Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Το Υπουργείο Πολιτισμού ομολογεί ότι έχουν βρεθεί 3 αρχαιολογικοί χώροι στις περιοχές που δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού ομολογεί ότι έχουν βρεθεί 3 αρχαιολογικοί χώροι στις περιοχές που δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός

Η προστασία αρχαιοτήτων που υπάρχουν στο σύνολο της μεταλλευτικής περιοχής που δραστηριοποιειται η Ελληνικός Χρυσός, έρχεται πάλι στο πρσκήνιο, αφού σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείο Πολιτισμού προς τη Βουλή σε τρία σημεία της περιοχής υπάρχουν εν εξελίξει αρχαιολογικές εργασίες.

Με αφορμή τα παραπάνω η Κυριακή Μάλαμα, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολι​τισμού κι Αθλητισμού σε σχέση με το ζήτημα της προστασίας των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στο σύνολο της μεταλλευτικής περιοχής της Ελληνικός Χρυσός.

Την ερώτηση συνυπογράφει κι ο τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το Υπουργείο Πολιτισμού σε επίσημο έγγραφο του προς τη Βουλή κάνει λόγο για εν εξελίξει αρχαιολογικές εργασίες σε τρία σημεία στην περιοχή όπου διενεργεί μεταλλευτικές εργασίες η Ελληνικός Χρυσός και συγκεκριμένα στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Πρόκειται για μία σημαντική ομολογία από πλευράς του Υπουργείου, το οποίο καλείται τώρα να δημοσιεύσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με το ποια είναι τα ευρήματα αυτών των ανασκαφών, ποια είναι η ακριβής θέση που εντοπίζονται αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι και ποιες είναι οι μελέτες που διενεργεί η αρχαιολογική υπηρεσία για την ανάδειξη τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό να δημοσιεύσει άμεσα όλα τα στοιχεία για τα αρχαιολογικά ευρήματα, ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, η επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων και να αποφευχθεί κακομεταχείριση ή φθορά των ευρημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2020
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού
Θέμα : Πόσοι και ποιοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν εντοπιστεί στις περιοχές που διενεργεί μεταλλευτικές εργασίες η Ελληνικός Χρυσός;

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 6882/28.5.2020 ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος  της οποίας καλούσε την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού να απαντήσει σε σχέση με το πόσες  και ποιες είναι οι ενεργές αρχαιολογικές ανασκαφές στη Χαλκιδική και σε ποια σημεία ακριβώς  διενεργούνται, η Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/253658/939 και ημερομηνία έκδοσης 06/07/2020 εγγράφου της, αναφέρει ότι στους χώρους που εκτελεί μεταλλευτικές εργασίες η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχουν εντοπιστεί τρεις αρχαιολογικοί χώροι. Ένας στις Σκουριές, ένας στην Ολυμπιάδα κι ένας στο Στρατώνι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται επί λέξει στο έγγραφο : “Στα έργα ‘Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας’ και ‘Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας’ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., είναι σε εξέλιξη οι ανασκαφικές εργασίες στις Σκουριές, στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα, ενώ εκπονούνται μελέτες ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων”.

Επειδή από την επίσημη έγγραφη ενημέρωση της Βουλής από το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού προκύπτει ότι στην μεταλλευτική περιοχή της Ελληνικός Χρυσός υπάρχουν τρεις εν εξελίξει αρχαιολογικές ανασκαφές.

Επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού θα πρέπει να ενημερώσει λεπτομερώς τη Βουλή για το εύρος και τα ευρήματα των ανασκαφών.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

•    Που ακριβώς διενεργείται η ανασκαφική έρευνα στις Σκουριές; Ποια τα ευρήματα εκεί; Ποιες είναι οι μελέτες για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων;  
•    Που ακριβώς διενεργείται η ανασκαφική έρευνα στην Ολυμπιάδα; Ποια τα ευρήματα εκεί; Ποιες είναι οι μελέτες για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων;  

•    Που ακριβώς διενεργείται η ανασκαφική έρευνα στο Στρατώνι; Ποια τα ευρήματα εκεί; Ποιες είναι οι μελέτες για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται η κυρία Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα :

•    Όλα τα έγγραφα που αφορούν στις εν εξελίξει ανασκαφικές έρευνες στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.  
•    Όλα τα έγγραφα που αφορούν στα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.  
•    Όλα τα έγγραφα που αφορούν στις μελέτες ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.  

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές
Κυριακή Μάλαμα
Πάνος Σκουρολιάκος

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL