Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Αμηχανία στην κυβέρνηση, αναβρασμός στη βάση της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμηχανία στην κυβέρνηση, αναβρασμός στη βάση της Ν.Δ.

Αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις και την απογοήτευση της βάσης που προκαλεί η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιδράσει σε μια προαναγγελθείσα εδώ και καιρό απόφαση του Ρ.Τ. Ερντογάν, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, βρίσκονται η Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, που τώρα «τρέχει και δεν φτάνει» σε έναν ευρωπαϊκό μαραθώνιο επαφών.

Οι διαψεύσεις των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει προεκλογικά, ανεβάζοντας στα ύψη τους λαϊκιστικούς τόνους και επιδιδόμενοι σε ανεξέλεγκτη πλειοδοσία πατριωτισμού για να αντιπολιτευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, οξύνει παράλληλα τα ακραία αντανακλαστικά του «σαμαρικού» στρατοπέδου. Πιάνοντας το νήμα από το πνεύμα της παρέμβασης Σαμαρά, ο Μ. Βορίδης -και πιο «προσεκτικά» ο Άδ. Γεωργιάδης- έσπευσε να ισορροπήσει την απόσταση που χωρίζει τη Ν.Δ. από την προεκλογική περίοδο μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα όριά της. Δήλωσε ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρκικό προτείνοντας συμβολικά αντίποινα.

Παρά τις επισημάνσεις που έδωσε ο ΥΠΕΞ με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο, χρειάστηκε δύο μέρες μετά να τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου για να «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς τη «γραμμή» Βορίδη. Ακόμα κι αν αυτό συνιστά ομολογία της στρατηγικής του λαϊκισμού στον οποίο επένδυσε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στα εθνικά θέματα.

Ο Πέτσας «άδειασε» τον Βορίδη

Απαντώντας σε ερώτηση της «Α» για τον Μ. Βορίδη, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι «το ζήτημα της Αγιά-Σοφιάς δεν είναι διμερές. Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό. Είναι θέμα παγκόσμιο». Πρόσθεσε ότι «εμείς εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή όχι σε επίπεδο αντιποίνων, αλλά σε επίπεδο οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Μ. Βορίδης δήλωνε ότι «χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα», προτείνοντας ως κίνηση «εξόχως συμβολική» τη μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης γενοκτονίας του ελληνισμού. Μάλιστα, είπε ότι «μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα».

Έπειτα απ’ αυτό, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας αναγκάστηκε να δηλώσει (και προς το εσωτερικό της Ν.Δ.): «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».

Λεκτικοί ακροβατισμοί Γεωργιάδη

Ωστόσο, , σαν να μην το είχε ακούσει αυτό, ο Άδ. Γεωργιάδης την ίδια μέρα υπερασπίστηκε τη «γραμμή» της ελληνοτουρκικής διάστασης του ζητήματος, αν και πιο προσεκτικά. Μοιάζοντας να «διορθώνει» τον ΥΠΕΞ, ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «ασφαλώς είναι διεθνές θέμα, αλλά είναι και ελληνοτουρκικό». Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του σε χθεσινή συνέντευξη (ΑΝΤ1) ότι η απόφαση Ερντογάν ήταν «αναμενόμενη». Παραδοχή που γεννά ερωτήματα ως προς το ποιες κινήσεις έγιναν από την κυβέρνηση για να προληφθεί μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης μόλις στις 27 Ιουνίου είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, συμφώνησαν να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Η Ελλάδα ζητά κατάλογο κυρώσεων από την Ε.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και σημείωσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα». Προανήγγειλε δε επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με ομολόγους του στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου κορυφής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL