Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Γ. Ραγκούσης: Η ΝΔ αποτολμά ένα "κατάφωρα αντισυνταγματικό" νομοσχέδιο (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ραγκούσης: Η ΝΔ αποτολμά ένα "κατάφωρα αντισυνταγματικό" νομοσχέδιο (video)

Με οξύ λόγο για το "κατάφωρα αντισυνταγματικό" και "πιστό αντίγραφο" του νομοθετικού διατάγματος της χούντας του 1971, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης στην Ολομέλεια της Βουλής, καταθέτοντας το αίτημα αντισυνταγματικότητας.https://www.youtube.com/embed/_Y8Aa6iZgUo

"Ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποτολμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο και το οποίο αποτελεί πιστή αντιγραφή και πιστή μεταφορά των βασικών του διατάξεων από το νομοθετικό διάταγμα της χούντας το 1971" είπε χαρακτηριστικά.

"Εάν υπήρχε η ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία στον πρωθυπουργό και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη αμέσως μετά το πόρισμα της Επιστημονικής επιτροπή θα έπρεπε να ανασταλεί η συζήτηση του σ/ν στην Ολομέλεια" τόνισε ο Γ. Ραγκούσης.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποτολμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο και το οποίο αποτελεί πιστή αντιγραφή και πιστή μεταφορά των βασικών του διατάξεων από το νομοθετικό διάταγμα της χούντας το 1971.

Πώς θα μπορούσε να μην είναι αντισυνταγματικό ένα τέτοιο νομοσχέδιο;

Μια απλή ματιά να ρίξει ένας μη νομικός στο άρθρο 11 του Συντάγματος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα πειστεί απόλυτα, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί το Σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κατόπιν αδειοδότησης της ελληνικής αστυνομίας. Το παρέχει, το προβλέπει και το ορίζει ως ένα απροϋπόθετο στην άσκησή του συνταγματικό, αναφαίρετο δικαίωμα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Δεύτερον, γιατί το ίδιο το άρθρο 11, σε δύο μόνο περιπτώσεις δίνει το συνταγματικό δικαίωμα τη νομική αρμοδιότητα στην ελληνική αστυνομία να απαγορεύσει συγκεντρώσεις, να περιορίσει δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Όταν αμφισβητείται η δημόσια τάξη και όταν επαπειλείται μια υπέρμετρη διατάραξη όπως λέει το Σύνταγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας πόλης.

Και αυτές τις δύο περιπτώσεις τις αναφέρει ρητώς και περιοριστικά.

Αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο που έχει έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό.

Αποτελεί πιστή αντιγραφή του νομοθετικού διατάγματος της χούντας του 1971.

Καθιστά την αδειοδότηση από την αστυνομία προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ένα δικαίωμα που σε καμία περίπτωση δεν αναγγέλλεται, σε καμία περίπτωση δεν υπόκειται σε άδεια της αστυνομίας, σε καμία περίπτωση δεν υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από την αστυνομία.

Γιατί επίσης αυτό το νομοσχέδιο καθιερώνει πολλές άλλες δυνατότητες της Αστυνομίας παρά τις δύο αυστηρά περιορισμένες που αναφέρει το Σύνταγμα και που της δίνει επιπλέον δυνατότητες, που είναι φυσικά αντισυνταγματικό αυτό, όπως να απαγορεύει δημοκρατικές συγκεντρώσεις, να απαγορεύει το αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων και Ελληνίδων.

Εάν μέχρι τώρα αυτή ήταν η βασική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και κριτική όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων, τώρα πλέον δεν είναι μόνο αυτό.

Δεν είναι μόνο η κριτική που ασκούμε και η πεποίθηση μας ότι είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό αυτό το νομοσχέδιο, τώρα πλέον υπάρχει και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, που επιβεβαιώνει την κριτική που κάναμε και της δίνει και νομική βασιμότητα.

Εάν υπήρχε η ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία στον πρωθυπουργό και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη αμέσως μετά το πόρισμα της Επιστημονικής επιτροπή θα έπρεπε να ανασταλεί η συζήτηση του σ/ν στην Ολομέλεια.

Είναι ράπισμα για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοϊδη η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως είναι κόλαφος και η απόφαση που εξέδωσαν οι Συντονιστικές επιτροπές των Δικηγόρων Ελλάδος που καταγγέλλουν ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους όχι μόνο εισηγούμαστε να γίνει δεκτή η αίτηση αντισυνταγματικότητας αλλά συμπληρώνουμε ότι επειδή η πλειοψηφία (μόνη της ή όχι, αυτό θα το δούμε) θα απορρίψει το αίτημα, θα θέλαμε να είναι σε όλους γνωστό πως δεν θα αποφύγει η κυβέρνηση τη βάσανο της κρίσης επί της αντισυνταγματικότητας από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από το ΣτΕ που εκεί χωρίς αμφιβολία θα κριθεί αντισυνταγματικό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL