Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Όχι" στον ορισμό οργανωτή που θα φταίει για όλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" στον ορισμό οργανωτή που θα φταίει για όλα

Σχεδόν το απόλυτο πέτυχε χθες στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων. Και οι τέσσερις κοινωνικοί φορείς που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ήταν αρνητικοί. Ακόμα και φορείς που εκπροσωπούσαν το αστυνομικό σώμα, παρά τις αρχικές θετικές γνώμες για το νομοθέτημα των πολιτικών τους προϊσταμένων, ουσιαστικά αποδόμησαν τον ρόλο που αναθέτει το νομοσχέδιο στην αστυνομία! Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ, αλλά και οργανώσεις που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, υπογράμμισαν ότι στις δικές τους συγκεντρώσεις δεν γίνονται επεισόδια, ενώ όλοι συγκέντρωσαν τα πυρά τους στο θέμα του οργανωτή.

“Θα βλέπουμε ποιοι έχουν γένια και μαλλιά;”

«Έτσι όπως διατυπώνονται οι εγγυήσεις που πρέπει να παρέχονται για τις συνταγματικές ελευθερίες και την ασφάλεια των πολιτών, δυστυχώς δεν δίνουν καμία εγγύηση ή εγείρουν πάρα πολλές αμφισβητήσεις για τις εγγυήσεις που παρέχονται» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν αναδεχόμασταν τέτοιες ευθύνες, πολλοί από μας θα ήταν ισόβια φυλακή για πράξεις και γεγονότα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε ουδόλως».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απαίτησε να υπάρξει νέος κοινωνικός διάλογος λέγοντας ότι ακόμη και οι ρυθμίσεις για παρουσία εισαγγελέα κατά τη διάλυση συγκεντρώσεων από την αστυνομία «δεν είναι καθόλου επαρκείς». Σημείωσε ακόμη ότι με την παραπομπή στο ΣτΕ ή το Συμβούλιο Αναστολών του ΣτΕ ή το Διοικητικό Πρωτοδικείο «θα έχει χαθεί ο κρίσιμος χρόνος για την πραγματοποίηση μιας διαμαρτυρίας».

«Μεγάλο θέμα» χαρακτήρισε το ζήτημα του οργανωτή, που «του χρεώνετε στην πλάτη το θέμα αποζημιώσεων για απώλειες ζωής, για φθορές, ζημιές σωματικής ακεραιότητος», ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας. «Με αυτό το πράγμα και τις ευθύνες που αποδίδετε στον οργανωτή της συγκέντρωσης, ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος της προβοκάτσιας» είπε και ζήτησε την αφαίρεση του άρθρου. «Αλίμονο, είναι δυνατόν να είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια και να βάλουμε υποθήκη, εκτός από την σωματική και ψυχική μας υγεία, και την περιουσία της οικογένειάς μας για τις απαιτήσεις τις οποίες ο κάθε ενάγων ή κάθε μηνυτής θα αναφέρει εναντίον μας;» αναρωτήθηκε.

Ο Γ. Πάιδας ζήτησε να μην υπάρχει ποινή φυλάκισης ενός έτους για συμμετοχή σε απαγορευμένη συνάθροιση: «ποινές φυλάκισης σε συνδικαλιστικά όργανα ή μεμονωμένα άτομα στη δημοκρατία νομίζω ότι δεν χωρούν».

Ακόμη αμφισβήτησε τα κριτήρια για την επιβολή περιορισμών στη συγκέντρωση: «Πώς θα παίρνουν απόφαση; Επί τόπου θα παίρνουν, θα κλείνουν το μάτι, στο μέγεθος, στον όγκο της συγκέντρωσης ή της πορείας, και θα μπορούν να διαφοροποιούν τη διαδρομή; Πώς να τους κρίνουμε αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους πιθανόν να θέλουν να αποβάλουμε από τη συγκέντρωση; Από το πόσων ετών είναι; Από το αν έχουν γένια ή μαλλιά;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Απόσυρση

«Η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Αν το ψηφίσει, να ξέρει ότι αυτό το νομοσχέδιο, αυτό τον αυταρχισμός και όλα αυτά τα μέτρα που έρχεται να περάσει, θα τα καταργήσει στην πράξη το εργατικό κίνημα» τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης. «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και αξιοποιεί, για να περάσει αυτό το απαράδεκτο τρομοκρατικό νομοσχέδιο, τον κοινωνικό αυτοματισμό», είπε εκτιμώντας ότι «τα μεγάλα συμφέροντα απαιτούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων όλων των κοινωνικών τάξεων».

Επισιτισμός: Ζούμε με 9 ευρώ τη μέρα και δεν θα διαδηλώνουμε;

«Εμείς που καλούμαστε να ζήσουμε με 9 ευρώ την ημέρα θα πάρουμε την άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτήν την εξαθλίωση για το αν θα διαδηλώσουμε ή όχι, για μια ζωή με αξιοπρέπεια; Αυτό μας λέει η κυβέρνηση της Ν.Δ.; Αυτό λέει στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους εργαζόμενους στον επισιτισμό;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής Γιώργος Στεφανάκος.

ΠΟΑΣΥ: Ο διαδηλωτής θα είναι ύποπτος τέλεσης αδικημάτων

Από τους αστυνομικούς φορείς, θετική ήταν η ΠΟΑΞΙΑ, ενώ ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί αποδέχθηκε η ΠΟΑΣΥ. «Το νομοσχέδιο θεωρεί τον διαδηλωτή οιονεί ύποπτο τέλεσης αδικημάτων και αναθέτει στην αστυνομία, και μόνο σε αυτήν, ένα τριπλό ρόλο. Του επιτηρητή, του ερμηνευτή και του εφαρμοστή του νόμου ταυτόχρονα. Ο διαμεσολαβητής που καθιερώνει, δηλαδή κάποιος αξιωματικός, άλλοτε θα πρέπει να παίζει τον ρόλο του παιδαγωγού και άλλοτε του ραβδούχου, ανάλογα με την απρόβλεπτη τροπή των πραγμάτων», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος και πρόσθεσε: «Δίνεται η εντύπωση ότι η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει, πέραν της ευθύνης της προστασίας των διαδηλωτών και του ειρηνικού πλαισίου της εκδήλωσή τους, και την ευθύνη της διοργάνωσης». Μάλιστα ζήτησε να υπάρξει εκπαίδευση των αστυνομικών.  "Δεν μπορεί να κλείνει το κέντρο αν τυχόν γίνει κάτι. Είναι λάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL