμο με αίμα και αποτυπώθηκε στο σύνταγμα ως ανώτατος νόμος. Καμία διάταξη ανακριτή δεν μπορεί να τον ακυρώσει", τόνισε. Για τον περιοριστικό όρο να μην πάνε στα Εξάρχεια, σημείωσε ότι ακουμπάει σε μια διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία όμως λέει ότι πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, κάτι που δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. "Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην πηγαίνουν στον χώρο της δουλειάς τους", είπε, σημειώνοντας ότι οι δύο καλλιτέχνες για να επιβιώσουν κάνουν τρεις δουλειές.

Αστυνομικές σκευωρίες

Ο τρίτος συλληφθείς, ένας 27χρονος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή και ήρθε πέρυσι στην Ελλάδα για να δουλέψει, δεν έχει βίντεο που να τον αθωώνει, σημείωσε ο δικηγόρος του Δημήτρης Μαντζούκας από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Συνελήφθη στη στάση του τρόλεϊ επιστρέφοντας και πάνω του είχε μόνο ένα τετράδιο.

"Υπάρχει μόνο μια κατάθεση αστυνομικού που λέει ότι τον συνέλαβε επειδή ήταν σε πλήθος 100 ατόμων που πετούσε πέτρες. Πρόκειται για ψευδή κατάθεση, που αποτελεί το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο και περιγράφει μόνο πλημμελήματα. Δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή σε μολότοφ. Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται να κατηγορείται για κακούργημα για την πράξη της έκρηξης. Χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά. Δεν υπάρχει καν αναφορά σε μπουκάλι", τόνισε κάνοντας λόγο για στημένο κατηγορητήριο και προσθέτοντας ότι περίμεναν ώρες έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος μελέτησε τον φάκελο χωρίς να τους δεχτεί και τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

"Η επίθεση αυτή αποτελεί έναν κρίκο σε μια αλυσίδα πολιτικών επιλογών που στοχεύουν στην κάμψη αντιστάσεων μέσα στην κοινωνία", σημείωσε και έκανε λόγο για "το φαινόμενο των αστυνομικών σκευωριών. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι γίνεται στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν θα υπάρχουν βίντεο", αναφερόμενος και στο άρθρο Χρυσοχοΐδη, ενώ προειδοποίησε για θύματα αν συνεχιστεί η συμπεριφορά αυτή της αστυνομίας.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και οι συνάδελφοι τους δίνονταν ραντεβού στις 29 Ιουλίου στην πλατεία Πρωτομαγιάς για παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα δώσουν στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας και για όποιον άλλον το χρειαστεί, όπως είπαν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL