Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Αυταρχισμός, βία, καταστολή / Αυταρχισμός, βία, καταστολή: Η "ερμηνευτική εγκύκλιος" του χουντικού νόμου Χρυσοχοΐδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυταρχισμός, βία, καταστολή / Αυταρχισμός, βία, καταστολή: Η "ερμηνευτική εγκύκλιος" του χουντικού νόμου Χρυσοχοΐδη

Εικόνα από το κοντινό παρελθόν ή από το σκοτεινό μέλλον; Τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη μέσα και, κυρίως, έξω από τη Βουλή ξύπνησαν μνήμες της σκληρής καταστολής τα χρόνια των Μνημονίων, ιδίως την περίοδο Σαμαρά. Ήταν όμως και μια πρόβα τζενεράλε για το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις λαϊκές κινητοποιήσεις και αποκάλυψε τον πραγματικό στόχο του νόμου Χρυσοχοΐδη, που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και την Αριστερά να μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο.

Η κανονικότητα της καταστολής και της αστυνομικής αγριότητας

Οι μαρτυρίες και τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν την άγρια βία των ΜΑΤ και των δικυκλιστών της αστυνομίας, που διαλύουν με αγριότητα τα ειρηνικά μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και των οργανώσεων της Αριστεράς. Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι "άγνωστοι" που αποτέλεσαν πρόσχημα για την καταστολή επιτέθηκαν πρώτα στα οργανωμένα μπλοκ. Ενδεικτικό της αστυνομικής βίας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών και όχι των μπαχαλάκηδων είναι ότι δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας τραυματίστηκαν από κλομπ και κρότου-λάμψης, ενώ καταγγέλλεται πως εγκλωβίστηκαν σε ξενοδοχείο και σε καταστήματα έχοντας πνιγεί στα δακρυγόνα. Σοκαριστικές είναι οι εικόνες της ομάδας ΔΕΛΤΑ να καταδιώκει και να πέφτει πάνω στον κόσμο που προσπαθούσε να διαφύγει. Η "Α" φιλοξενεί σήμερα μερικές από αυτές τις μαρτυρίες.

Ψέματα και προπαγάνδα από τον Χρυσοχοΐδη

Βέβαια, μαζί με την καταστολή και τα "καουμποϊλίκια" της αστυνομίας πάει "πακέτο" η προπαγάνδα, η ψεύτικη εικόνα στα κανάλια, η αποσιώπηση της μεγάλης συγκέντρωσης -ούτε ένα πρωτοσέλιδο πλην "Αυγής" και "Εφ.Συν" δεν είχε αναφορά- και τα χυδαία ψέματα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ενδεικτικό παράδειγμα, η κατασκευή του επεισοδίου όπου δήθεν αστυνομικός του ΣΥΡΙΖΑ "απελευθέρωσε κουκουλοφόρο". "Πρόκειται για ένα ανυπόστατο και χυδαίο ψέμα, συμπληρωματικό της βίας, των προπηλακισμών, των απειλών και της τρομοκρατίας που χρησιμοποιήθηκαν χθες με ιδιαίτερη ζέση εναντίον μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία" τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η βία, κύρια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία και τα αιτήματά της

"Η χθεσινή επίδειξη αυταρχισμού και άγριας καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις, που επιτέθηκαν στην ειρηνική διαδήλωση στο Σύνταγμα, συνιστά μια σαφή 'ερμηνευτική εγκύκλιο' του νέου νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία αναγορεύει τη βία στην κύρια πολιτική επιλογή της απέναντι στην κοινωνία και τα αιτήματά της" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες για τη γενικευμένη αστυνομική βία εναντίον των μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του. "Η διερεύνηση των γεγονότων είναι σίγουρο ότι θα αναδείξει ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες παρεκτροπές από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής" υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα σταθούμε απέναντι

"Η κυβέρνηση ματαιοπονεί εάν πιστεύει ότι με τον αυταρχισμό και τις πρακτικές άγριας καταστολής θα μπορέσει να περιορίσει τις αντιδράσεις των πληττόμενων από την πολιτική που εφαρμόζει" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας πως θα σταθεί απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της και πλάι στον ελληνικό λαό, "όποτε, όπου και όπως χρειαστεί, υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία, το σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών που καταπατούνται βάναυσα".

Φυσική εξέλιξη ο αυταρχισμός

Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χθεσινά γεγονότα, σε συνδυασμό με την ψήφιση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου, "αποτελούν τη φυσική εξέλιξη μιας συγκεκριμένης, ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής προσέγγισης, η οποία πρώτα και κύρια στρέφεται εναντίον του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας για να καταλήξει εναντίον οποιουδήποτε θελήσει να διαμαρτυρηθεί και για οτιδήποτε". "Ο αυταρχισμός κλιμακώνεται μεθοδικά" σημειώνει η Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο είχαμε σειρά περιστατικών αστυνομικής βίας.

Υπόλογος ο Χρυσοχοίδης, να παραιτηθεί

Καταλογίζουν στον Μ. Χρυσοχοΐδη την απόλυτη ευθύνη για όσα συνέβησαν. "Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι υπόλογος για όσα συνέβησαν χθες, τα οποία μάλιστα έσπευσε να καλύψει από το βήμα της Βουλής με ψέματα και ανακρίβειες" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας πως οφείλει να παραιτηθεί μετά από αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή. "Εκτός και εάν υπηρεσιακοί παράγοντες υπερέβησαν εντολές του, οπότε οφείλει να τους εντοπίσει και να τους αποπέμψει άμεσα" σημειώνουν.

Η συγκέντρωση προστατεύτηκε, υποστηρίζει ο Χρυσοχοΐδης

Αμετανόητος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρά τα βίντεο, τις μαρτυρίες και τις δημόσιες καταγγελίες, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες υποστήριξε πως... τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. "Η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε, προστατεύθηκε". "Δεν υπήρξε, παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, περίπτωση άσκησης βίας σε διαδηλωτή. Δεν υπάρχει, πέρα από κάποια λίστα συμμετεχόντων που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καμιά συγκεκριμένη καταγγελία, ούτε πειστήριο" αναφέρει μεταξύ άλλων. "Η αστυνομία απάντησε με κινήσεις τακτικής και χημικά ακολουθώντας ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο" απέναντι στις μολότοφ, υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχε σχέδιο να "κάψουν την πόλη".

Επιμένει, παράλληλα, πως αστυνομικός αποσπασμένος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ "χειροδίκησε" και "απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου". Προφανώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρούν πως ζούμε στο 1967 και όχι στο 2020, που όλα καταγράφονται και δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο.

Ενδεικτικό της απαξιωτικής στάσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι χθες επί τρεις ώρες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Πάνο Σκουρλέτη, Δημ. Τζανακόπουλο, Θοδωρή Δρίτσα και Πάνο Ρήγα, ζητούσε να συναντήσει τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αρνήθηκε, αντιπροτείνοντας συνάντηση μόνο με τον γραμματέα του κόμματος. "Η σιωπή 'δεν είναι χρυσός', αλλά υπεκφυγή" σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η πολιτική επιλογή της καταστολής είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL