Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ξηλώνεται το "πουλόβερ" της λίστας Πέτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξηλώνεται το "πουλόβερ" της λίστας Πέτσα

Η λίστα “πού πήγανε τα λεφτά της καμπάνιας” θα βγει. Κρυφή δεν πρόκειται να μείνει. Ο ελληνικός λαός θα μάθει με το νι και με το σίγμα πού πήγαν 20 εκατ. ευρώ -ζεστό κρατικό χρήμα- από τον ιδρώτα και το αίμα του, που δεν έχει και πολλά αποθέματα.

Το ερώτημα είναι πότε θα βγει και με ποιους όρους. Θα βγει στη Βουλή, θα τη δώσει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα; Σε έναν μήνα; Θα τη δώσει ο Στ. Πέτσας τον Σεπτέμβριο; Θα τη δώσει τον Νοέμβριο; Ή μήπως θα προλάβουν εν τω μεταξύ να την ξετρυπώσουν τα λαγωνικά του Βαξεβάνη; Αυτό θα ήταν πραγματικά μεγάλη καταστροφή.

Το πώς και από ποιον θα δημοσιευθεί έχει μεγάλη σημασία -εκτός από τα αίσχη που θα περιέχει- κι αυτό το έχουν καταλάβει καλά στην κυβέρνηση. Όπως γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα δημόσια οικονομικά να μείνουν κρυφά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνουν γνωστά.

Εξάλλου δεν είναι λίγοι όσοι από τον χώρο της παράταξης έχουν μιλήσει για την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας -περίπου με αυτά τα λόγια. Η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σχετικά, η «Καθημερινή» αρθρογράφησε, ο φιλελεύθερος Πάσχος Μανδραβέλης επίσης, όπως και ο Νίκος Χατζηνικολάου, το News 247 ομοίως, ενώ πολλά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούν τα μηδαμινά ποσά που έλαβαν.

Τελευταία στιγμή και ο Π. Χρηστίδης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε δημοσιότητα για τα ποσά. Καθοριστική ήταν η αποκάλυψη ότι η ιστοσελίδα του Ν. Ευαγγελάτου Newsit προσπορίστηκε το αξιοσέβαστο ποσόν των 869.000 ευρώ, ο Κουρτάκης από τα “Παραπολιτικά” 400.000 ευρώ και το Liberal του Μαυρίδη με 323.000 ευρώ.

Μπροστά στη μικρή θηριωδία που περνάει μπροστά από τα μάτια όλων και προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια για το πώς μπορεί να πλασαριστεί η λίστα με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Για επικοινωνιακή διαχείριση δηλαδή.

Οι προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύο. Η ισχυρότερη εισήγηση προς το παρόν είναι αυτή που λέει «παίζουμε καθυστερήσεις όσο περισσότερο μπορούμε» και «πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα», με στόχο να κερδίσουμε χρόνο, η υπόθεση να ξεφουσκώσει και να ξεχαστεί.

Το σενάριο πάσχει στην εκτίμηση ότι θα ξεφουσκώσει, καθώς το παραμικρό στοιχείο μπορεί να πυροδοτήσει αμέσως νέες αντιδράσεις. Επιπλέον μπορεί εν τω μεταξύ η λίστα να διαρρεύσει από διάφορες πηγές ή, ακόμα χειρότερα, να διαρρέει τμηματικά, πράγμα που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, απλωμένα στον χρόνο.

Η δεύτερη πρόταση δουλεύει την τακτική του αντιπερισπασμού: δίνω τη λίστα και τη μπουρδουκλώνω μαζί με παλαιότερες λίστες των συριζαίων, θολώνω τα νερά και λέω ότι «και οι προηγούμενοι τα ίδια κάνανε», παρότι δεν έκαναν τα ίδια. Έχω πολλούς που θα με υποστηρίξουν, ό,τι και να πω. Η τακτική του αντιπερισπασμού είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική, ιδίως όταν έχεις τα ΜΜΕ μαζί σου. Από Σεπτέμβριο εξάλλου έρχεται νέα καμπάνια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL