Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Με συλλήψεις για ρευματοκλοπή απάντησε η ΕΛ.ΑΣ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με συλλήψεις για ρευματοκλοπή απάντησε η ΕΛ.ΑΣ.

Απόφαση με την οποία ζητάει να σταματήσουν αμέσως οι παράνομες εξώσεις Ρομά από τον Δήμο Ασπροπύργου εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από προσφυγή της ΕΛΛΑΝ - ΠΑΣΣΕ, της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ρομά.

Λίγες ημέρες πριν, είχε προηγηθεί απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία προστατεύονται δύο από τις οικογένειες που είχαν απειληθεί από τον δήμο με έξωση, μετά από προσφυγή την οποία είχε κάνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

Απάνθρωπες και παράνομες οι εξώσεις

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφαση που εξέδωσε στις 10.7.2020, απαγορεύει ρητά την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη 52 Ρομά μέχρι τις 27 Ιουλίου και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει εάν υπήρξε προηγουμένως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις εξώσεις (έχει γίνει καταγγελία ότι η δημοτική αρχή λειτούργησε χωρίς απόφαση από το συμβούλιο) και εάν υφίσταται εναλλακτική λύση καθώς και εάν προβλέπεται η παροχή στέγασης για τους προσφεύγοντες.

Στην περίπτωση που δεν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από την κυβέρνηση, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετεγκατάσταση των Ρομά και τη στέγασή τους, εφόσον πάντα η δημοτική αρχή επιμείνει στη μετακίνησή τους, η ισχύς της απόφασης προστασίας τους μέσω ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται να ανανεωθεί.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Νικήσαμε λοιπόν, ωστόσο είναι άκρως λυπηρό η Ελλάδα να κατατάσσεται στη λίστα των χωρών που κατάφωρα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης» σχολίασε στην ανακοίνωσή της η ΕΛΛΑΝ - ΠΑΣΣΕ.

Οι αποφάσεις αυτές, αν και δεν αφορούν το σύνολο των Ρομά στη Νέα Ζώνη Ασπροπύργου, καθώς δεν ήταν εφικτό για πρακτικούς και άλλους λόγους να γίνει εκ μέρους όλων προσφυγή, έχουν στόχο να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για το σύνολο του πληθυσμού στην περιοχή. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες ώστε να κατατεθεί ξεχωριστή προσφυγή για τους άστεγους Ρομά στο αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και αποκατάστασής τους.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή βρίσκονται άστεγες εδώ και τρεις σχεδόν εβδομάδες τουλάχιστον 85 οικογένειες, των οποίων τα καταλύματα κατεδάφισε απροειδοποίητα η δημοτική αρχή στις 27 Ιουνίου. Στις αντιδράσεις για την ενέργεια, από τον δήμο απάντησαν ότι δεν γκρέμισαν παράγκες αλλά... μάζεψαν σκουπίδια. Οι οικογένειες, οι οποίες είναι με βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και εγκύους, αναγκάζονται να μένουν πάνω στα ερείπια των ίδιων τους των σπιτιών μέχρι να διασφαλιστεί ότι τα νέα σπίτια που θα χτίσουν δεν θα κινδυνεύουν με νέα ισοπέδωση από τις μπουλντόζες.

Η τελευταία τους εμπειρία ήταν ιδιαίτερα τραυματική. Όχι μόνο γιατί ισοπεδώθηκαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα, αλλά και γιατί μέσα στις παράγκες, κατά την ώρα της ισοπέδωσης, εγκλωβίστηκαν, όπως καταγγέλλουν, ορισμένα από τα κατοικίδιά τους και σκοτώθηκαν με αυτόν τον φρικτό τρόπο.

«Αναγκάζονται οι άνθρωποι να κοιμούνται στην ύπαιθρο, σε μια περιοχή που τα ποντίκια είναι μεγαλύτερα από τις γάτες και έμπαιναν στις παράγκες. Σκεφτείτε τι θα γίνει τώρα και πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για την υγεία τους, αλλά και γενικότερα για τη δημόσια υγεία», είχε περιγράψει χαρακτηριστικά η Ματίνα Βαβούλη, διευθύντρια γειτονικού σχολείου, η οποία είχε πάει στον χώρο μετά την κατεδάφιση, μιλώντας στην «Α» για τις συνθήκες στις οποίες ζουν σήμερα οι οικογένειες,.

Εκδικητικές συλλήψεις και εκφοβισμός

Παρά τις αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την αρμόδια Επιτροπή τους ΟΗΕ εις βάρος των πρακτικών της δημοτικής αρχής, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση των ασφαλιστικών μέτρων από τον ΟΗΕ ήταν να συλληφθούν μέλη της μίας από τις δύο οικογένειες που είχαν καταθέσει προσφυγή.

Αναλυτικά για το περιστατικό, το οποίο συνέβη το πρωί της 8ης Ιουλίου, είχε τοποθετηθεί, μέσω του λογαριασμού του στα social media, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς. «Η απάντηση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε ο ΟΗΕ ήταν να τους τρομοκρατήσουν με πρωτοφανή αντίποινα: σήμερα το πρωί συνέλαβαν έναν από τους προσφεύγοντες και τέσσερις συγγενείς πρώτου βαθμού για ρευματοκλοπή (που κάνουν όλοι στην περιοχή αφού δεν τους δίνεται νόμιμα ρεύμα και ενώ υπάρχει και νομολογία αθωωτική για το θέμα)!».

Στη συνέχεια, ο Π. Δημητράς ενημέρωσε ότι «και οι πέντε μετά από εξάωρη κράτηση απελευθερώθηκαν χωρίς καμία κατηγορία. Οι συλλήψεις τους έγιναν με (παράνομη) βάναυση εισβολή στα σπίτια τους όταν κοιμόνταν σήμερα το πρωί, χωρίς την παρουσία εισαγγελέων. Η 'ρευματοκλοπή' κόπηκε από την ΔΕΔΔΗΕ σε πολλά σπίτια, αλλά μόνο τα αρσενικά μέλη της ευρύτερης οικογένειας που προσέφυγε στον ΟΗΕ συνελήφθησαν, σε μια προφανή προσπάθεια να τους εκφοβίσουν, καθώς τους είπαν ότι η σύλληψή τους ήταν το αποτέλεσμα της προσφυγής στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Ηλ. Γιαννόπουλος: Να καθίσουμε άμεσα όλοι στο τραπέζι

Για ένα πρώτο θετικό βήμα έκανε λόγο στην «Α», σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ - ΠΑΣΣΕ Ηλίας Γιαννόπουλος. Όπως τόνισε, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει σε βάθος την κατάσταση και να βρει το ταχύτερο δυνατόν λύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που προέχει είναι «να καθίσουμε άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τραπέζι και να σχεδιάσουμε τις ορθές εκείνες πολιτικές και το απαραίτητο νομοθετικό έργο που θα μας φέρει πιο κοντά στην επίπονη διαδικασία ένταξης των Ρομά στον κοινωνικό ιστό».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», σημείωσε ο Ηλ. Γιαννόπουλος και ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναληφθούν ευθύνες».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL