Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Δηλώσεις ντροπής από τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, παρουσία Δένδια - ή όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει "ευχαριστώ" στον Όρμπαν / Ελλάς - Ουγγαρία - συμμαχία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλώσεις ντροπής από τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, παρουσία Δένδια - ή όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει "ευχαριστώ" στον Όρμπαν / Ελλάς - Ουγγαρία - συμμαχία...

Ευτυχώς, αυτές τις μέρες της πανδημίας οι σώφρονες φορούν μάσκα. Και πίσω από τη μάσκα μπορεί κανείς να κρύβει και το κοκκίνισμα της ντροπής. Όπως έκαναν οι πιο ευαίσθητοι από τους διπλωμάτες που παραβρέθηκαν χθες στη σεμνή τελετή υπογραφής μνημονίου τουριστικής συνεργασίας με την Ουγγαρία στο υπουργείο Εξωτερικών. Διότι μόνο ντροπή μπορούσε να νιώσει κανείς στο άκουσμα των λόγων του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, όταν υποστήριξε ότι “είναι σκανδαλώδεις οι δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι οι επαναπροωθήσεις (σ.σ.: προσφύγων) δεν είναι δικαιολογημένες”. Ή όταν, περιχαρής, έλεγε πόσο βοήθησε η Ουγγαρία την Ελλάδα όταν δέχτηκε βίαιη επίθεση στα σύνορά της από μετανάστες το 2020, ακριβώς όπως “δεχθήκαμε βίαιες επιθέσεις κι εμείς το 2015, από μετανάστες που απείλησαν την κυριαρχία μας”. Πράγματι, η Ουγγαρία έσπευσε να στείλει βοήθεια εκείνο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στον Έβρο -τρεις συνοριοφύλακες στη δύναμη της Frontex και μια αύρα να εκτοξεύει νερό στα γυναικόπαιδα- και γι’ αυτό έσπευσε να την ευχαριστήσει χθες ο Δένδιας: “Η Ουγγαρία ήταν από τους πρώτους που μας έστειλαν βοήθεια και ενισχύσεις” είπε, αν και προσφωνώντας τον Ούγγρο ομόλογό του ψέλλισε και δυο κουβέντες περί της αναγκαιότητας να κατανεμηθούν “δίκαια” οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο.

Αλλά αυτή ήταν η μοναδική διαφοροποίηση της Ελλάδας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη από την Ουγγαρία του Όρμπαν. Κατά τα άλλα, ο Δένδιας προσπάθησε να εκμαιεύσει από τον Σιγιάρτο μια σκληρή δήλωση σε βάρος της τουρκικής επιθετικότητας -ανεπιτυχώς, ο Ούγγρος δεν είπε κουβέντα- και ο Ούγγρος υπουργός κατάφερε να πλασαριστεί ως... σταυροφόρος: Πρότεινε, για παράδειγμα, στον “φίλο Νίκο” (Δένδια) να σχεδιάσουν Ελλάδα και Ουγγαρία από κοινού ένα πρόγραμμα επενδύσεων “για να βοηθήσουμε τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ώστε να μείνουν εκεί”. Υποστήριξε ότι “εάν ρωτήσει κανείς ποια χώρα έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο από τις Βρυξέλλες στο θέμα του μεταναστευτικού, η Ελλάδα ή η Ουγγαρία, η απάντηση θα πρέπει να είναι ‘ισοπαλία’”. Και τόνισε ότι ο διεθνής Τύπος έχει εξίσου ασχοληθεί με τις δύο χώρες σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Η διαφορά είναι ότι το “πρόσωπο” της Ελλάδας το 2015 ήταν οι γιαγιάδες της Λέσβου με τα προσφυγάκια στην αγκαλιά, ενώ το “πρόσωπο” της Ουγγαρίας ήταν η δημοσιογράφος που κλωτσούσε πατέρα και παιδί στα σύνορα. Βέβαια, για τον παρευρισκόμενο υπουργό Μετανάστευσης -και προσφυγοφάγο- Νότη Μηταράκη, τα λόγια του Ούγγρου ήταν μάλλον βάλσαμο στ’ αυτιά του. Για την ώρα, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις “fake news”, επισήμως ακόμη ντρέπεται να πει τα όσα ανερυθρίαστα λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Ν. Δένδιας: Δεν γίνεται διάλογος υπό απειλές

Οι πιέσεις από την Ε.Ε. στην Αθήνα για έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα φαίνεται ότι εντείνονται, με την ελληνική κυβέρνηση να μην ξέρει τι θέλει να κάνει. Γι’ αυτό και ο Δένδιας τόνισε χθες, δίπλα στον -αδιάφορο- Ούγγρο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, αλλά “επί τη βάσει κανόνων” κι όχι “κάτω από απειλές και από εκβιασμούς”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL