Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό υπεύθυνες για την εκτίναξη της ανεργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό υπεύθυνες για την εκτίναξη της ανεργίας

Στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό απέδωσε την εκτίναξη της ανεργίας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, χαρακτήρισε «επιστροφή στο παρελθόν» το αίτημα να επιτραπούν ξανά οι διαπραγματεύσεις των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων για τον κατώτατο μισθό. Με νεοφιλελεύθερη και μνημονιακή επιχειρηματολογία, ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις δεν θα επιτραπούν κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογιζόταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πριν από τα Μνημόνια ήταν «αυθαίρετος» και δεν λάμβανε υπόψη «τις δυνατότητες και τις αντοχές της οικονομίας», δηλαδή το ύψος της ανεργίας, το επίπεδο των μισθών, το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα της εργασίας. «Ο τρόπος που υπολογιζόταν ο κατώτατος μισθός τελικά οδηγούσε σε υπονόμευση των ίδιων των εργαζομένων» υποστήριξε ο υπουργός και ισχυρίστηκε ότι «αυτό φάνηκε όταν χτύπησε η κρίση».

Συντελεστής εκτίναξης της ανεργίας

«Ήταν ένας από τους συντελεστές που ευθύνονταν για τον τρόπο με τον οποίο εκτινάχθηκε και η ανεργία στη χώρα μας, διότι το πλαίσιο μέσα από το οποίο είχε διαμορφωθεί ο μηχανισμός τότε για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού προσωπικά και πολιτικά πιστεύω ότι ήταν στη λάθος κατεύθυνση» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης. Σχολιάζοντας το αίτημα για επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι «λαϊκισμός» και «νοοτροπία ξεπερασμένη».

Υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που έφερε ο ίδιος στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργού Εργασίας το 2013, μίλησε για «μια μεταρρύθμιση η οποία ενσωματώνει τις καλές πρακτικές της Ευρώπης», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τον σχετικό νόμο. Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι υπέρ των εργαζομένων δεν είναι αυτός που «κλείνει το μάτι και θέλει να είναι ευχάριστος», αλλά αυτός που «πρέπει να είναι χρήσιμος» και τους λέει την «αλήθεια».

Μηχανισμός σε συνθήκες ύφεσης, κίνδυνος για αμοιβές

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού για την αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν προγραμματισμένη για το 2020, όμως «η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα». Υπερασπίστηκε την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του μηχανισμού παραδεχόμενος ότι η οικονομική ύφεση «θα έβαζε σε κίνδυνο τις αμοιβές», καθώς ο μηχανισμός συνδέεται με την πορεία της ανάπτυξης της χώρας.

«Θα ήταν επικίνδυνο αυτός ο μηχανισμός να σχετιστεί με την ύφεση, διότι μπορούσε να οδηγήσει πράγματι σε αντίθετα αποτελέσματα» παρατήρησε χαρακτηριστικά. Μάλιστα χαρακτήρισε «υποκρισία» και «λαϊκισμό» την όποια συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνθήκες τόσο υψηλής ανεργίας και παρέπεμψε την ενεργοποίηση του μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό στο... 2021, με το υποτιθέμενο ξεπέρασμα της κρίσης.

Β. Κεγκέρογλου: Μεταβατική η ρύθμιση του 2013

Ο Β. Κεγκέρογλου θύμισε ότι, όταν είχε ψηφιστεί ο ισχύων νόμος για τον κατώτατο μισθό, η τότε κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ίσχυε μόνο για ένα «μεταβατικό διάστημα» μέχρι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Παρατήρησε δε ότι το ύψος του κατώτατου μισθού σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 2003 και υπερασπίστηκε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν ένα κόμμα με «φιλελεύθερη αντίληψη», όπως η Ν.Δ., θα επιμείνει στην κρατική παρέμβαση στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Οι δύο άνδρες είχαν αντιπαράθεση για την ευθύνη που έχουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την τεράστια μείωση του κατώτατου μισθού από τα 750 ευρώ στα 584 ευρώ το 2012, όπως και για την ίδια την οικονομική κρίση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL