Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Χαστούκι" της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στον Άδωνι Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χαστούκι" της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στον Άδωνι Γεωργιάδη

Ηχηρό ήταν το ράπισμα που δέχθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Ανάπτυξης και υπόλογος για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και την εταιρεία Novartis, με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή». Με μια αυστηρή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο εισαγγελέας του ίδιου ανώτατου δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας αδειάζουν τον υπουργό Ανάπτυξης κάνοντας λόγο για στοχοποίηση δικαστικού λειτουργού, η οποία "αντιστρατεύεται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία». Μάλιστα, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν απορρίπτουν συλλήβδην τη δημόσια κριτική για τη στάση δικαστικών λειτουργών, ακόμα και για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αναφέρονται ειδικά στο ύφος και τον τρόπο της προσωπικής επίθεσης που επέλεξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, αλλά και να προβληματίσουν». Και προσθέτουν, ώστε να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το προς τα πού κατευθύνεται η δήλωσή τους: «Εφόσον υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Οι δύο ανώτατοι δικαστικοί τονίζουν ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συντεταγμένη Δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στη δικαστική τους ανεξαρτησία». Και καταλήγοντας, θυμίζουν ότι υπάρχουν θεσμικά αρμόδια όργανα που κρίνουν τις δικαστικές αστοχίες, αναφέροντας: «Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ίδιων δικαστικών λειτουργών υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στο πλαίσιο των προβλεπομένων δικονομικών διαδικασιών».

Συνεχείς παρεμβάσεις

Ας σημειωθεί ότι η δικογραφία της υπόθεσης Novartis έχει παραμείνει στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη, μετά από πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών, που ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της με μεγάλη πλειοψηφία (69 ψήφους έναντι 40) και μάλιστα παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση που είχε κάνει τότε ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας, ο οποίος σήμερα κάνει έκκληση στα πολιτικά πρόσωπα και ιδιαίτερα στον Γεωργιάδη να σεβαστούν τις θεσμικές διαδικασίες. Μία ακόμα ένδειξη ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις του Γεωργιάδη έχουν ενοχλήσει τους δικαστικούς λειτουργούς, ανεξάρτητα από τη γενική στάση και θέση τους σε αυτή την υπόθεση.

Η ανακοίνωση αυτή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είχε και μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς αποτελεί μάλλον την τελευταία παρέμβαση του κ. Τσαλαγανίδη από αυτή τη θέση και συνιστά υπό αυτή την έννοια και μια τελευταία παρακαταθήκη απέναντι στις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό πλατό, είχε αναφέρει ότι η εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση Novartis «παραβίασε το σύνταγμα για να κάνει το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό πρέπει να πάει στη φυλακή», αναφερόμενος στις διαδικασίες που αφορούσαν την κλήτευση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL