Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
17 Ιουνίου 2018 / 17 Ιουνίου 2018: Μπήκαν οι βάσεις προς ένα ελπιδοφόρο αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

17 Ιουνίου 2018 / 17 Ιουνίου 2018: Μπήκαν οι βάσεις προς ένα ελπιδοφόρο αύριο

«Επιτέλους!» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση πολλών ανθρώπων, εκείνη την ηλιόλουστη Κυριακή, δύο χρόνια πριν, όταν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της χώρας δίχως όνομα -την οποία σχεδόν όλος ο υπόλοιπος κόσμος αποκαλούσε Μακεδονία σκέτη- υπέγραφαν στους Ψαράδες τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 17 Ιουνίου του 2018 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, με τους υπουργούς τους των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, έγραψαν Ιστορία.

Ήταν η μοναδική καλή είδηση στην Ευρώπη της επιστροφής των εθνικισμών. Ήταν η μοναδική καλή είδηση για τα Βαλκάνια, που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου όταν αλληλοσκοτώνονται ή όταν βομβαρδίζονται. Ήταν η μοναδική μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η υπόθεση του ονόματος της «χώρας δίχως όνομα». Επί ένα τέταρτο του αιώνα η μεν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ένιωθε ευάλωτη στο ζόρικο βαλκανικό περιβάλλον, η δε Ελλάδα ξόδευε αφειδώς διπλωματικό κεφάλαιο για να αντιστέκεται σε κάτι που σχεδόν κανείς εκτός των εθνικών συνόρων δεν το καταλαβαίνει. Επί ένα τέταρτο του αιώνα πλήρωναν την καθυστέρηση στην επίλυση του «ονοματολογικού» και οι λαοί, και οι κυβερνήσεις από τις δύο πλευρές των συνόρων. Επί ένα τέταρτο του αιώνα μοναδικοί κερδισμένοι ήταν αυτοί που έκαναν πολιτικές καριέρες ως «μακεδονομάχοι» και / ή ως περήφανοι απόγονοι του στρατηλάτη.

Όταν με τη Συμφωνία των Πρεσπών... εγεννήθη η «Βόρεια Μακεδονία», η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι στιβαρό μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στα πολύπαθα Βαλκάνια. Οι Τσίπρας και Ζάεφ έβαλαν τις βάσεις προς ένα ελπιδοφόρο αύριο, μακριά από το απαρχαιωμένο και αντιπαραγωγικό για όλους χθες. Τελικά, οι προοδευτικές δυνάμεις ένθεν κακείθεν των συνόρων απέδειξαν ότι ξέρουν να παλεύουν για λύσεις προς όφελος των λαών.

Ν.Δ.: Από την περικεφαλαία στην κωλοτούμπα…

Αντίθετα, η Δεξιά, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, έκανε ό, τι μπορούσε για να μην ευδοκιμήσει η συμφωνία. Όχι μόνο ο Σαμαράς και η παρέα του, αλλά και οι... μετριοπαθείς ευρωπαϊστές, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Χατζηδάκη, άφησαν τον νεομακεδονομάχο μέσα τους να πάρει τα ηνία, μίλησαν για προδοσία, για εθνική μειοδοσία, χάιδεψαν κάθε «πατριώτη» με περικεφαλαία που ήθελε να στήσει κρεμάλες, υποσχέθηκαν ότι θα την πάρουν πίσω, ενώ ταυτόχρονα έκλειναν στο μάτι στον έξω κόσμο ότι βεβαίως και θα τηρήσουν τη συμφωνία εάν γίνουν κυβέρνηση. Πανευτυχείς που δεν χρειάστηκε να επιδείξουν ούτε στάλα θάρρους.

Και μόλις έγιναν κυβέρνηση, δεν διανοήθηκαν να την πάρουν πίσω - ευτυχώς για τις δύο χώρες. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης φρόντισε να βάλει στο υπουργείο των Εξωτερικών το μοναδικό στέλεχος της Ν.Δ. που δεν είχε μιλήσει για εθνική προδοσία, άρα δεν θα υποχρεωνόταν να εξηγήσει τα ανεξήγητα στις πρώτες συναντήσεις του με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναπαύτηκε στις διπλωματικές δάφνες του Τσίπρα και του Κοτζιά και δεν προχώρησε στην υλοποίηση της συμφωνίας σε βασικούς τομείς, όπως η διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων, ώστε να μην ταΐζονται με εθνικισμό οι μαθητές και οι μαθήτριες στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, ή τα εμπορικά σήματα. Δεν προχώρησε όσο ήταν ακόμη καιρός, όσο ήταν στην κυβέρνηση ο Ζάεφ στα Σκόπια. Τώρα θα πρέπει να περιμένει να γίνουν στη Βόρεια Μακεδονία εκλογές -ήταν να γίνουν τον Απρίλιο, αλλά τις ακύρωσε ο κορωνοϊός- και να προσεύχεται είτε να κερδίσει πάλι ο Ζάεφ τις εκλογές είτε να κάνει και το εθνικιστικό VMRO την ίδια κωλοτούμπα που έκανε η Ν.Δ. μετά την εκλογική του νίκη. Και να σεβαστεί τη συμφωνία. Μια συμφωνία δίκαιη, που σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.

Μια συμφωνία που «ξαναβάφτισε» τη «χώρα δίχως όνομα», την οποία η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του πλανήτη την αποκαλούσε με το όνομα «Μακεδονία» και όχι «Φυρομία». Το «Μακεδονία» χάρη στη συμφωνία έγινε «Βόρεια Μακεδονία», συνεπώς κατάλαβε κι ο υπόλοιπος κόσμος ότι υπάρχει και μια άλλη Μακεδονία, που είναι ελληνική.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν

«Πριν δύο χρόνια συναντηθήκαμε στις Πρέσπες, που στο διάβα της Iστορίας διέσχισαν νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες. Απευθυνθήκαμε στους λαούς μας, τους λαούς των Βαλκανίων, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, αλλά βασανίστηκαν και βασανίζονται από το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, των διεθνών συρράξεων και των αδελφοκτόνων πολέμων» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τα δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο ίδιος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προσθέτει ότι «αποδείξαμε μια για πάντα ότι στην Ιστορία των Βαλκανίων δεν χρειάζονται νικητές και ηττημένοι. Αρκούν ο σεβασμός και η ισχυρή βούληση για ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνανάπτυξης».

«Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Iστορίας. Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα κι αυτοί που πολέμησαν τη συμφωνία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτοί που μίλησαν για 'προδοσίες' και 'εθνικές υποχωρήσεις'. Αυτοί που περπάτησαν πλάι - πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες. Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και τον ρόλο της χώρας στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων την πιο δύσκολη στιγμή. Η Iστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν. Όχι αυτούς που σύρονται πίσω της» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Zόραν Ζάεφ: Σήμερα μπορούμε ελεύθερα να πούμε: Άξιζε!

«Σήμερα μπορούμε ελεύθερα να πούμε: Άξιζε!» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνοδεύοντας την αναφορά του με φωτογραφίες από την υπογραφή της Συμφωνίας με τον Αλ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας απαριθμεί τους λόγους που η επιλογή του «άξιζε τον κόπο». Αναφέρεται στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην ασφάλεια των συνόρων της, στο «ένα βήμα πιο κοντά» στην Ε.Ε. και το «άνοιγμα της πόρτας» για την ενσωμάτωση της χώρας.

Επισημαίνει τη σημασία της στήριξης της χώρας του από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για ανάπτυξη, αλλά και απέναντι στις προκλήσεις και τους κινδύνους, όπως αυτόν του κορωνοϊού.

«Άξιζε τον κόπο, γιατί σήμερα έχουμε γείτονες που μας υποστηρίζουν ακράδαντα. Στην πορεία ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., η Ελλάδα τώρα όχι μόνο δεν μας μπλοκάρει, αλλά βοηθά και την ταχεία ενσωμάτωσή μας» τονίζει. «Άξιζε τον κόπο» υπογραμμίζει, «γιατί εξασφαλίσαμε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας, την ανάπτυξη της οικονομίας και νέες συνεργασίες και φιλίες». Γιατί, σημειώνει, «συμβάλαμε σημαντικά στη σταθερότητα στην περιοχή και γίναμε φωτεινό παράδειγμα για όλους. Προχωράμε μπροστά!».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL