Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Κ. Αρβανίτης: Αυτή δεν είναι κυβέρνηση αλλά offshore εταιρεία εξυπηρέτησης συμφερόντων (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Αρβανίτης: Αυτή δεν είναι κυβέρνηση αλλά offshore εταιρεία εξυπηρέτησης συμφερόντων (Ηχητικό)

«Αυτό, που θα συναντήσουμε σε επίπεδο νομοθετημάτων και πραγματικής ζωής, όπως στον χώρο εργασίας, είναι τόσο μεσαιωνικό, που βλέπουν ότι θα υπάρξει αντίδραση και λαμβάνουν τα μέτρα για τον περιορισμό, όπως νομίζουν, των συγκεντρώσεων, των διαμαρτυριών και των συναθροίσεων» τόνισε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας του GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης.

«Σε όλο το αφήγημά τους ο κ. Μητσοτάκης είναι του προηγούμενο αιώνα, σας θυμίζω το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο ουσιαστικά καθοδηγείται από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στα θέμα δικαιωμάτων, περιβάλλοντος, προστασίας του πολίτη, μην ξεχνάμε την ιστορία του Ινδαρέ, με τα που ανέλαβαν την εξουσία πως έδρασαν στο σπίτι του σκηνοθέτη, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ» με τον ίδιο να θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, όπου το σύστημα προετοιμάζεται για την επερχόμενη λαίλαπα.

Για «μαύρο» χρόνο έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής διακυβέρνηση της ΝΔ, «σε αυτό, που μπορούμε να πούμε ότι έχει κερδίσει κατά κράτος ο Κ. Μητσοτάκης είναι στο κομμάτι της επικοινωνίας και της δημοσκόπησης, πρώτα μετρά και μετά κάνει μια κίνηση. Αν όμως η διαφορά με ένα τέτοιο οπλοστάσιο είναι στις 14 μονάδες διαφορά, υπάρχει θέμα», ενώ για την λίστα Πέτσα και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν στα ΜΜΕ για το «Μένουμε Σπίτι», υπογράμμισε ότι «ενοχλεί ακόμα και τους «χορηγούς» η ιστορία με την λίστα Πέτσα».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/854819458&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Σύμφωνα με τον ίδιο η καθυστέρηση της λίστας οφείλεται στην αποκάλυψη ότι «ποιος θα τα πήρε θα φέρει σε τέτοια σύγκρουση τους «χορηγούς», όπου θα πλακωθούν μεταξύ τους. Η κίνηση Μαρινάκη ήταν πολύ καθαρή, «πάρτα τα λεφτά πίσω», ήταν μήνυμα», όπως και η σύγκρουση συμφερόντων, με αποτέλεσμα «οι χορηγοί αυτή την στιγμή να είναι σε μια μικρή αναστάτωση για το πρώτο πακέτο. Του Μητσοτάκη είναι η δουλειά και όχι του Πέτσα». Για να πέσουν οι τόνοι και να σωθεί ότι μπορεί, ο Κ. Αρβανίτης περίμενε ότι «θα γίνει σύγκρουση και για αυτό καθυστερούσε η λίστα», και δεν την έβγαζαν, για να μην μάθει ο λαός, που πήγαν τα χρήματα, αλλά «ήταν εσωτερικό τους πρόβλημα. Για αυτό παίζουν με το ’89-’90, μια σκανδαλολογία, που ξέρει ο Μητσοτάκης από τον μπαμπά του με κασέτες, με παρακρατικούς, με ΕΥΠ, για να δημιουργήσουν μια κατάσταση σκιάς, που φωτογραφίζει εκλογές ή αδυναμία» ξεκαθάρισε ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας του GUE/NGL επισήμανε ότι αυτό, που έγινε με την λίστα Μητσοτάκη «ξεπέρασε μέχρι και τις πιο τρελές σκέψεις του Τσουκάτου, και άλλων κυβερνητικών εκπροσώπων, όπως του Θ. Ρουσόπουλου, είναι πρωταθλητής και δεν παίζεται» και ισχυρίστηκε ότι θέλουν να μετατρέψουν την χώρα «σε offshore εταιρεία, αυτό δεν είναι κυβέρνηση, η οποία δουλεύει με τα συμφέροντά της. Όταν οι χορηγοί και οι συνεργάτες αποφασίσουν ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές ή αν επικρατήσει η μια ομάδα ή η άλλη, δεν αποφασίζει ο Μητσοτάκης».

Για την οικονομική καθίζηση της χώρας και την νέα ύφεση, που χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας πριν την έλευση του κορονοιού, ο Κώστας Αρβανίτης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διεκδικεί, αλλά υλοποιεί, χρεώνοντας του πρωθυπουργού ότι έβαλε μια θετική υπογραφή με τους 7 ηγέτες για το θέμα της αρχικής συμφωνίας για την οικονομική ενίσχυση των κρατών- μελών της Ευρώπης, «αλλά δεν ακούσαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά στους ευρωπαίους. Τον ακούσαμε τις πρώτες μέρες με τον κορονοϊό με τα συνεχή διαγγέλματα προς εμάς, σαν ο μπαμπάς μας, να προσέχουμε, να πλένουμε τα χέρια μας και το εγώ του Μητσοτάκη, που θύμιζε τον Λουδοβίκο».

Κ. Αρβανίτης: Οι υπουργοί της ΝΔ νόμιζαν ότι βρίσκονταν σε πάνελ του ΣΚΑΙ

Εν τω μεταξύ στη συνάντηση της LIBE (Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), η κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως ακροδεξιά, εξαιτίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους πυροβολισμούς προσφύγων και τις βίαιες επαναπροωθήσεις από το λιμενικό σώμα. Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε για χαμένη ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχασαν πολλές φορές την υπομονή τους, περιμένοντας μάταια εξηγήσεις από τους Έλληνες υπουργούς (Χρυσοχοϊδη, Μηταράκη, Κουμουτσάκο).

«Οι 3 υπουργοί της ΝΔ νόμιζαν ότι βρίσκονται σε πάνελ του ΣΚΑΙ και θεώρησαν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Άρης Πορτοσάλτε, δεν κατάλαβαν ότι εκεί είναι θεσμικό όργανο», ενώ σε κάποια σημεία της συζήτησης υπάρχει «χλευασμός και πικρόχολα σχόλια, με την λογική αυτή, ότι δεν απαντούν, να διαμαρτύρονται οι βουλευτές από όλες τις ομάδες, εκτός από το ακροδεξιό κόμμα». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, η κ. Βόζενμπεργκ υπερασπίστηκε την ελληνική και κυβέρνηση, και όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης, «είπε και κάτι καλό. Δεν μπορείτε να κατηγορείται την Ελλάδα ότι δεν έδειξε αλληλεγγύη, γιατί 5 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα έδειξε την αλληλεγγύη της, αλλά 5 χρόνια ήμασταν εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως φαίνεται η πολιτική γραμμή της ΝΔ στο προσφυγικό είναι «ακροδεξιά, προβληματική και φέρνει την χώρα σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Στο σικέ παιχνίδι μεταξύ ηγεσίας Ε.Ε. και Ερντογάν αυτός, που θα βγει ζημιωμένος είναι ο πρόσφυγας και ο ελληνικός λαός. Προσπαθούν να δείξουν ότι ο εχθρός είναι ο πρόσφυγας, ενώ εχθρός για εμένα είναι αυτός, που πατά ελληνική γη, εννοώ η ξένη δύναμη, που επιβουλεύεται την κυριαρχική μας ακεραιότητα» ανέφερε ο κ. Αρβανίτης.

Για την FRONTEX σχολίασε ότι «έβγαλε την ουρά της απέξω» και συμπλήρωσε ότι ðεν θα πρέπει να ρίξουν τα βάρη στην Ελλάδα, διότι η FRONTEX έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Η ελληνική κυβέρνηση παίζει τον μουτζούρη, διότι αυτή είναι δουλειά της FRONTEX» και εξήγησε ότι όταν μια βάρκα με πρόσφυγες μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορεί βάση των διεθνών κανονισμών να γίνεται push back, να σπρώχνεις την βάρκα προς τα πίσω, με κίνδυνο να πέσουν οι άνθρωποι στη θάλασσα. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η FRONTEX, δήλωσε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη και δεν προχωρούν σε επαναπροωθήσεις. Σας θυμίζω ότι βουλευτές της ΝΔ λένε μπράβο στο ελληνικό ναυτικό, που κάνουν push backs. Αν συμβαίνει αυτό και το δεχόμαστε, είμαστε εκτεθειμένοι… Ο Μητσοτάκης είναι η συνέχεια της ακραίας πολιτικής του Σαμαρά».

Κ. Αρβανίτης: Τις κουμπαριές και τις φιλίες ο Ερντογάν τις είχε με τους Μητσοτάκηδες

Επίσης, επισήμανε την διαφορετική οπτική, που έχει η κυβέρνηση ΝΔ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα έκανε υπερβατικές κινήσεις (συμφωνία Ισραήλ και Αίγυπτο). Βλέπετε κανένα σημερινό Υπ. Εξωτερικών να κινείται; Ακούτε κάπου φωνή σε αυτά, που συμβαίνουν; Τις κουμπαριές και τις φιλίες με τους Μητσοτάκηδες τις είχε ο Τ. Ερντογάν. Δεν νομίζω ότι κάποιος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα γλέντια και στους γάμους των παιδιών του» και θύμισε σε πόσο δύσκολη θέση είχε έρθει ο τούρκος πρόεδρος όταν είχε επισκεφθεί την χώρα μας από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, «ποια ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τότε και ποια η υποτακτική στάση της κυβέρνησης της δεξιάς, του Κ. Μητσοτάκη».

Για την Novartis και την εμπλοκή ή μη των ελλήνων αξιωματούχων και πολιτικών ανέφερε ότι «ο συμβιβασμός των 350 εκατ. δολαρίων δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως λέει η ΝΔ, αλλά και σε πρακτικές διαφθοράς και μιλούσαν για πολιτικά πρόσωπα και κανείς δεν αμφισβητούσε το προηγούμενο διάστημα ότι υπήρχε σκάνδαλο… Στο κάδρο μέσα, που θα πρέπει να δώσουν πολιτικές απαντήσεις, είναι οι κκ. Σαμαράς- Λοβέρδος. Το σκάνδαλο Novartis, είναι ένα από τα πολλά σκάνδαλα, γιατί έχουν έρθει όλοι οι τιμητές, μαζί με την κ. Γεννηματά, όπου οδήγησαν μια χώρα και έναν λαό στην χρεωκοπία».

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το κόμμα έχει έναν ηγέτη σήμερα, που είναι ο Αλέξης Τσίπρας» και θεωρούν ότι αν τον χτυπήσουν «θα καταρρεύσει το οικοδόμημα. Με τον Ν. Παππά τον Τσίπρα χτυπάνε, αυτό είναι το βασικό τους σχέδιο. Εμείς χάσαμε, διότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (35%-40%) δεν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές». Το ποσοστό του 32%, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα του δημοκρατικού τόξου στην Ευρώπη» και ο κόσμος θα πρέπει να πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα, που μπορεί να φέρει την ανατροπή για μια άλλη πορεία, «να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι πολλοί, να ξαναμπούν στα κοινά, στα σωματεία τους, στους συλλόγους, όσοι μπορούν στις κομματικές μας οργανώσεις, για να ξαναγίνει συσπείρωση και να γυρίσει ο τροχός σύντομα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL