Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Έκρηξη αυταρχισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκρηξη αυταρχισμού

Με μια πρωτοφανή και αδιανόητη απόφαση, που παραπέμπει σε χωροφυλακίστικες λογικές της Δεξιάς του 1950, η ανακρίτρια του 22ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών Ζωή Πριστούρη έθεσε ανάμεσα στους περιοριστικούς όρους για τους τρεις συλληφθέντες της αντιφασιστικής συγκέντρωσης της πλατείας Βικτωρίας της Τετάρτης 15 Ιουλίου την απαγόρευση παρουσίας στα Εξάρχεια και την απαγόρευση παρουσίας σε «συναθροίσεις διαμαρτυρίας». Πρόκειται για μια απόφαση απερίγραπτου αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, η οποία συγκρούεται ευθέως με την υποχρέωση της δικαστικής εξουσίας να προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα από τυχόν παραβίασή τους από την εκτελεστική εξουσία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθήνα

Αυτό ακριβώς τονίζει η συνήγορος του κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ και του μουσικού Θωμά Λάλου στη δήλωσή που έκανε σχετικά με την απόφαση αυτή: «Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είχε διαπιστώσει μέσα από όλα τα βίντεο, καρέ-καρέ, ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι οι αστυνομικοί διέπραξαν το κακούργημα των βασανιστηρίων, η Δικαιοσύνη, στην οποία, φυσικά, επιδείχθηκαν τα βίντεο, απέδειξε ακόμα μια φορά ότι είναι τυφλή αλλά δεν είναι κουφή στα κελεύσματα της κυβέρνησης και η προφανώς αβάσιμη κακουργηματική κατηγορία ήταν απλώς το πρόσχημα για την πρωτοφανή επιβολή απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση και κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Αυτές τις απαγορεύσεις καμία αρχή στην Ελλάδα δεν έχει την εξουσία να τις επιβάλει, αλλά, αντίθετα, στοιχειώδης συνταγματική υποχρέωσή της δικαστικής εξουσίας είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων αυτών από την εκτελεστική εξουσία. Προφανώς η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι κεντρικός σχεδιασμός του συστήματος και υπηρετείται από κάθε αρμό του, νομοθετικά, δικαστικά και κατασταλτικά».

«Το να μου απαγορεύουν να διαμαρτύρομαι ισοδυναμεί με το να μου απαγορεύουν τη ζωή» ανέφερε ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, ο οποίος ως κωμικός εργάζεται στα Εξάρχεια, στα οποία του απαγορεύει η απόφαση της ανακρίτριας να πηγαίνει, και δηλώνει σοκαρισμένος «όχι μόνο από την απόφαση, αλλά για το ότι δεν έχουμε απαλλαχτεί ακόμα από αυτή τη χούντα».

Αγανάκτηση στην Ευελπίδων

Η απόφαση προκάλεσε την αγανάκτηση των περισσότερων από 200 συγκεντρωμένων στο κτήριο 9 της Σχολής Ευελπίδων, οι οποίοι βρέθηκαν από το πρωί εκεί περιμένοντας, αν μη τι άλλο, να αποσυρθεί από το κατηγορητήριο η κακουργηματική κατηγορία της «απόπειρας εμπρησμού κατά συνέργεια», η οποία δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς στη συγκέντρωση της Τετάρτης δεν έπεσε ούτε μολότοφ ούτε πέτρες και τα βίντεο εμφανίζουν τους συλληφθέντες να συμμετέχουν σε οργανωμένο μπλοκ, συμμετέχοντας στην περιφρούρηση.

Από την πλευρά της υπεράσπισης θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να αναδειχθεί ότι η απόφαση είναι λάθος, ενώ από την πλευρά των κατηγορουμένων και της οργάνωσής τους θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το μεσημέρι, σχετικά τόσο με το αστυνομικό μπαράζ αυταρχισμού που οδήγησε στην σύλληψή τους την Τετάρτη όσο και για την πρωτοφανή απόφαση απαγόρευσης της συμμετοχής σε διαδηλώσεις και της παρουσίας στο κέντρο της πόλης.

Ν. Παρασκευόπουλος στην "Α": Απαγόρευση άσκησης συνταγματικού δικαιώματος

"Η απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση, ως περιοριστικός όρος της ποινικής δικονομίας, εάν όντως έχει επιβληθεί, προσκρούει ευθέως στο σύνταγμα. Αποτελεί απαγόρευση άσκησης συνταγματικού δικαιώματος.

Όσο για την απαγόρευση μετάβασης στην περιοχή των Εξαρχείων, τυπικά δεν χωλαίνει, ενόψει της διατύπωσης του άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους περιοριστικούς όρους. Ωστόσο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη από κοινωνικής και χωροκοινωνικής απόψεως η Δικαιοσύνη να αρχίσει να διακρίνει πόλεις, χωριά, συνοικίες, δρόμους σε επικίνδυνους και απαγορευμένους ή ακίνδυνους και ελεύθερης κυκλοφορίας. Για να το πούμε με απλά λόγια, κάποιος που περπατάει στην Πατησίων θα έχει αυξημένες πιθανότητες να υποστεί έλεγχο από την αστυνομία, ώστε να διακριβωθεί εάν υφίστανται περιοριστικοί όροι εναντίον του. Η κρίση αυτή θα έχει γενικότερες επιπτώσεις στην ελευθερία κίνησης των πολιτών".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL