Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
"Μανούβρες" Μητσοτάκη για τον χρόνο του ανασχηματισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μανούβρες" Μητσοτάκη για τον χρόνο του ανασχηματισμού

Σε... μπρος - πίσω για τον χρόνο της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος επιδίδεται ο πρωθυπουργός. «Δεν θα γίνει ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε χθες -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του επιχειρώντας να διασκεδάσει την έντονη φημολογία περί επίσπευσης των ανακοινώσεων.

Τα σχετικά σενάρια είχε τροφοδοτήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ, καθώς, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, επεσήμανε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Η συγκεκριμένη δε αποστροφή είχε δώσει πάτημα -ακόμα και σε κομματικά στελέχη- να προεξοφλήσουν ότι “ο κ. Μητσοτάκης θα επισπεύσει τις σχετικές ανακοινώσεις ώστε να μην παραλύσει το κυβερνητικό έργο και, κυρίως, για να στρέψει την ατζέντα μακριά από τις αντιδράσεις γύρω από την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προσδιορίσει τις αλλαγές στην κυβέρνηση για “μετά την 1η Ιουλίου που θα ανοίξει η χώρα”.

Παράταση “συναγερμού”

Η χρονική παράταση των ανακοινώσεων διατηρεί την κατάσταση “συναγερμού” σε νυν υπουργούς που θεωρούνται “αδύναμοι κρίκοι”. Παράλληλα επιτείνει την αγωνία κομματικών στελεχών που φιλοδοξούν να μετακινηθούν - αναρριχηθούν στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Ήδη τα σενάρια και οι διαρροές για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού μονοπωλούν τις συζητήσεις στο “γαλάζιο” στερέωμα.

Μετακίνηση Πέτσα στο υπουργείο Εργασίας;

Σε αυτό το φόντο συζητιέται έντονα η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο υπουργείο Εργασίας. Οι... κακές γλώσσες στη Ν.Δ. αναφέρουν, σε βιτριολικούς τόνους, ότι μία τέτοια εξέλιξη “θα απεγκλωβίσει τον Στέλιο Πέτσα από τον κλοιό γύρω από την... αδημοσίευτη λίστα με τα ποσά που έλαβε κάθε μέσο ενημέρωσης στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού”.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξαίρουν την “εργατικότητα” του Γιάννη Βρούτση επιχειρώντας να μετριάσουν τη διαφαινόμενη αποπομπή του από το υπουργείο λόγω του φιάσκου με τα voucher των επιστημόνων!

Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται το όνομα του  Άκη Σκέρτσου. Η πρωτοφανής ωστόσο παρέμβαση του υφυπουργού αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου εναντίον της εισαγγελέως στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη προκαλεί δεύτερες σκέψεις...

“Σπάνε” τα υπουργεία των αντιπροέδρων της Ν.Δ.

Ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον προκαλεί η σκέψη των ενοίκων του Μαξίμου να κατατμηθούν τα υπουργεία του Άδωνι Γεωργιάδη (Ανάπτυξης - Επενδύσεων) και του Κωστή Χατζηδάκη (Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Σημειώνεται άλλωστε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προϊδεάσει για “οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές όπου χρειάζεται”.

Υπ’ αυτό το πρίσμα θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τα ογκώδη χαρτοφυλάκια των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ., κάτι που θα ερμηνευτεί ως υποβάθμισή τους. Ήδη για το σκέλος της ενέργειας φέρεται να έχει “πέσει” στο τραπέζι το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη.

Οι “ασφαλείς” υπουργοί

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν “αμετακίνητους” τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας “λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι “λήξασα η παρεξήγηση” που προκλήθηκε ανάμεσα στους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο.

“Σταθερός” στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο η επιτροπή Πισσαρίδη θα έχει ουσιαστικό λόγο στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων που θα εισρεύσουν από το (υπό διαμόρφωση) ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. Επιπλέον “επιτυχημένος” θεωρείται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη σκιά των αλλεπάλληλων καταγγελιών για κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Παραμονή Κικίλια λόγω... δημοσκοπήσεων

Τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να συνεχίσει και ο Βασίλης Κικίλιας, παρότι είχε εγείρει ερωτηματικά η απόσυρσή του από το προσκήνιο τις ημέρες του καθολικού lockdown λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την ανάγνωση ορισμένων κομματικών παραγόντων, στη... ζυγαριά του Μαξίμου τίθενται οι “υψηλές δημοσκοπικές πτήσεις” του κ. Κικίλια.

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού απολαμβάνουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς “πιστώνεται την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου”, και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τέλος ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις για “αναβάθμιση” του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Παρέμβαση με αιχμές κατά του Κ. Μπακογιάννη!

“Δεν ξέρω πόσο αναδεικνύεται η ομορφιά με τα υπέροχα κτήρια μέσα από κόκκινα και πράσινα ταρτάν» σημείωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν να βρούμε λύσεις με καλύτερη προετοιμασία»

“Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού σχήματος, οι επιλογές, όπως και οι αλλαγές του, είναι αποκλειστικό προνόμιο του ίδιου του πρωθυπουργού” επεσήμανε (με χθεσινή ανάρτησή της στο Facebook) η Όλγα Κεφαλογιάννη στον απόηχο του σεναρίου περί συνένωσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού με... υπερυπουργό την ίδια.

“Με ρωτούν δημοσιογράφοι σε σχέση με τις διορθωτικές κινήσεις που σκέφτεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα. Σε ό,τι με αφορά, έχω απαντήσει πολλές φορές πώς αντιλαμβάνομαι τον ρόλο ενός σύγχρονου πολιτικού. Τιμώ την εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός να τον εκπροσωπώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο και υπηρετώ με πίστη τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μου” σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Δεν ξέρω πόσο αναδεικνύεται η ομορφιά με τα υπέροχα κτήρια μέσα από κόκκινα και πράσινα ταρτάν» σχολίασε, ωστόσο, χθες (ΕΡΤ1) με αιχμηρό ύφος η βουλευτής της Ν.Δ. για τον “μεγάλο περίπατο της Αθήνας". Στρέφοντας δε το βλέμμα προς τον Κώστα Μπακογιάννη σημείωσε πως «καλό θα ήταν να βρούμε λύσεις με καλύτερη προετοιμασία» τονίζοντας με νόημα ότι “η οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται διαβούλευση και ενημέρωση”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL