Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ: Απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή της

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η συζήτηση αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ - "Θα δινόταν το μήνυμα ότι η Βουλή των Ελλήνων, ηθικά, ενισχύει και συναινεί με μία ενέργεια που είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ"

Απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή της συζήτησης αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ ανήμερα της έναρξης της προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και  Άμυνας της Βουλής επειδή «έτσι θα δινόταν το μήνυμα ότι η Βουλή των Ελλήνων, ηθικά, ενισχύει και συναινεί με μία ενέργεια που είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε πως, δεδομένου ότι η σύμβαση με το Ισραήλ ήδη εφαρμόζεται, η επιλογή της χθεσινής ημερομηνίας για την κύρωση «προφανώς συνδέεται και φαντάζομαι θα υπήρξε κάποια δέσμευση στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ να σταλεί ένα μήνυμα υποστήριξης ηθικής και πολιτικής». Προειδοποίησε ότι με τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουμε την πάγια θέση της χώρας μας να βασίζει τα εθνικά της δίκαια στη διεθνή νομιμότητα».

Στο ίδιο κλίμα οι Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης και Σία Αναγνωστοπούλου προειδοποίησαν επίσης για τις επιπτώσεις ενός μηνύματος στήριξης ενεργειών παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και  Άμυνας της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας αρνήθηκαν ότι υπήρχε κάποιο κίνητρο για την επιλογή της 1ης Ιουλίου ως ημερομηνίας έναρξης της επεξεργασίας της συμφωνίας. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι η χθεσινή ημέρα επιλέχθηκε στο πλαίσιο του πολύ σφιχτού προγραμματισμού της Βουλής λόγω της πανδημίας. Τα υπόλοιπα κόμματα κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κινήσεις «εντυπωσιασμού».

Συνυπέγραψαν την επιστολή Μπερχ τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψαν την επιστολή του πρώην προέδρου της ισραηλινής Βουλής Αβραάμ Μπερχ που έχει στόχο να αποτρέψει τα σχέδια προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής  Όχθης από το Ισραήλ. Οι συνυπογράφοντες προειδοποιούν για το «προηγούμενο» που θα μπορούσε να δημιουργήσει στις διεθνείς σχέσεις η προσάρτηση της Δυτικής  Όχθης, όπως και για την «αποσταθεροποιητική δυναμική» που δημιουργείται στην περιοχή.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Α', Β' Αθήνας και Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία την Παρασκευή 3.7 στις 7 μ.μ. ενάντια στο σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής  Όχθης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το σχέδιο αυτό παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τορπιλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις