Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Χωρίς σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Τις πληγές τους μετρούν οι φορείς του τουρισμού και της αγοράς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι φορείς έστειλαν πλήθος επιστολών στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας, επιτακτικά τις περισσότερες φορές, την ανατροπή της απόφασης και την κατάστρωση ολοκληρωμένου σχεδίου, ώστε και οι κάτοικοι των περιοχών να νιώθουν ασφαλείς, και οι άνθρωποι του τουρισμού να καταφέρουν να σώσουν τη χρονιά.

Δήμαρχοι κατά κυβέρνησης

Χαρακτηριστική του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει ο χώρος του τουρισμού είναι η επιστολή των δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προς τον πρωθυπουργό, με την οποία τονίζουν ότι η απόφαση για τη Νυμφαία «προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική», για να συμπληρώσουν ότι «δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020 να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης δύο-τριών κλιμακίων ελέγχου ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων της Περιφέρειάς μας».

Στο ίδιο κλίμα και η επιστολή των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι πρόεδροι των οποίων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καθώς «ο νέος περιορισμός που τίθεται στις οδικές συνδέσεις με τη Βουλγαρία έχει επιφέρει την άμεση ακύρωση εκατοντάδων κρατήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειάς μας και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκτηση της απολεσθείσας τουριστικής κίνησης των προηγουμένων μηνών».

Απλός θεατής ο περιφερειάρχης

Κι ενώ οι επιστολές των φορέων είναι επιθετικές και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, υπονοώντας, αν δεν σημειώνουν ξεκάθαρα, τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος τηρεί σιγήν ιχθύος και αρνείται να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στους αρμόδιους υπουργούς. Αυτό επιβεβαιώνεται κατά το τελευταίο του δελτίο Τύπου, στο οποίο το μόνο που σημειώνει είναι ότι «δεν δέχομαι αυτό που λέγεται από ορισμένους, ότι δηλαδή η κυβέρνηση, δήθεν για λόγους οικονομικών συμφερόντων, έκλεισε κάποιες εισόδους της χώρας και άφησε κάποιες άλλες ανοιχτές», για να δικαιολογήσει την κυβέρνηση θέτοντας το ερώτημα «τι θα συμβεί αν σε έναν τουριστικό προορισμό της Περιφέρειάς μας εμφανιστούν ξαφνικά 20, 30, 40 εισαγόμενα κρούσματα».

Επίσης, από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μόνο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση. Δυναμικότερη ήταν η παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έφεραν το θέμα στη Βουλή.

Πονοκέφαλος οι επισκέψεις στις γειτονικές χώρες

Η εξίσωση των συνόρων δυσκολεύει περισσότερο, αφού κανείς δεν μπορεί να απαντήσει γιατί, ενώ απαγορεύεται η διέλευση τουριστών από τη Νυμφαία και επιτρέπεται από τον Προμαχώνα, την ίδια στιγμή οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τις γειτονικές χώρες μέσω όλων των μεθοριακών σταθμών (πλην των Καστανέων και του Ζλάτογκραντ). Αξίζει να προστεθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει ώστε να υπάρχουν μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους μεθοριακούς σταθμούς, πλην εκείνου του Προμαχώνα. Το ερώτημα που τίθεται, με σκωπτικό ύφος, τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους πολίτες της Περιφέρειας είναι πώς γίνεται να μην «κολλάει» από τον Προμαχώνα και να «κολλάει» μόνο σε όσους μπαίνουν στη χώρα.

Τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα σε Θάσο και Παγγαίο

Ενδεικτική της απουσίας σχεδίου ήταν η έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης σχετικά τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα σε Θάσο και Παγγαίο. Πρόκειται για τέσσερις Βούλγαρους τουρίστες στη Θάσο, οι οποίοι διαμένουν στο ξενοδοχείο καραντίνας στο νησί, και δύο ομοεθνείς που επέλεξαν τον Δήμο Παγγαίου για τις διακοπές τους, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σύντομα, καθώς υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν άμεσα για την πατρίδα τους μόλις ενημερώθηκαν πως βγήκαν θετικοί στο τεστ. Τις ώρες αγωνίας που πέρασαν οι κάτοικοι της περιοχής δεν φαίνεται να συμμερίστηκαν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη να ανακοινώσει αν υπάρχουν κρούσματα και πού βρίσκονται. Βέβαια, σε δεύτερη ανάγνωση, οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση σχετικά με την ενημέρωση του κοινού είναι συγκεκριμένες και δεν δίνουν ιδιαίτερες ελευθερίες στους τοπικούς αρμόδιους.

Κ. Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση ξεχνά συνειδητά την περιοχή

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία σημείωσε, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους φορείς του νομού, ότι «η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη λειτουργία των συνοριακών σταθμών της Ανατολικής Μακεδόνίας - Θράκης προκαλεί ζημιά στον τουρισμό της περιοχής, που βασίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό».

Η Κ. Νοτοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης θα βρίσκονται, σήμερα και αύριο, σε Καβάλα και Θάσο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φορείς του τουρισμού της περιοχής, καθώς και με τους δημάρχους του νομού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL