Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ανησυχία για διασπορά του ιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχία για διασπορά του ιού

Το πρώτο κρούσμα SARS - Cov-2 στις φυλακές Κορυδαλλού και κυρίως η διαχείρισή του ήρθαν να καταδείξουν τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των κρατουμένων, ενώ από τα χθεσινά τεστ που έγιναν στη συγκεκριμένη φυλακή θα φανεί και το αν υπάρχει ή όχι διασπορά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο κρατούμενος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό είναι λιβυκής υπηκοότητας και, παρά το γεγονός ότι παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα περίπου πέντε μέρες πριν του γίνει το τεστ, συνέχισε να κρατείται με άλλα πέντε άτομα στη δεύτερη πτέρυγα των φυλακών.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στις φυλακές, τόσο ανάμεσα στους κρατούμενους όσο και ανάμεσα στο προσωπικό, καθώς ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν ήταν κάποιος που μεταφέρθηκε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, δεν είχε επισκεπτήριο και δεν μετακινήθηκε έξω από το περιβάλλον του σωφρονιστικού ιδρύματος. Έτσι παραμένει άγνωστο το πώς μολύνθηκε από τον SARS - Cov-2 και θεωρείται πιθανόν να μολύνθηκε είτε από κάποιον άλλο ασυμπτωματικό κρατούμενο είτε από κάποιον εργαζόμενο.

Ύστερα από πέντε ημέρες αδιαθεσίας και έχοντας πρησμένους λεμφαδένες ο γιατρός της φυλακής αποφάσισε ο 35χρονος κρατούμενος να μεταφερθεί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο για να του γίνει το διαγνωστικό τεστ και, αφού βγήκε θετικό, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Από χθες η δεύτερη πτέρυγα των φυλακών έχει απομονωθεί, απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο για όλους τους κρατούμενους, όπως και η παράδοση δεμάτων, ενώ συνεργείο του ΕΟΔΥ μετέβη στο σωφρονιστικό ίδρυμα για να πάρει δείγματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά του ιού.

Κανένα νέο κρούσμα στην Ξάνθη

Έπειτα από αρκετές ημέρες χθες δεν διαπιστώθηκε ούτε ένα νέο κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης, αλλά ανακοινώθηκαν τρία θετικά στον νομό Ροδόπης. Τα υπόλοιπα πέντε εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα ένα στη Μεσσηνία, ένα στην Αττική, ένα στην Αλεξανδρούπολη και δύο είναι εισαγόμενα.

Στην Ξάνθη ωστόσο, όπου έχουν γίνει το τελευταίο δεκαήμερο πάνω από 5.000 τεστ ανίχνευσης του SARS - Cov-2, ορισμένοι παράγοντες της περιοχής έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν, διότι εκτιμούν ότι τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν όλες αυτές τις ημέρες είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων ελέγχων, κάτι που δεν γίνεται σε άλλες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ζητούν μεν να μειωθεί ο αριθμός των τεστ στην περιοχή τους, αλλά να αυξηθεί και στις άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Δεν γίνεται, επί παραδείγματι, σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου δεν γίνονται μαζικά τεστ, να καταγράφονται καθημερινά ένα ή δύο νέα κρούσματα και στην Ξάνθη, όπου τα τεστ είναι μαζικά, να εντοπίζονται δεκάδες» λένε.

Στο μεταξύ η πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακοίνωσε ότι εκκενώθηκε ο χώρος όπου εργαζόταν ένα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν προχθές και οι άλλοι εργαζόμενοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία της επόμενες ημέρες, προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές απολυμάνσεις στον χώρο του ιδρύματος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL