Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Παπαδημούλης: Θετικό βήμα η πρόταση της Κομισιόν για το React EU (Video)

«Το κρίσιμο είναι να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, σε μια περίοδο που υπάρχει ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αποτελεσματικά, με ταχύτητα, ευελιξία και χρηστή διαχείριση»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου ως Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά εξαιρετικούς πρόσθετους πόρους και ρυθμίσεις εφαρμογής στο πλαίσιο του στόχου “Επενδύσεις για ανάπτυξη και απασχόληση” για την παροχή βοήθειας για την ενίσχυση της αποκατάσταση της κρίσης στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας (REACT-EU)». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Eυχαριστώ τον κ. Φερνάντεζ που παρουσίασε τις απόψεις του εισηγητή. Η πρόταση της Κομισιόν για τον κανονισμό για το React EU είναι ένα θετικό βήμα: Επιπλέον 5 δισ. στον προϋπολογισμό του 2020 και άλλα 53 δισ. για την περίοδο 2020-2022.

Το κρίσιμο θέμα είναι να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αποτελεσματικά:

Με ταχύτητα, με ευελιξία, με χρηστή διαχείριση αυτών των πόρων.

Επίσης, νομίζω ότι είναι ανάγκη να δούμε στο μέγιστο βαθμό και την προχρηματοδότηση κάποιων προγραμμάτων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση αυτών των πόρων.

Θεωρώ όμως επίσης σημαντικό το να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκδοση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων – εκεί είναι πολύ σημαντικό το θέμα των κριτηρίων κατανομής των κονδυλίων αυτών, έτσι ώστε να πάνε στις χώρες και τις περιφέρειες και τους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση και τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας.

Και επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει έναν ρόλο πολύ ισχυρό και στην εποπτεία και την αξιολόγηση του προγράμματος React EU.

Θεωρώ, τέλος, αναγκαίο να επεκταθεί και μετά το 2024 η περίοδος αξιοποίησης αυτών των πόρων, έτσι ώστε να μη χαθεί λόγω καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας αυτή η δυνατότητα όλα αυτά τα χρήματα να στηρίζουν την οικονομία, την κοινωνία και την απασχόληση.

Σε αυτό το πνεύμα, θα καταθέσουμε και ορισμένες τροπολογίες. Ευχαριστώ πολύ».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις