Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μίζα 2,6 εκατ. στη Ν.Δ επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2015 μέσω του Παπασταύρου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίζα 2,6 εκατ. στη Ν.Δ επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2015 μέσω του Παπασταύρου;

Ύποπτες συναλλαγές, που ακουμπούν τη Ν.Δ., τον Αντώνη Σαμαρά και τον Σταύρο Παπασταύρου, αποκαλύπτει κατάθεση Ελληνοελβετίδας, η οποία απεστάλη χθες στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η κατάθεση που έδωσε η Ελληνοελβετίδα Άρτεμις Νιάρου αναφέρει ότι από την παναμέζικη εταιρεία Fairwinds Assets Incorporated δόθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ στον Στ. Παπασταύρου, τα οποία «εκτιμάται» ότι χρηματοδότησαν την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ.

Τα ερωτήματα του Σπ. Λάππα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταλεί επείγον έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς και να ερωτηθεί:

- Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς;

- Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται;

- Ποιοι είναι οι ευνοημένοι;

«Με λίγα λόγια: ποιοι τα πήραν;» ήταν το ερώτημα του Σπ. Λάππα. Κοιινοβουλευτικές πηγές μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν «για ποιο λόγο αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρά σε έγγραφο της δικογραφίας;».

Η κατάθεση της Αρτ. Νιάρου για τον «αχυράνθρωπο»

Όπως αποκαλύπτει το έγγραφο που δημοσιεύει η «Αυγή», πρόκειται για την κατάθεση που έδωσε η Ελληνοελβετίδα μάρτυρας Άρτεμις Νιάρου, η οποία εργάζεται στην ελβετική εταιρεία ιδιωτικών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα, υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος Diligence. Η εμπλοκή της Diligence ξεκίνησε από καταγγελία πελάτη της, τα στοιχεία του οποίου δεν κατέθεσε στον εισαγγελέα.

«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα ενδιαφερόσαστε είναι γιατί στις έρευνές μας ο Στ. Παπασταύρου λειτουργεί ως αχυράνθρωπος του μεγαλοεπιχειρηματία Beny Steinmetz, ο οποίος ασχολείται με εμπόριο διαμαντιών, αγοραπωλησίες ακινήτων και μαζί με άλλα έχει ένα εργοστάσιο ΝΙΚΕΛ στα Σκόπια» κατέθεσε η Αρτ. Νιάρου σημειώνοντας ότι «όλα τα μέταλλα αυτού του εργοστασίου καθώς επίσης και από ένα άλλο ορυχείο που έχει στο Κόσοβο περνάνε από τη Θεσσαλονίκη και αυτό καθιστά την Ελλάδα σημαντικό σταυροδρόμι».

Η μάρτυρας κατηγορεί τον Στ. Παπασταύρου για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές στη διαδικασία εξαγοράς διαφόρων εταιρειών, στις οποίες εμφανίζεται ως δικηγόρος και εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με την κατάθεση, ο Στ. Παπασταύρου «πιστεύεται ότι έχει άμεση σχέση με την Global Opportunities Limited, η οποία σαν τελικό στόχο φαίνεται να έχει το κλείσιμο του ορυχείου στα Σκόπια προκειμένου να πέσει η τιμή της μετοχής και να αγοραστεί σε πολύ χαμηλή τιμή. Σκοπός μας είναι να δημοσιοποιηθεί ο ρόλος του Παπασταύρου και των άλλων προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση του ορυχείου των Σκοπίων και να μην δραστηριοποιηθεί το συγκεκριμένο άτομο ξανά σε τέτοιου είδους παράνομες πράξεις όπως αυτήν που θα χάσουν την δουλειά τους 2.000 εργαζόμενοι στο ορυχείο για να ξεπουληθεί στον Beny Steinmetz».

Το σχεδιάγραμμα με τα 2,6 εκατ.

Η Αρτ. Νιάρου περιγράφει ένα σύνθετο δίκτυο προσώπων και εταιρειών που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα και το Ισραήλ και ήρθαν στο προσκήνιο με την υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ (σκάνδαλο το οποίο έχει αποκαλύψει η «Αυγή» σε πρωτοσέλιδό της). Σημειώνεται ότι η Αρτ. Νιάρου έχει χαρτογραφήσει και τις εταιρείες και τα πρόσωπα προκειμένου να καταδείξει τη σύνδεσή τους! Το σχεδιάγραμμα παραδόθηκε και συσχετίστηκε από τον επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση. Περιλαμβάνει δε διαδρομές χρημάτων από πρόσωπα και εταιρείες με με επίκεντρο τον Παναμά σε Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ. Βόρεια Μακεδονία, Δομηνικανή Δημοκρατία κ.α.

Πρόκειται για γνωστά πρόσωπα, που έχουν απασχολήσει κατ' επανάληψη υποθέσεις όπως η Novartis, η Λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers. Ανάμεσα στα πρόσωπα φαντάζει ο Στ. Παπασταύρου, δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά («μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» έχει δηλώσει).

Σύμφωνα με τη μάρτυρα και με το σχεδιάγραμμα που δόθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη, η εταιρεία Fairwinds Assets Incorporated με έδρα τον Παναμά έδωσε 2,6 εκατ. ευρώ στον σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, με την εκτίμηση ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Υπογραμμίζεται πως στο κείμενο στα αγγλικά αναφέρει συγκεκριμένα πως «it is believed» («εκτιμάται») ότι τα χρήματα κατέληξαν στη Ν.Δ.

Όταν ο Σαμαράς φέρνει σε απόγνωση τον Μητσοτάκη

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για να δίνει οδηγίες στους επιτελείς της Ν.Δ. να βγάζουν διαρροές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τις νέες καταγγελίες μίζας 2,6 εκατ. στον κ. Σαμαρά, μέσω του κ. Παπασταύρου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι πηγές, είναι σε απόγνωση όχι μόνο γιατί δεν πολυθέλει να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά, αλλά γιατί ο κ. Σαμαράς δεν τον αφήνει ούτε ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα να πραγματοποιήσει. Και, παράλληλα, τον αναγκάζει να υιοθετεί άθλιες παρακρατικές πρακτικές παράνομων καταγραφών και επιχειρήματα τόσο αστεία που ούτε ένα μικρό παιδί δεν θα μπορούσαν να πείσουν.

Και απαντούν στη Ν.Δ., που από χθες μιλά για παρακράτος και σήμερα εσχάτως και για δήθεν παραδικαστικό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της εξάρθρωσης κυκλώματος διαφθοράς ξεκαθαρίζουν:

* Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του τότε πρωθυπουργού η υπόθεση να πάει στη Δικαιοσύνη και το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο.

* Η υπόθεση αυτή δεν έγινε τότε γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό, αλλά με εντολή του τελευταίου και στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, που τον συνάντησε και τον ενημέρωσε.

* Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πως από την αποσπασματική και προφανώς επιλεκτική διαρροή απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών λείπουν αυτές που αφορούν σε πρώην βουλευτή. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί τελούσε και τελεί υπό την προστασία αυτών που σήμερα κάνουν τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις και είχε τότε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να ρίξει την κυβέρνηση;

* Σε ό,τι δε αφορά το διά ταύτα και το αν η τότε κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της, δεν έχει κανείς παρά να δει την τύχη των φερόμενων ως εμπλεκομένων αξιωματικών της αστυνομίας.

Αυτό ήταν λοιπόν το παρακράτος;

Που έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο;

Που οδήγησε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα επισήμως ενημέρωνε την τότε αντιπολίτευση;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL