Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ρατσισμός, ούτε στη Βικτώρια, ούτε πουθενά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσισμός, ούτε στη Βικτώρια, ούτε πουθενά!

«Ο ρατσισμός κι ο φασισμός δεν γέμισαν ούτε ταξί». Με αυτή την κουβέντα, την οποία απηύθυνε με ντουντούκα στον κόσμο ένας διαδηλωτής ενόσω οι σύντροφοί του από τον ελευθεριακό και αριστερό χώρο είχαν ξεκινήσει να τυλίγουν τα μεγάλα κόκκινα, λευκά και μαύρα πανό τους, γράφτηκε ο επίλογος της χθεσινής μεγάλης αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής συγκέντρωσης που έγινε σε απάντηση του ξενοφοβικού καλέσματος στην πλατεία Βικτωρίας.

Ήταν μια φράση η οποία συμπύκνωνε απόλυτα την εικόνα της ξενοφοβικής συγκέντρωσης. Την αποτυχημένη απόπειρα της γνωστής επιτροπής μίσους να ποτίσει με δηλητήριο τη γειτονιά και την πλατεία, σε πλάκες της οποίας έμεινε γραμμένο τελικά με μαύρο σπρέι εκείνο που υπερίσχυσε ως μήνυμα χθες το απόγευμα: «Με τους/τις μετανάστες/στριες είμαστε μαζί».

«Δεν είσαστε πολίτες, είσαστε φασίστες!»

Χθες, στην πλατεία Βικτώριας συγκρούστηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία ήταν οι διαδηλωτές, που δήλωναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι έχοντας υποστεί έξωση από τα διαμερίσματα όπου διέμεναν μετά την κυβερνητική απόφαση για διακοπή του σχετικού προγράμματος του ΟΗΕ. Ενώ εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία παραμένουν πολλοί πρόσφυγες που διαβιούσαν μέχρι πρότινος σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτό της Μόριας.

Στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές μιλούσαν για έναν κόσμο που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με αυτόν που δουλεύουν μαζί. Με αυτόν που θα ζουν μαζί. Με τον κατατρεγμένο από τον πόλεμο. Με τον κάθε άνθρωπο που αποζητά καταφύγιο. Διεκδικούν, όπως μας είπαν, η πλατεία Βικτωρίας να είναι μια πλατεία αλληλεγγύης και κοινού αγώνα τόσο Ελλήνων όσο και μεταναστών. Αυτοί οι άνθρωποι, που αγωνίζονται για τον άγνωστο πρόσφυγα, ήταν χθες εκατοντάδες και είχαν κατακλύσει το κομμάτι της Γ’ Σεπτεμβρίου που βρίσκεται πάνω από την πλατεία Βικτωρίας κι ένα μεγάλο κομμάτι της πλατείας μέχρι την είσοδο στον ηλεκτρικό σταθμό.

Στον αντίποδα, μια ομάδα δέκα ανθρώπων, που στην πορεία έφτασαν τους τριάντα, κρατούσαν ένα λευκό πανό που έγραφε με γαλάζια και κεφαλαία γράμματα: «ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΚΕΤΟ». Η ομάδα αυτή βρισκόταν στη Γ' Σεπτεμβρίου, στην πλάτη των διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ που ήταν έτοιμες να καταστείλουν το πλήθος των αντιφασιστών και φώναζε συνθήματα όπως «Έξω οι λάθρο από την Ελλάδα» και «Ελλάς, Ελλάς - Ή ταν ή επί τας».

Κρατούσαν επίσης χαρτιά Α4 (όχι πλακάτ) που έγραφαν συνθήματα όπως «Έξω οι ΜΚΟ, θέλουμε τις ζωές μας πίσω», «Δεν είμαστε καταυλισμός» και «Ελευθερία ή θάνατος». Ένας από τους λιγοστούς διαδηλωτές φώναζε απευθυνόμενος στους αντιφασίστες: «Πόσα πήρατε από τον Σόρος;». Μια γυναίκα με ντουντούκα είχε ξελαρυγγιαστεί προσπαθώντας να πείσει ότι οι λιγοστοί συγκεντρωμένοι αγωνίζονταν για το καλό της γειτονιάς τους. «Είμαστε πολίτες, δεν είμαστε αλήτες» φώναζε η γυναίκα, για να λάβει άμεσα την απάντηση από την αντίπερα όχθη: «Δεν είσαστε πολίτες, είσαστε φασίστες!».

Επιτροπή μίσους πίσω από τη ρατσιστική διαδήλωση

Ποια είναι όμως η επιτροπή κατοίκων η οποία διοργάνωσε τη χθεσινή συγκέντρωση μίσους; Όπως μας είπε ο Τάκης Γιαννόπουλος από τη διεθνιστική - σοσιαλιστική οργάνωση «Ξεκίνημα», «Η λεγόμενη επιτροπή κατοίκων η οποία διοργανώνει τη σημερινή συγκέντρωση (σ.σ.: χθεσινή) δεν είναι μία ας το πούμε συνηθισμένη και υγιής επιτροπή κατοίκων. Δεν είναι άνθρωποι απολίτικοι. Είναι πάρα πολύ πολιτικοποιημένοι. Είναι η οικογένεια Γιαννάτου, Σπύρος και Θωμαΐδα, στελέχη επί χρόνια ρατσιστικών - φασιστικών επιτροπών, με συμμετοχή σε όλα τα όργια που έχει κάνει η Χρυσή Αυγή όλα τα προηγούμενα χρόνια στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ έχουν πάει σε δικαστήρια για γιαουρτώματα του Αλέκου Αλαβάνου και άλλων αντιφασιστών - αντιρατσιστών αγωνιστών πριν από μερικά χρόνια».

Ο Τ. Γιαννόπουλος δεν ισχυρίζεται ότι η πλατεία δεν έχει προβλήματα. Η προσέγγισή του, όμως, όπως και του συνόλου των διαδηλωτών που στάθηκαν χθες στο πλευρό των προσφύγων έχει αφετηρία της τον άνθρωπο. «Δεν θεωρούμε ότι δεν είναι πρόβλημα να κοιμούνται άνθρωποι στο δάπεδο. Αλλά ξεκινάμε πρώτα απ’ όλα από τους ανθρώπους που κοιμούνται στο δάπεδο. Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα αυτών πρώτα, για να πάμε μετά στα υπόλοιπα. Και, δεύτερον, αποφεύγουμε την αντιπαράθεση με αυτούς που είναι τα θύματα μιας πολιτικής. Πρέπει να έρθουμε σε αντιπαράθεση με αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση».

«Ο Μπακογιάννης άνοιξε την όρεξη στην Ακροδεξιά και στους φασίστες όταν έκοψε τα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας για να μην κάθονται σ’ αυτά πρόσφυγες, μητέρες με παιδιά, θυμίζοντας την πρακτική Κακλαμάνη, ο οποίος είχε κλείσει το 2008 την παιδική χαρά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα για να μην μαζεύονται γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους» σημείωσε από την πλευρά του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Φιλιά και αγκαλιές σε Κασιδιάρη, κουβεντούλα με Μπογδάνο

Χθες συγκρούστηκαν δύο κόσμοι και σε άλλο επίπεδο. Την ώρα που οι διαδηλωτές της αντιρατσιστικής διαδήλωσης συνυπήρχαν αρμονικά με τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία, οι διαδηλωτές της ξενοφοβικής διαδήλωσης αγκάλιαζαν και φιλούσαν σταυρωτά τον επικεφαλής των ΓΤΠ Ελλήνων και υπόδικο Ηλία Κασιδάρη.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος αργότερα υπερασπίστηκε την παρουσία του και με tweet: «Σήμερα, στην Πλ. Βικτωρίας, η Πολιτεία έκανε το καθήκον της προστατεύοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δεν επιτρέπεται να βαφτίζονται οι ανήσυχοι πολίτες φασίστες, ούτε οι φασίστες να υποδύονται τους φιλήσυχους πολίτες. Δεν θα αφήσουμε το κέντρο της πρωτεύουσας βορά σε κανένα άκρο».

Φύτεψαν μολότοφ σε τσάντα διαδηλωτή!

Οι αστυνομικοί ήταν από την αρχή στραμμένοι κατά πρόσωπο προς τους διαδηλωτές της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης. Επίσης είχε στηθεί ένας μεγάλος κλοιός με διμοιρίες γύρω από την πλατεία που άφηνε μοναδική διέξοδο διαφυγής την οδό Χέυδεν, στο κάτω μέρος της πλατείας, σε σχέση με τον σταθμό. Ενώ όμως η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά, λίγο αργότερα η ομάδα ΔΡΑΣΗ επιτέθηκε αναίτια σε διαδηλωτές που επέστρεφαν και πάνω από 100 άτομα αναγκάστηκαν να κλειστούν στην ΑΣΟΕΕ.

Μάλιστα, σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, καταγράφονται πέντε αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ να επιτίθενται απρόκλητα σε διαδηλωτές - μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε και να τους ξυλοκοπούν με γκλοπιές και κλωτσιές. Ακόμη κι όταν έπεσε ο ένας διαδηλωτής στο έδαφος, οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον ξυλοκοπούν. Σε άλλο βίντεο καταγράφεται να «φυτεύουν» στην τσάντα του ενός μπουκάλια με σκοπό να κατηγορηθεί φυσικά ότι είχε την πρόθεση να πετάξει μολότοφ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν σημειωθεί τουλάχιστον δύο προσαγωγές.

Συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ

Αργότερα η Ροσινάντε κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ, στις 10 το βράδυ, με κεντρικό αίτημα «να απελευθερωθούν οι διαδηλωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που χτυπήθηκαν απρόκλητα».

«Σύντροφοι πιάστηκαν, χτυπήθηκαν και επιχειρείται να τους φορτωθούν διάφορες κατά φαντασίαν κατηγορίες. Καλούμε κάθε αντιφασίστα και κάθε αντιφασίστρια στη ΓΑΔΑ σε συγκέντρωση αλληλεγγύης με αίτημα να απελευθερωθούν άμεσα οι σύντροφοί μας, απόψε το βράδυ, στις 10» έγραφε ακόμη στην ανακοίνωσή της η οργάνωση και κατέληγε με μήνυμα: «Να μην αφήσουμε να πιάσει ρίζες το αστυνομικό κράτος του Χρυσοχοΐδη».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL