Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πώς εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν τον φόβο Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν τον φόβο Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν (Ηχητικό)

Έχουν αλλάξει όλα στον αραβικό κόσμο και ακόμη στο Ισραήλ όπου κυριαρχεί η θρησκευτική Δεξιά, ο φόβος της -όπως και της Σαουδικής Αραβίας- για το Ιράν έχει γίνει φόβος των ΗΠΑ και δυνάμεις όπως η Τουρκία εκμεταλλεύονται το κενό πολιτικής στην Μεσόγειο για να επεκτείνουν την επιρροή τους, εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών Σωτήρης Ρούσσος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/849474007&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Στον αραβικό κόσμο της Μεσογείου, ολα τα μοντέλα που γνωρίζαμε είτε βρίσκονται σε κρίση είτε έχουν καταρρεύσει, στην Αλγερία της σοβούσας κυβερνητικής εξέγερσης, την Λιβύη που είναι χώρα υπό κατάρρευση, την Αίγυπτο που δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Νάσερ ή του Σαντάτ, τον Λίβανο της οικονομικής κρίσης, την Συρία του εμφυλίου. Ούτε καν το Ισραήλ είναι αυτό που γνωρίζαμε, πλέον η θρησκευτική Δεξιά είναι κυρίαρχη, βαίνουμε προς ένα οιωνεί θρησκευτικό κράτος, είπε ο κ. Ρούσσος.

Καταγράφεται παράλληλα η αποχώρηση ή αδυναμία μεγάλων δυνάμεων που συνήθως έπαιζαν σημαντικό ρόλο, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας. Από την άλλη, υπογράμμισε, υπάρχει η είσοδος της Ρωσίας και η ανάπτυξη άλλων δυνάμεων εκμεταλλευόμενες το κενό που υπάρχει και την ελευθερία κινήσεων που τους δίνει, όπως η Τουρκία, ή το Ιράν που έχει μονοπωλήσει τα «θέματα ασφάλειας» όπως τα λένε στις ΗΠΑ.

Η σκέψη των ΗΠΑ (και της Δύσης σε μεγάλο βαθμό) έχει φύγει από το Παλαιστινιακό, την ανασυγκρότηση της Συρίας, της Λιβύης, ακόμη και την σταθερότητα της Αιγύπτου, έχουν προσανατολίσει όλη την πολιτική τους απέναντι στο Ιράν. Έχει «αποικιοποιηθεί» η στρατηγική σκέψη των ΗΠΑ από την ισραηλινή Δεξιά, αλλά και το Σαουδαραβικό Βασίλειο, που θεωρούν πρώτη απειλή το Ιράν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL