Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τζαμί η Αγία Σοφία με υπογραφή Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζαμί η Αγία Σοφία με υπογραφή Ερντογάν

Τζαμί είναι από χθες η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου να ακυρώσει το διάταγμα του Μουσταφά Κεμάλ από το 1934, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο γεγονός ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Ιδρύματος Fatih Sultan Mehmet και καταχωρίσθηκε για να χρησιμοποιηθεί μόνο ως τζαμί, άρα ο Κεμάλ δεν είχε καμία δικαιοδοσία να αλλάξει το καθεστώς της. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σαφέστατα πολιτική, καθώς αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έχει τεθεί ζήτημα να γίνει το πιο εμβληματικό μουσείο της Τουρκίας τζαμί ούτε έχουν εμφανιστεί νέα στοιχεία για την απόφαση του 1934. Προφανώς, ο Ερντογάν, που ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Δικαιοσύνη στη γείτονα, εκτίμησε ότι θα ενισχύσει με την κίνηση αυτή τη δημοτικότητά του τόσο στους κόλπους των θρησκευόμενων όσο και στους κόλπους των εθνικιστών.

Παράλληλα, φρόντισε να... καθησυχάσει όλους εκείνους που ζητούσαν να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας -από την UNESCO και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία- βάζοντας τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Καλίν να τονίσει στο πρακτορείο Ανατολή ότι “η Αγία Σοφία θα είναι πάντα κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” και ότι το γεγονός πως θα μπορούν οι μουσουλμάνοι να προσεύχονται εκεί δεν θα εμποδίζει τους επισκέπτες να τη θαυμάζουν. “Όπως ακριβώς συνυπάρχουν οι επισκέπτες και οι προσκυνητές στη Νοτρ Νταμ ή στη Σακρ Κερ” πρόσθεσε ο Καλίν και υποστήριξε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες δεν υφίστανται διακρίσεις στην Τουρκία.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Ερντογάν, πλήθος ενθουσιασμένων οπαδών του έσπευσε έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε κι ένας καταιγισμός αντιδράσεων από τον έξω κόσμο.

“Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και την UNESCO" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την απόφαση να ακυρωθεί το διάταγμα του 1934 “για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε μουσείο”.

“Προκλητική και απαράδεκτη” χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία, κίνηση που “δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, ενώ θα υπονομεύσει τον διαθρησκειακό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών”.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε αναδείξει τις ευθύνες της Τουρκίας γι' αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, και υπογράμμισε ότι ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Ν.Δ., έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας τη γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την Ιστορία.

Για “προκλητική και ανιστόρητη” ενέργεια μίλησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. “Άμεσα η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά, ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί”, τονίζει το γραφείο Τύπου και καλεί τον ΟΗΕ, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ε.Ε. “να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρησή της”.

Τη λύπη της εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας ότι “είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούστηκε”. Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών τόνισε πως “η εν λόγω απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες μέρες νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε καλέσει την Τουρκία να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, καθώς η μετατροπή της σε τζαμί θα "έστρεφε εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο ενάντια στο Ισλάμ".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL