Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Να θολώσει τα νερά με... διθυράμβους επιχειρεί το Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να θολώσει τα νερά με... διθυράμβους επιχειρεί το Μαξίμου

“Στάχτη στα μάτια” της κοινής γνώμης επιχειρούν να ρίξουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά την παραδοχή της Νοvartis Hellas -σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ- ότι διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο (με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά) 2012-2015.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε πανηγυρικούς τόνους, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση “γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του”, παρακάμπτοντας ωστόσο ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι δεν έχουν αρμοδιότητα για απόδοση ποινικών η άλλων ευθυνών σε πολίτες τρίτων χωρών.

Την αποπροσανατολιστική γραμμή της κυβέρνησης αναπαράγει, αυτούσια, η πλειονότητα των ΜΜΕ παρά την ανοιχτή ομολογία που περιέχει ο συμβιβασμός της εταιρείας με το αμερικανικό Δημόσιο.

Η κυβερνητική αυτοδιάψευση περί... παγκόσμιου σκανδάλου

Ο κ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι η απόφαση “δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης”. Επιχειρώντας να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ανέσυρε από τα γαλάζια συρτάρια ένα απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου 2018, στην οποία αναφέρεται ότι:

“Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα ‘λαγωνικά’ της κυβέρνησης, αλλά οι αμερικανικές αρχές, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες -και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες, η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες ‘αθέμιτες πρακτικές’... Παντού στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων”.

Το γεγονός όμως ότι η Novartis καλείται να καταβάλει συνολικά 345 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Ν. Κορέα και Βιετνάμ, με τη μερίδα του λέοντος (310 εκατομμύρια ευρώ) να αναλογεί στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα μας (και τα υπόλοιπα 35 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν τη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ), ακυρώνει το επιχείρημα περί “παγκόσμιου σκανδάλου” που υιοθετεί, ακόμα και σήμερα, το Μαξίμου!

Συν τοις άλλοις ο κ. Πέτσας επικαλέστηκε, ως τεκμήριο “δικαίωσης” του κ. Μητσοτάκη, την αναφορά του πρωθυπουργού στην περασμένη ΔΕΘ (8 Σεπτεμβρίου 2019) ότι: «Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος Υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι  Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία, αυτό πάλι αφορά τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ωστόσο να περιοριστεί το σκάνδαλο στο ιατρικό σκέλος ακυρώνεται από το ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ελέγχεται ποινικά (έπειτα από το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς) για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 και για τις τιμολογήσεις- κοστολογήσεις τεσσάρων φαρμάκων της Novartis [Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis]. Επιπλέον η σχετική δικογραφία είναι ακόμα ανοιχτή για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και  Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι αντιφάσεις του  Άδ. Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης, χθες, επιχείρησε να “θολώσει τα νερά” υποστηρίζοντας ότι “μετά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης βγήκε και η Novartis Hellas με δελτίο Τύπου και γράφει ότι η Novartis στον συμβιβασμό της δεν δέχθηκε καμία κατηγορία περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα καθόσον, όπως αποδεικνύεται και από τον εσωτερικό της έλεγχο, αλλά όπως αποδείχθηκε και από την έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνης, δεν υπήρξε καμία απόδειξη χρηματισμού πολιτικού στην Ελλάδα”.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε ομολογήσει σε ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης πως “πρέπει να καταλάβετε, ίσως εταιρείες όπως η Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές»! Αργότερα δε, μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσε, είχε επιχειρήσει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα κατηγορώντας όσους τον «σταυρώνουν» πως δεν έχουν ακούσει ούτε την ερώτηση ούτε και όλη την απάντηση...

Νέος αντιπερισπασμός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπους -κι ενώ αναμενόταν η δημοσίευση της λίστας με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ- επιχείρησε να στήσει και μία νέα γέφυρα - αντιπερισπασμό με όχημα την παρανόμως καταγεγραμμένη συνομιλία Παππά - Μιωνή.

“Η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.  Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το ‘μαγαζί’ τους ώστε να ελέγξουν τους ‘αρμούς’ της εξουσίας” ισχυρίστηκε με παραπλανητική διάθεση. “Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν” συμπλήρωσε σε απειλητικούς τόνους.

“Να συνεχίσει τη δουλειά της η Δικαιοσύνη” μετά τις απειλές Γεωργιάδη!

Τέλος, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους”.

Στον απόηχο δε της κυβερνητικής κάλυψης προς τον... αγανακτισμένο πολίτη  Άδωνι Γεωργιάδη για τις απειλές που εκτόξευσε κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, συμπλήρωσε ότι “η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL