Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Παίζουν με τη φωτιά Νετανιάχου και Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παίζουν με τη φωτιά Νετανιάχου και Τραμπ

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου περιμένει το “πράσινο φως” από τον σύμμαχο Ντόναλντ Τραμπ για να προχωρήσει, την Τετάρτη 1η Ιουλίου, στην προσάρτηση του 30% της Δυτικής Όχθης, παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή θα πυροδοτήσει μια τρίτη ενδιάμεση αντιπαράθεση στην περιοχή, ανάμεσα στους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη.

Για τον Νετανιάχου, η προσάρτηση από πολιτικό σχέδιο μετατράπηκε σε εμμονή, γιατί θα διασφαλίσει τη διάσωση της κυβέρνησης συνεργασίας του με το Κόμμα Μπλε Άσπρο και το Εργατικό Κόμμα και θα στρέψει την προσοχή των Ισραηλινών από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας την εποχή της πανδημίας στα θέματα ασφαλείας, καλλιεργώντας την... ανασφάλεια και τον εθνικισμό.

Την ίδια στιγμή, θα ικανοποιήσει και ένα μεγάλο τμήμα των εποίκων, που συστηματικά χρησιμοποιήθηκαν μετά από τις Συμφωνίες του Όσλο, το 1993, για να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής και να φτάσουμε σήμερα να ακούμε τον Νετανιάχου να μετονομάζει το «Τμήμα Γ» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ανατρέχοντας στη βιβλική «Ιουδαία και Σαμάρεια» για να μπορέσει το Ισραήλ να καταλάβει ένα ακόμη κομμάτι από τις περιοχές που θα ανήκαν στο μελλοντικό Κράτος της Παλαιστίνης. Οι πλέον εθνικιστές, φονταμενταλιστές και ακροδεξιοί έποικοι έχουν δημιουργήσει πάντως το δικό τους κίνημα, που μόνο από το όνομά του αποτελεί βόμβα για οποιαδήποτε ειρήνευση στην περιοχή: «Όλα δικά μας».

Αντιδράσεις και υποκρισία...

Οι αντιδράσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με οκτώ χώρες της να είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης, των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, του κινήματος των αδεσμεύτων χωρών και της Ρωσίας ίσως καταφέρουν να χρυσώσουν το χάπι της προσάρτησης οδηγώντας σε μια σταδιακή προσάρτηση των περιοχών με τα χωριά και τους συνοικισμούς των Ισραηλινών εποίκων.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούν υποκριτικά σήμερα με κυρώσεις το Ισραήλ, ενώ είναι αυτές που τις τελευταίες δεκαετίες επέτρεψαν τους εποικισμούς και καταστρατήγησαν κάθε σχέδιο για την ειρήνη με τη δημιουργία δύο κρατών. Κανείς όμως στην Ευρώπη δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις συνέπειες από το κύμα της οργής και της απελπισίας των Παλαιστινίων και του μουσουλμανικού κόσμου μπροστά σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού στη γη του.

Η απόφαση της προσάρτησης θα ληφθεί ασφαλώς πρώτα από τον Λευκό Οίκο και μετά θα συζητηθεί με τον Νετανιάχου για τις τεχνικές λεπτομέρειες, μιας και η προσάρτηση έχει πάρει το τραγικό όνομα «Σχέδιο Τραμπ για την ειρήνη» ή «Σχέδιο του αιώνα», που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της επιθετικής πολιτικής του Τραμπ εναντίον των Παλαιστινίων μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Γιατί είναι σαφές ότι χωρίς την αμέριστη στήριξη του Τραμπ ο Νετανιάχου δεν θα έκανε ούτε ένα βήμα στη γη των Παλαιστινίων. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστηρίζει ότι «την απόφαση θα την λάβει το Ισραήλ».

Έτοιμοι για λαϊκό αγώνα

Η επιθετική πολιτική του Νετανιάχου οδήγησε την Παλαιστινιακή Αρχή σε μια «διπλωματική ιντιφάντα», να εγκαταλείψει δηλαδή τη σχετικά διαλλακτική πολιτική της και να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή της διακοπής της σημαντικής συνεργασίας με το Ισραήλ στα θέματα ασφαλείας, για να κερδίσει την ευρεία υποστήριξη των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Χεβρών.

«Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για λαϊκούς αγώνες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. Εάν προχωρήσουν στην προσάρτηση, δεν θα υποφέρουμε μόνοι μας και δεν θα πεθάνουμε μόνοι μας. Εάν προχωρήσουν στην προσάρτηση, οι τακτικές και οι μέθοδοί μας θα αλλάξουν και θα αποφασίσουμε μόνο μετά από την ολοκλήρωση του διαλόγου με όλα τα τμήματα των Παλαιστινίων, όπως αυτών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Χαμάς. Ο Νετανιάχου έχει λευκή επιταγή από τον Τραμπ», προειδοποίησε ο Ραζούμπ, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Φατάχ και πρώην αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, χωρίς να αναφερθεί στον τρόπο που θα διεξαχθεί η αντίσταση.

Η προσάρτηση ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, προειδοποίησε η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. «Η αντίσταση θεωρεί μια προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη ως κήρυξη πολέμου κατά του λαού μας και θα κάνουμε τον εχθρό να το μετανιώσει», δήλωσε, στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς Al-Aqsa, ο Αμπού Ομπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Ε.Ε. στην Παλαιστίνη συμμετείχαν, αυτές τις ημέρες, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων που διοργάνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή με τη στήριξη της Αλ Φατάχ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το Ισραήλ «να μην προχωρήσει σε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», που «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια λύση με δύο κράτη». Ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν με κοινή τους έκκληση από το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γκέιτ προειδοποίησε ότι η προσάρτηση «θα καταστρέψει κάθε προοπτική ειρήνης στο μέλλον», ενώ από την Ιορδανία, με την πλειοψηφία του πληθυσμού της να αποτελείται από Παλαιστίνιους πρόσφυγες, και τις χώρες του Περσικού Κόλπου αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας στην προσάρτηση. Η Αίγυπτος φαίνεται να διατηρεί περισσότερο επιφυλακτική στάση, προφανώς γιατί εστιάζει την προσοχή της στην κατάσταση στη Λιβύη. Το 81% των Παλαιστινίων υποστηρίζει προς το παρόν μια «ειρηνική αντίσταση», αλλά το χειρότερο είναι ότι, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων δεν πιστεύουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι εφικτή, εξαιτίας των συνεχών ισραηλινών εποικισμών. Εάν όμως από τους Παλαιστινίους αφαιρεθεί η προοπτική να ζήσουν σε ένα δικό τους κράτους, τι άλλο θα τους απομένει εκτός από την οργή και την απόγνωση;

Αντιδρούν οι προοδευτικοί Ισραηλινοί

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο προοδευτικός, δημοκρατικός και αριστερός κόσμος του Ισραήλ προσπάθησε να δοκιμάσει τις αντοχές του, προχωρώντας σε καταγγελίες εναντίον της προσάρτησης από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και το ίδιο το Ισραήλ, όπου 30 οργανώσεις διοργάνωσαν, στην Πλατεία Ράμπιν του Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση την εποχή της πανδημίας, στην οποία συμμετείχαν Παλαιστίνιοι και χριστιανοί και όπου οι σημαίες του Ισραήλ κυμάτιζαν με αυτές της Παλαιστίνης και τις κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα. «Πρέπει να μιλήσουμε με τους Παλαιστίνιους, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, να αλλάξουμε την κατάσταση, διαφορετικά θα παραμείνουμε παγιδευμένοι σε έναν ατελείωτο πόλεμο για πάντα», προειδοποίησε ο Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, που πήρε το Βραβείο Χέμινγουεϊ 2020 για τη Λογοτεχνία.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL