Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με γραμμή Μακρόν - Αλ Σίσι στο Τομπρούκ

Συνάντηση Δένδια με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης - Και στο βάθος μια προσπάθεια για ελληνολιβυκό μνημόνιο

Την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται... προληπτικές ομοβροντίες από τη δεξιά της πτέρυγα για την περίπτωση που θα προσπαθήσει να κάνει έναν στοιχειώδη διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τον μετακορωνοϊκό ακτιβισμό. Πήγε, λοιπόν, χθες στο Τομπρούκ, εκεί όπου έχει την έδρα του το Κοινοβούλιο της Λιβύης, αυτό που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και δεν στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του σώματος Αγκίλα Σαλέχ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε προσκληθεί στην Ελλάδα, επισήμως διότι είναι ο επικεφαλής του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη Λιβύη, όπως επιμένει να λέει ο Δένδιας, αλλά επί της ουσίας διότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, αυτή που υπέγραψε με την  Άγκυρα τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως είχε προσκληθεί, μετά βαΐων και κλάδων, και ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο αντίπαλος πολέμαρχος του Σάρατζ. Στην αγωνία της για τα τετελεσμένα που δημιουργεί το -παράνομο- τουρκολιβυκό μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε σπασμωδικά και πόνταρε τα πάντα στον Χαφτάρ, τον εχθρό του εχθρού. Στο λάθος χαρτί, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Τώρα ο Δένδιας προσπαθεί να... πουλήσει στον Σαλέχ τις καλές υπηρεσίες της χώρας μας: “Συμφωνήσαμε ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων” δήλωσε ο Δένδιας μετά τη συνάντηση προσθέτοντας ότι “η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη”.

Βέβαια η Ελλάδα δεν έχει πολλά να προσφέρει στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Ούτε όπλα ούτε μισθοφόρους. Και πολύ καλά κάνει. Προσφέρει μόνο την ενθουσιώδη συμμετοχή της στην - όχι και τόσο... λειτουργική- επιχείρηση “Ειρήνη” για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων και μια υπόσχεση για τη διευκόλυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Κατά τα άλλα ο Δένδιας εκφράστηκε στο Τομπρούκ ωσάν να ήταν ο απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του Αιγύπτιου Αλ Σίσι. Και προσπάθησε να πιάσει το νήμα από τις παλιές (από το 2010) διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. Με στόχο, κάποτε, ένα ελληνολιβυκό μνημόνιο, που θα λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις