Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
"Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή"

Ήταν όλοι τους εκεί. Περισσότερους από τρεις μήνες μετά, σχεδόν όλα τα πρόσωπα στις θέσεις τους. Η έδρα, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, της οποίας η προαγωγή σε αρεοπαγίτη (θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά το τέλος της δίκης) δεν της άλλαξε σε τίποτα το αυστηρό πρόσωπο, ανέκφραστο αλλά όχι άδειο, σαν αυτό της εισαγγελέως Α. Οικονόμου, που από την αγόρευσή της και μετά μοιάζει ολοένα και πιο χαμένη στα έδρανα.

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, με εξαίρεση τον Θαν. Καμπαγιάννη, που εκείνη την ώρα αγόρευε στο πλευρό των Ναζίμ Μαχμούντ και Μοντασέρ Αλί, των δύο μεταναστών που κατηγορήθηκαν για «αντίσταση κατά της αρχής» τον Ιούλιο του 2012, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του «Ξένιου Δία» της κυβέρνησης Σαμαρά -και χθες αθωώθηκαν.

Οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες, που φάνηκαν συνεπείς στο ραντεβού τους για την επανέναρξη της δίκης, και το έκαναν με πολύ στυλ, με μπροστάρισσα για μία ακόμα φορά τη Μάγδα Φύσσα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, με εμφανή την αμηχανία που τους προκαλούσε το γεγονός ότι από την τελευταία φορά που βρέθηκαν εκεί έχει μεσολαβήσει μια ακόμη διάσπαση των ναζιστών, έτσι που οι ίδιοι δεν ήξεραν δίπλα σε ποιον κάθονται και σε ποιον όχι και όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να χαρτογραφήσουν σε ποια ναζιστική στέγη βρήκε καταφύγιο ο καθένας τους και ποιος υπερασπίζεται πλέον ποιον.

Ακόμα και η συμπαθητική μόνιμη αστυνομικίνα της φρουράς της δίκης, που έχει βαλθεί λες να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις, μιλώντας πάντα χαμογελαστή στους αντιφασίστες που γεμίζουν την αίθουσα.

Συμβολική διαμαρτυρία

Όταν η πρόεδρος ανάγνωσε κατά τα ειωθότα τη λίστα των κατηγορουμένων, πήραμε όλοι μια πρώτη έμπρακτη γεύση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στους εσωτερικούς συσχετισμούς των ναζιστών. Πλέον το ποιος εκπροσωπεί ποιον είχε μεταβληθεί ανάλογα με τη στάση που πήρε ο καθένας στον καβγά του φύρερ Μιχαλολιάκου με το παλιό golden boy του.

Όταν ακούστηκε το όνομα «Κασιδιάρης» από την πρόεδρο, ένας μόνο από τους συνηγόρους, ο Παπαδέλης, δηλώνει εκπρόσωπος. «Μόνο εσείς;» ρωτάει η πρόεδρος. Η αντίδραση έρχεται από τον αδερφό του Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια: «Ναι, ναι, εκπροσωπείται» προσθέτει με αρκετή ειρωνεία στον λόγο του. Οι κόσμος που έχει γεμίσει την αριστερή και τη μεσαία πτέρυγα της αίθουσας ωστόσο -κατά το ήμισυ έστω, ελέω των αποστάσεων ασφαλείας- δεν έχει πρόσθεση να ασχοληθεί με τις διασπάσεις των ναζιστών.

Πριν η πρόεδρος απευθύνει τον λόγο στον πρώτο συνήγορο υπεράσπισης, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι, χωρίς φωνές και συνθήματα, σηκώνονται όρθιοι κρατώντας ψηλά χαρτιά μεγέθους Α3, με το ίδιο σύνθημα και το ίδιο σύμβολο:

«Δεν είναι αθώοι - Οι ναζιστές στη φυλακή» είναι το σύνθημα, γραμμένο μέσα σε μια κηλίδα αίμα και από κάτω μία σβάστικα διαγραμμένη με το απαγορευτικό σήμα. Ανάμεσά τους η μητέρα του ανθρώπου στον οποίον ανήκε η κηλίδα με το αίμα, φίλοι και φίλες του Παύλου Φύσσα, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι.

Ο ήσυχος αλλά φορτισμένος ακτιβισμός δεν προκάλεσε καμία ένταση στο δικαστήριο, με εξαίρεση τις κάπως άναρθρες φωνές του Παπαδέλη, που αρχικά ζητούσε από την πρόεδρο να συνετίσει τους άτακτους και στη συνέχεια αρκέστηκε στο να τους βρίζει. Η πρόεδρος αρκέστηκε, χωρίς άλλο σχόλιο, στο να διακόψει τη διαδικασία για 10 λεπτά και να μεταφέρει -μέσω των αστυνομικών- το αίτημα σε όσους περίμεναν έξω αυτά τα 10 λεπτά, να μείνουν καθιστοί στη συνέχεια της διαδικασίας.

Ανίσχυρα άλλοθι

Τον λόγο πήραν για τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι Γλύκας (για τους Αγριογιάννη και Παπαδόπουλο στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών) και Γκαβέλας (για τους Πανταζή και Ευγενικό στην ίδια υπόθεση, ενώ ο Πανταζής σχετίζεται και με την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του ΠΑΜΕ).

Αμφότεροι απέφυγαν, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, να βασιστούν στην αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία έχει καταστεί μάλλον αδύναμος κρίκος παρά όπλο για τους κατηγορούμενους, και επέμειναν περισσότερο στις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, επικαλούμενοι τα «άλλοθι» που αυτοί έδωσαν.

Φόβος για καθυστερήσεις

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο, οπότε θα δοθούν οι ημερομηνίες του Ιουλίου. Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής έχει κατατεθεί αίτημα να επισπευστούν οι διαδικασίες με πολλές συνεδριάσεις του δικαστηρίου, προκειμένου να μην έχουν αποτέλεσμα τυχόν «καθυστερήσεις» της υπεράσπισης, με προσδοκία για τυχόν νέο κλείσιμο των δικαστηρίων τον Οκτώβριο, που θα μπορούσε να στείλει τη δίκη στο 2021, αν η έδρα δεν προλάβει να βγάλει έως τότε απόφαση. Κάτι το οποίο μάλλον έχει στο νου της και η έδρα, που δεν θα ήθελε να προσθέσει και έβδομο ημερολογιακό έτος στη δίκη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL