Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Επιστημονική Υπηρεσία: / Επιστημονική Υπηρεσία: Αλλάξτε τις διατάξεις για οργανωτή, άδεια συγκέντρωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστημονική Υπηρεσία: / Επιστημονική Υπηρεσία: Αλλάξτε τις διατάξεις για οργανωτή, άδεια συγκέντρωσης

Και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επεσήμανε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που βρίσκονται στον πυρήνα του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη. Η έκθεση που δημοσιοποίησε θέτει θέματα περιορισμού του κατοχυρωμένου δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», ενώ εστιάζει στους όρους τυχόν απαγόρευσης μιας διαδήλωσης εκτιμώντας ότι είναι αντίθετοι τόσο στις διατάξεις του συντάγματος όσο και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, προβαίνει σε συστάσεις για αλλαγή συγκεκριμένων διατυπώσεων τις οποίες υποχρεώθηκε να υιοθετήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά αφού πρώτα ψήφισε εναντίον της αντισυνταγματικότητας! Θέατρο του παραλόγου δηλαδή.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην κριτική της προς το νομοσχέδιο επικαλείται από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ουγγαρίας και της Ρωσίας έως τα άρθρα του συνταγματολόγου υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη! Ορισμένες από τις παρατηρήσεις της έκθεσης αφορούν:

- Την ευθύνη του οργανωτή: «οι οργανωτές και οι εκπρόσωποι της συνάθροισης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχρεούνται να πληρώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες σε μια συνάθροιση (εκτός εάν τις υποκίνησαν ή τις προκάλεσαν άμεσα».

Η Επιστημονική Υπηρεσία επικαλείται την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ. Μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι οργανωτές «δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για την παράλειψη εκτέλεσης των καθηκόντων τους, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι ατομικά υπεύθυνοι, π.χ. ζημία περιουσιακών αγαθών ή διατάραξη ή βίαιες πράξεις που προκαλούνται από συμμετέχοντες στη συνάθροιση ή θεατές που ενεργούν ανεξάρτητα. Η ευθύνη εκ μέρους των οργανωτών ή επιμελητών υφίσταται μόνον εφόσον έχουν προσωπικά και εσκεμμένα υποκινήσει, προκαλέσει ή συμμετάσχει σε πραγματική ζημία ή διατάραξη (...). Αν μια συνάθροιση εξελιχθεί σε σοβαρή δημόσια διατάραξη, είναι ευθύνη του κράτους, όχι του οργανωτή, εκπροσώπου ή επιμελητή της συνάθροισης, να περιορίσει τη ζημία που προκαλείται».

- Το δικαίωμα στη συνάθροιση: «Εκ της συνταγματικής προστασίας της οποίας απολαύει η ελευθερία του συνέρχεσθαι, προκύπτει ότι η απαγόρευση αποτελεί το έσχατο μέτρο που λαμβάνεται, δηλαδή όταν δεν μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα διαφορετικά».

- Τη διενέργεια αυθόρμητης συγκέντρωσης χωρίς άδεια της αστυνομίας: «μόνη η παράλειψη της γνωστοποίησης δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της συνάθροισης ούτε διαφοροποιεί τη συνταγματική προστασία της μη γνωστοποιηθείσας συνάθροισης». Η θέση αυτή βασίζεται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν προσφυγές κατά της Ουγγαρίας! Είναι προφανείς οι συσχετίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κυβέρνηση του Όρμπαν...

- Τις αντιδιαδηλώσεις: Η Επιστημονική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι το σύνταγμα αναγνωρίζει δύο λόγους για να απαγορευτεί μια διαδήλωση, αλλά το νομοσχέδιο προσθέτει και ένα τρίτο λόγο, την αντιδιαδήλωση.

Αλλαγές

Με βάση αυτά, η Επιστημονική Υπηρεσία πρότεινε αλλαγές και ο Μ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε δύο τροποποιήσεις:

α) Για τις αστικές ευθύνες του οργανωτή. Η φράση «και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας σύμφωνα με το άρθρο 4», έγινε: «και αποδεικνύει ότι έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4».

β) Για τον περιορισμό των πορειών. Η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης», έγινε: «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης».

Γ. Ραγκούσης: Κόλαφος

«Η Έκθεση είναι κόλαφος για τους Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη και το χουντικό-αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο. Αν είχαν ελάχιστη δημοκρατική ευθιξία, θα το απέσυραν αμέσως» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL