Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τα δικαιώματα στη μέγγενη των εκτελεστικών νόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δικαιώματα στη μέγγενη των εκτελεστικών νόμων

Ευθεία αρνητική απάντηση έδωσε η Ένωση Εισαγγελέων, με επιστολή της που υπογράφεται από την πρόεδρό της και αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, στην προσπάθεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, εμπλέκοντάς τους στη διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας. Η Ένωση Εισαγγελέων τονίζει ότι η παρουσία της σε δημόσιες συναθροίσεις όχι απλώς δεν προβλέπεται αλλά αντίκειται στο ελληνικό σύνταγμα και ειδικά στο άρθρο 87, το οποίο προσδιορίζει τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, αποκλείοντας την αλληλοκάλυψή τους.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την παρουσία εισαγγελέα ως προϋπόθεση διάλυσης μιας διαδήλωσης, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, αλλά, τότε ακόμα, και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ότι το νομοσχέδιό του δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία προκειμένου να διαλύουν διαδηλώσεις.

Στην επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή των εισαγγελέων σε αυτή την κατεύθυνση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «από το έτος 1834 με το άρθρο 276 του 'Οργανισμού των Δικαστηρίων' είχε θεσπιστεί ότι τα έργα του δικαστή είναι ασυμβίβαστα με κάθε άλλη διοικητική, εκκλησιαστική, στρατιωτική υπηρεσία», καθώς και ότι βάσει του νόμου ορίζονται οι αρμοδιότητες των εισαγγελικών λειτουργών στις οποίες «δεν περιλαμβάνεται αρμοδιότητα παράστασης εισαγγελέα επί δημοσίων συναθροίσεων ή στην Επιτροπή που συγκροτείται για τη διάλυση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης».

Και προσθέτουν ότι, «σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθέτησης υποχρεωτικής παρουσίας εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα προς τα άρθρα 87 επ. του συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν την εκτελεστική εξουσία και τα όργανα», τονίζοντας ότι «το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο".

Πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος μίλησε για «καταφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει στον 'γύψο' το δικαίωμα των διαδηλώσεων» και αναφέρθηκε σε «διατάξεις που παραπέμπουν σε άλλες, 'ανώμαλες' περιόδους», ενώ αναφέρθηκε σε σχετική αρθρογραφία που είχε αναπτύξει κατά το παρελθόν και ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Π. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Σεβαστίδης, αρθρογραφώντας σχετικά με το νομοθέτημα της κυβέρνησης, έγραψε μεταξύ άλλων ότι «το άρθρο 11 του συντάγματος προβλέπει το αρχαιότερο δικαίωμα συλλογικής δράσης στο ελληνικό συνταγματικό δίκαιο, το δικαίωμα της συνάθροισης, του οποίου η άσκηση ορθά μεταφράζεται σε δημόσια συμμετοχή στις διαδικασίες σχηματισμού πολιτικής βούλησης της εξουσίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τάση των κυβερνήσεων να παρουσιάζουν εκτελεστικούς νόμους που να απογυμνώνουν το σύνταγμα από το πραγματικό του περιεχόμενο, σχολιάζοντας με νόημα: «Κατά μία περίεργη σύμπτωση, τα συνταγματικά δικαιώματα που μπαίνουν στη μέγγενη των εκτελεστικών νόμων είναι τα δικαιώματα συλλογικής δράσης».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL